A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.12.24.-reggelén 

Ma este köszöntük  a világ keresztény egyházai Jézus születését és Karácsony ünnepét.

A karácsony az egyik legnagyobb keresztény ünnep, teológiailag a húsvét ünnepe után a legnagyobb, amellyel Jézus Krisztus születésére emlékeznek. Assisi Szent Ferenc az ünnepek ünnepének tartotta. Minden évben december 25-én tartják világszerte, habár nem ezt a dátumot tartják számon Jézus születésének. Jézus Krisztus születésére emlékezik karácsonykor a keresztény világ, a nem keresztények pedig a szeretet ünnepét tartják. A karácsonyi ünneplés december 24-én a szentestével, karácsony vigíliájával veszi kezdetét, amelyen régi hagyomány szerint virrasztottak, böjtöltek és imádkoztak, e hagyomány nyomai maradtak fenn az ilyenkor feltálalt halételekben.

 

Székesfehérváron vasárnap este a Gólem Színház előadásával értek véget a a II. Székesfehérvári Zsidó Napok nagy közönségsikerrel megtartott rendezvényei. A hanukai gyertyagyújtásnak a Sabbathsong Klezmer Band koncertje nyújtott keretet a Hiemer-házban, ahol az ünnep alkalmából megjelent  dr. Cser-Palkovics András polgármester, Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Radnóti Zoltán főrabbi, a Rabbitestület vezetője. Számomra nagy megtiszteltetés, hogy Magyarország egyik ősi történelmi városában együtt gyújthatjuk meg a Hanuka fényeit a helyi zsidó közösséggel és a helyi önkormányzattal – mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke vasárnap  a koronázó városban, ahol a II. Székesfehérvári Zsidó Napok keretében lobbant föl a fény ünnepének első lángja.

 

Fegyvereket és muníciót is felajánlottunk a forradalom oldalára állt román hadseregnek – mondta a Magyar Hangnak Németh Miklós. Magyarország 1988 és 1990 közötti miniszterelnöke azt mondta, magyar segédlettel sikerült Tőkés Lászlót kiszabadítani és hazánk titkosszolgálatának közreműködése is kellett ahhoz, hogy a menekülő Ceausescu nyomára bukkanjanak. MDF-es politikusok – köztük Für Lajos és Szabad György – eközben önkéntesekből álló szabadcsapatok bevetését követelték.  Természetesen készültségben volt a honvédség, és vezetői szinten próbáltunk kapcsolatot kiépíteni a román hadsereg vezetésével. Fegyvereket és muníciót is felajánlottunk nekik – ezt egyébként Antall Józsefék is ambicionálták. De ezt a románok nem fogadták el, sőt, a leghatározottabban visszautasították. Egyéb segítségre azonban igényt tartottak: a sebesültek ellátásához szükséges eszközöket, kötszereket, valamint technikai támogatást elfogadtak. Ez utóbbinak végül fontos szerep jutott az események alakulásában.- emlékezett vissza az egykori miniszterelnök.

 

    1. Bezárt a MikulásGyár, 23 napig gyűjtötték az adományokat, amelyek többségét karácsonyig szét is osztják.A Magyar Vöröskereszt munkatársai koordinálják a beérkező csomagok szétosztását, amelyek most is a szervezet segítségével jutnak el a nélkülöző családokhozmég az ünnepek előtt. A felajánlásokat három budapesti helyszínen,a Millenáris Park mellett a Lurdy Házban és a József Attila Színházban gyűjtötték, de aki személyesen nem tudta átadni adományát, azországosan a Magyar Posta segítségével juttathatta el. Összesen több mint 131 900 kilogramm adomány

halmozódott fel a gyár működésének négy hete alatt, ennek nagy része (41 989 kg) tartósélelmiszer és édesség volt, de szép számmal érkezett játékból és könyvből (34 491 kg), valamint ruhaneműből (27 853 kg) is.

A beérkezett felajánlásokat 236 vöröskeresztes munkatárs és 1058 önkéntes dolgozta fel, akik nem kevesebb mint 8841 órában teljesítettek szolgálatot.

Az adományok kiosztása országosan már december közepe óta zajlik. A szervezet munkatársai acsomagok túlnyomó többségét karácsonyig eljuttatják a rászoruló családoknak, gyerekeknek, valamint idős embereknek.

 

 

Külföld:

Klaus Iohannis román államfő, Ludovic Orban miniszterelnök és kormányának több tagja részt vett vasárnap este Bukarestben azon a felvonuláson, amelyet az 1989-es forradalom több mint ezer áldozatának emlékére, az őket gyászoló családok melletti szolidaritás kifejezéseként rendeztek civil szervezetek.  A kormány székháza felől érkező menetoszlopot a legtöbb bukaresti áldozatot követelő egykori sortüzek helyszínén, az Egyetem-téren várta be Klaus Iohannis államfő, aki Ludovic Orban miniszterelnökkel együtt a demonstrálók között, egy hatalmas kifeszített román zászló egyik hordozójaként vonult a Román Kommunista Párt egykori székháza (a mai belügyminisztérium) elé, ahol ő is mécsest gyújtott a forradalom emlékművénél. Az egykori pártszékház előtt – ahonnan 1989. december 22-én helikopterrel menekült el a több százezres tüntető tömeg láttán Nicolae Ceausescu diktátor – a megemlékezés résztvevői felolvasták az 1989-es forradalom több mint 1100 áldozatának névsorát.

 

Nem kis meglepetés körvonalazódott a horvát elnökválasztáson. A felmérések többségére rácáfolva nem Kolinda Grabar-Kitarovic hivatalban lévő köztársasági elnök végzett az élen az exitpoll szerint, hanem az egykori szociáldemokrata miniszterelnök, Zoran Milanovic, több mint három százalékos előnnyel. Az erős szociális háló kiépítését követelő Milanovic 29,6 százalékot szerzett. Grabar-Kitarovic számára az is kudarccal ér fel, hogy az Ipsos exitpollja szerint csak két százalékkal előzte meg a jobboldali radikális Miroslav Skorót. Néhány hónapja ez az eredmény még elképzelhetetlen lett volna, akkora előnnyel állt a potenciális kihívók előtt a jelenlegi államfő a közvélemény-kutatások szerint. Ez azt jelenti, hogy Grabar-Kitarovic ellenfele Milanovic lesz a január 5-én esedékes második fordulóban. A rossz időjárás ellenére többen járultak az urnákhoz, mint öt éve.

 

Elnézést kért Scott Morrison ausztrál miniszterelnök amiatt, hogy hawaii nyaralásra ment, miközben az országban hatalmas kiterjedésű bozóttűz pusztít. Hozzátette azt is, hogy tisztában van a kötelességeivel, ezért elfogadja a kritikákat. Azt mondta, hogy bár ő maga nem tűzoltó, mégis megérti, hogy az ausztrálok azt akarják, hogy velük legyen ezekben a nehéz időkben.

Reagált azokra a vádakra is, melyek szerint kormányzat nem tesz eleget a klímaváltozás ellen. Szerinte sok más tényező is felelős a tüzek kialakulásáért, és bár elismerte a klímaváltozás hatását az időjárási körülményekre, nem lát hiteles bizonyítékokat arra, hogy a bozóttüzekhez is köze lehet. A BBC azt írja, hogy Morrison nem hajlandó a politikáját a pánik miatt megváltoztatni. Azt mondta, hogy biztosan nem fognak olyan meggondolatlan intézkedéseket bevezetni, amik gátolnák kitűzött gazdasági céljaikat. Külön kiemelte, hogy nem fogja korlátozni a szénipart.

 

 

Veszélybe került a BBC függetlensége. A brit parlamenti választások után mind a jobb-, mind a baloldal támadásba lendült a közszolgálati intézmény ellen. A konzervatív kormány már a voksolást követő vasárnap bejelentette, hogy vizsgálatot indít annak a lehetőségéről, hogy a BBC működését biztosító előfizetési díj nem fizetése ne járjon jogi következményekkel. A The Guardian-ben közzétett legfrissebb adat szerint jelenleg 25,75 millió brit háztartás fizet évente 154,50 fontot (közel 60 ezer forintot), hogy törvényesen jusson hozzá a BBC tévé- és rádióadásaihoz, illetve világhálós szolgáltatásaihoz. Most még bűncselekménynek számít és akár 1000 fonttal is büntethetik, ha valakit az előzetes bejelentés nélkül beállító végrehajtó rajtakapja, hogy a licencdíj befizetése nélkül veszi igénybe az alkalmazásokat.

A választáson elszenvedett súlyos veresége után a Munkáspárt is sietett a médiára hárítani a felelősséget. Jeremy Corbyn pártvezér és a tapasztalt Andy McDonald képviselő is kijelentette, hogy a BBC „nemhogy szerepet játszott a kudarcban, de azt szándékosan tette és ha a tükörbe néz, nem nevezheti magát pártatlannak”.

 

 

Izrael engedélyezni fogja a Gázai övezet keresztény palesztinjai számára, hogy Jeruzsálembe valamint Júdea és Szamáriába (Ciszjordánia) utazzanak karácsonykor, „a biztonsági felméréseknek megfelelően,” nyilatkozta  a Védelmi Minisztérium Kormányzati Tevékenységek Koordinációs Hivatalának (COGAT) vezetője.

Izrael kritikákkal szembesült, miután a COGAT szóvivője 1,5 hete azt mondta a Reutersnek, hogy biztonsági okokból a tengerparti enklávé keresztény lakosai nem látogathatnak Jeruzsálembe és Júdea és Szamáriába az ünnepekre.

A COGAT azonban most  bejelentette, hogy az összes biztonsági szolgálattal folytatott konzultációt követően végül arra a döntésre jutott, hogy engedélyezni fogja a gázai keresztények belépését.

A Palesztin Hatóság Polgári Ügyek Bizottsága gázai vezető tisztviselője azt mondta a Times of Israel-nek, hogy eddig 55 gázai keresztény kapott engedélyt a látogatásra, mindegyikük idős korú, valamint mintegy 850 engedély kérelem továbbra is „biztonsági ellenőrzés alatt áll”. Tavaly 700 engedély került kiadásra. A Palesztin Hatóság Központi Statisztikai Hivatalának 2018. februári jelentése szerint 1138 palesztin keresztény él Gázában 2 millió muzulmán mellett. Szinte mindegyikük Gazávárosban lakik, és sokuknak vannak családtagjai Júdea és Szamáriában.

 

Gazdaság:

  1. Kína csökkenti vagy eltörli egy sor termék importvámját. Több mint 850 termékről van szó, az intézkedés januártól lép életbe. A kínai pénzügyminisztérium hétfői bejelentése szerint az intézkedés célja, hogy kielégítsék az importtermékek iránti növekvő lakosság igényt.

Több termék esetében az importvám alacsonyabb lesz januártól, mint amit jelenleg alkalmaz Kína a legnagyobb vámkedvezményt élvező országok esetében.

Ilyen árucikk például a fagyasztott sertéshús, amelynek a vámja januártól 8 százalékra csökken a jelenlegi, a legnagyobb vámkedvezményt élvező országok esetében alkalmazott 12 százalékról.

Az importált sertéshús vámjának a csökkentése a szakértők szerint elsősorban azzal függ össze, hogy sertéspestis tizedeli az állományt, és emiatt kínálati hiány alakult ki, aminek a hatására csaknem a duplájára nőtt a sertéshús átlagára tavalyhoz képest, döntő mértékben hozzájárulva a magasabb inflációhoz.

Kína az idei első 11 hónapban 1,733 millió tonna sertéshúst importált, ami 58 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

 

 

Időjárás:

 

Kedden délelőtt még erős, délután fokozatosan mérséklődő északnyugati szél fúj. A Dunántúl fölött eloszlik a felhőzet, napos idő alakul ki. A középső országrészben délelőtt még felhősebb égbolt valószínűbb, de délután, kis időre ott is kisüthet a nap. A keleti tájakon még marad a borongós ég, a Tiszántúlon eleinte kisebb eső is eshet.

A jellemző hőmérséklet átlaga hétfő délután  délnyugaton +7 – +9, északkeleten +5 – +7,    fok körül alakul.