Új szó a francia belpolitikában a kulcsév

Új szó a francia belpolitikában a kulcsév

Soós Eszter Petronella Franciaország szakértő a Heti Tv Pirkadat című műsorában a jelenlegi belpolitikai helyzetről, a nyugdíjreform elleni tiltakozásokról, azok hatásáról beszélt.

Az ünnepek alatt is erősödik a sztrájkveszély és ezáltal feszültebb a belpolitikai helyzet Franciaországban. Közben zajlik egy kommunikációs mérkőzés is, a kormányzat a szakszervezetekre igyekszik tolni annak a felelősségét, hogy nem lesz teljes az ünnep az országban, másik oldalról pedig az érdekvédelmi szervezetek a kormányzat kompromisszumképtelenségét hangoztatják.

A szakértő szerint a nyugdíjreform miatt vonultak az utcára, bár az is igaz, ezt nem teljesen ismerik még. Franciaországban van egy speciális nyugdíjrendszer, közel negyvenkét féle ággal, ez megközelítőleg a munkavállalók ötödét érinti. Macron elnök már két évvel ezelőtt az egységes rendszerről beszélt, ám ez számos szakma érdekét sértené. Nem ő az első, aki megpróbálkozik az egységesítéssel, egyébként a közvélemény jelentős része is úgy gondolja, fel kell számolni a speciális rendszereket, de a mostani tervezetnek van egy pontja, amivel viszont a többség sem ért egyet, ez pedig az úgynevezett kulcsév bevezetése, ami egyben a nyugdíjkorhatár emelést jelent. Jelenleg 62 év a nyugdíjkorhatár, a mostani elképzelések szerint viszont csak az kaphatja meg a teljes nyugdíjat, aki 64 évesen fejezi be az aktív pályafutását. A szakszervezetek úgy számolnak, hogy még nincs válság a nyugdíjkasszában, ez 4-6 éven belül következhet be.

Mindez a helyzet nem befolyásolja Macron európai helyzetét – emelte ki Soós Eszter Petronella, hiszen a jelenlegi német kancellár, Angela Merkel, aki bejelentette távozását, nem számít erős embernek az EU-ban, így a francia elnök a jelenlegi elsőszámú erős ember.

Azt fontos látni a tiltakozásoknál, két különböző mozgalom van, a sárgamellényesek és a szakszervezetek. Az előzőek nem voltak megszervezve, míg az utóbbiak a klasszikus szakszervezeti szervezettség erejével rendelkeznek, amelyek könnyen megbéníthatják a nagyvárosok, így Párizs tömegközlekedését. Ez okozhatja egyébként a szakszervezeti mozgalom népszerűségvesztését is, eddig a többség támogatta a szakszervezeteket, ám ha az ünnepek alatt a franciák nem tudnak utazni, nem tudják beszerezni a karácsonyi ajándékokat, akkor megfordulhat a hangulat. Ez az ünnep után derül ki, ha csökken jelentősen a szakszervezetek népszerűsége, az jelentősen növelheti a kormányzat mozgásterét.

A tárgyalások januárban kezdődnek újra, közben január 9-én lesz az újabb nagy tüntetés, addigra sok minden kiderül, az biztos, addig csak erről fog szólni a kormánypolitika.

Mindeközben a Brexit hatásai nem hoznak változást a franciáknál, hiszen ők már régóta úgy vélekednek, nem kellenek a britek az EU-ba, tette hozzá Soós Eszter Petronella.