Elutasították Naama Issachar fellebezését, akit 7,5 év börtönre ítéltek Oroszországban Hasis-birtoklásért

Elutasították Naama Issachar fellebezését, akit 7,5 év börtönre ítéltek Oroszországban kábítószer-birtoklásért

Cannabis leaf in the hand, hashish, cannabis

x
Elutasították Naama Issachar fellebezését, akit 7,5 év börtönre ítéltek Oroszországban kábítószer-birtoklásért

 

Az orosz bíróság csütörtökön elutasította egy izraeli állampolgár fellebbezését, akit korábban kábítószer-birtoklásért elítéltek. Az ügy feszültséget teremtett a két ország közötti kapcsolatokban.

Az izraeli-amerikai kettős állampolgár 26 éves Naama Issachar áprilisban átutazóban volt a moszkvai repülőterén, hazafelé tartva Indiából Izraelbe. A vámtisztviselők közel 9,6 gramm marihuánát találtak a bőröndjében, és letartóztatták kábítószer-birtoklásért. Néhány héttel később a vádakat súlyosbították kábítószer-csempészeti kísérletre, majd két hete 7,5 év börtönre ítélték.

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök az ítélethirdetés után beszélt Issaachar anyjával és azt mondta neki, hogy nem adja fel a harcot. „Mindenképp folytatni fogom a munkát Naama hazahozása érdekében”.

Netanjahu kedden egy politikai rendezvényen kijelentette, hogy haza fogja hozni Naamát, de szerdán a szóvivője elhalványítva a reményt közölte, hogy ez időbe telik.

Issachar családja dühösen reagált az ítéletre, a tárgyalást „színjátéknak” nevezve, és felszólította Netanjahut, hogy teljesítse ígéretét. „Nem Naamának kellene a vállán hordania minden érdeket és ellentétet Izrael és Oroszország között,” mondta a család. „Arra kérjük a miniszterelnököt, hogy teljesítse kötelezettségeit. Ne engedje, hogy Putyin Izraelbe jöjjön az állami ünnepségre [januárban a holokauszt nemzetközi emléknapjára] anélkül, hogy Naama hazatérne.”

A 12-es csatornának egy izraeli diplomáciai tisztviselő azt mondta, hogy Jeruzsálemet nem lepte meg az ítélet, és Issacharnak a legnagyobb esélye a szabadulásra diplomáciai úton van.

Az Ynet szerint Izrael megbízott orosz nagykövete, Jákov Livne, aki jelen volt a meghallgatáson, megjegyezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök, ha úgy dönt, bármikor szabadon engedheti Issachart.

Issachar azt mondta a tárgyaláson, hogy nem tudta, mi szerepel a vallomásban, amit aláírt, mert oroszul volt, és nem volt jelen tolmács. „Nem tudtam, hogy egy vallomást írok alá,” és arra utalt, hogy a dokumentuk bizonyos részeit meghamisíthatták.

Issachar védelmi csapata, Vadim Klyuvgant orosz ügyvéd vezetésével azt mondta a bíróságnak, hogy nem Issachar vásárolta a táskájában lévő kábítószereket, és nem tudta, hogy kábítószer van nála.

A fellebbezés fő érve az az állítás volt, hogy mivel átutazóban volt, és nem szándékozott elhagyni a repülőteret, nem történt csempészet, így az elkövetett bűncselekmény kismértékű volt.

Klyuvgant azt állította, hogy nem utal semmi arra, hogy védence bűncselekményt szándékozott volna elkövetni, továbbá kérte, hogy a táskában talált kábítószereket mint bizonyítékot utasítsák el, mivel a táska átkutatására megfelelő felhatalmazás nélkül került sor.

A Háárec szerint Issachar ügyvédjei megvárják a fellebbezés elutasításával kapcsolatos teljes határozatot, mielőtt döntenek a következő lépésekről.

Csütörtökön egy orosz delegáció érkezett Izraelbe, hogy megvitassák a két ország közötti utazási megállapodásokat. A külügyminisztérium megerősítette a küldöttség látogatását az évente megrendezésre kerülő megbeszélésre, és kijelentette, hogy a felek „konzuli ügyeket” fognak megvitatni.

Oroszország szerdán és csütörtökön órákon át fogva tartott több tucat izraeli turistát és üzletembert a moszkvai repülőtéren. A külügyminisztérium „felvilágosítást és magyarázatot” követel a mintegy 60 izraeli polgár feltartására 6 órán át az orosz fővárosban.

A héber sajtó szerint az utasok útleveleit elkobozták, és nem árulták el fogvatartásuk okát. Néhány utast oroszul hallgattak ki, tolmács nélkül.

Diplomáciai források szerint a lépés egyfajta „üzenetként” szolgált Jeruzsálemnek az orosz küldöttség látogatása előtt, hogy megvitassák a Kreml rosszallását, amiért Izrael orosz állampolgárok ezreitől tagadja meg a zsidó államba való belépést évente.

Oroszország korábban fogolycserét ajánlott Izraelnek, alkutárgyának használva Naamát egy orosz hackerért.

Alekszej Burkov orosz hackert 2015-ben tartóztatták le, miközben Izraelben vakációzott, az Interpoltól kapott riasztást követően.

Az Egyesült Államok amerikai állampolgárok hitelkártya-adatait tartalmazó adatbázisok feltörésével és a hitelkártya-adatok más hackerekkel való megosztásával vádolja Burkovot, és követelte a kiadatását.

Burkov 2015. évi letartóztatása után az akkori igazságügyi miniszter, Ajelet Saked aláírta a végzést, hogy kiadják a férfit az Egyesült Államoknak.

A kiadatás előtt azonban az izraeli jogszabályoknak megfelelően bírósági felülvizsgálat szükséges, amelyet az igazságügyi minisztérium második végzése követett.

Oroszország többször kérte Izraelt, hogy engedje szabadon Burkovot, de az izraeli tisztviselők azt felelték, hogy várják meg a bírósági határozatot.

Röviddel Issachar letartóztatása után az oroszok felvetették az ügyét Burkovval kapcsolatban.

Nyáron egy ponton az oroszok hivatalosan felajánlották a fogolycserét, de Izrael ezt két okból elutasította. Egyfelől nagy nehézségekbe ütközne jogilag egy ilyen megállapodás jóváhagyása, másfelől Izrael nem akarta elutasítani az USA kiadatási kérelmét.

Augusztus végén az izraeli legfelsőbb bíróság jóváhagyta Burkov kiadatását az Egyesült Államoknak.

Két héttel később Benjamin Netanjahu Szocsiban találkozott Putyinnal. Az izraeli tisztviselők szerint megvitatásra került az orosz javaslat, és Netanjahu hangsúlyozta Putyinnak, hogy az orosz ügyészek Issachar ellen kért büntetése aránytalan. Netanjahu továbbá hangsúlyozta Putyinnak, hogy még ha bele is menne egy ilyen megállapodásba, a legfelsőbb bíróság ellehetetlenítené.

Netanjahu október közepén hivatalos kérelmmel fordult Putyin elnökhöz, hogy részesítse Issachart kegyelemben. Moszkva pedig azt nyilatkozta, az elnök fontolóra veszi a kérést.

Amir Ohana igazságügyi miniszter október végén aláírta a határozatot Alekszej Burkov orosz hacker kiadatására az Egyesült Államoknak.

“A döntésre az elmúlt hetekben a különféle pártokkal folytatott számos mélyreható megbeszélés után került sor, ideértve a politikai és jogi tényezőket is,” nyilatkozta az igazságügyi miniszter szóvivője.