Jair Bolsonaro brazil államfő ígéretét betartva jövőre Jeruzsálembe költözteti át hazája izraeli nagykövetségét.

A HetiTV és a BreuerPress hírei 2019.12.17 reggelén 

Az ellenzék megint mást mond és mást cselekszik, nem szavazták meg ugyanis a bírák és az ügyészek illetményemelését sem a parlamentben, pedig azt az elmúlt években többször hangosan követelték – mondta Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője. Néhány éve Bárándy Gergely MSZP-s országgyűlési képviselőként időszerűnek nevezte a bírák érdemi fizetésemelését, a szintén szocialista Varga László pedig a közelmúltban beszélt arról, hogy szerinte a bírák bérrendezésében teljes körű politikai konszenzus van a Házban – idézte fel a kormánypárti politikus, hozzátéve, hogy a Jobbik is többször felszólalt a bírák és az ügyészek fizetésemelése ügyében, például a párt korábbi parlamenti képviselője, Staudt Gábor „az asztalt verte az ügyben”. Most azonban egyetlen ellenzéki képviselő sem szavazta meg a bírák és az ügyészek illetményemelését – mondta Bajkai István. Közölte: a kormány javaslata szerint 2020. január 1-jétől a bírák átlagosan 32 százalékos, míg az ügyészek 21 százalékos illetményemelésben részesülnének, majd 2021-ben és 2022-ben további 12, illetve 13 százalékkal nőne a bérük.

Bár a kormánypártok leszavazták, az LMP a jövőben újra és újra benyújtja azt a javaslatát, amely minden, az otthonában hozzátartozóját ápoló juttatását a minimálbér összegére emelné – mondta Ungár Péter országgyűlési képviselő. Az ellenzéki politikus emlékeztetett: a kezdeményezést annak ellenére szavazta le a kormányoldal, hogy azt első ízben a fideszes Mátrai Márta nyújtotta be a Háznak még 2004-ben, amikor pártja ellenzékben volt.  Ungár Péter kifogásolta, hogy az elmúlt négy évben nem bővült a férőhelyek száma az idősgondozásban, így a legtöbb érintett családtag számára a hozzátartozó ápolása kényszer.

A nyilvánosságra került adatok szerint milliárdokat kaptak fideszes kötődésű, sok esetben arra jogosulatlan szervezetek a kulturális tao-t helyettesítő támogatásból – jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja. Gy. Németh Erzsébet, aki Budapest kultúráért felelős főpolgármester-helyettese is, úgy fogalmazott: a kormány a kultúrára szánt támogatást szétosztotta a „fideszes bűnszervezetek” között. A DK szerint a Fidesz ezzel beismerte, hogy politikai alapon akarja átalakítani a kulturális életet – tette hozzá. Mint elmondta: a támogatásból olyan fideszes önkormányzatok, Fidesz közeli szervezetek, cégei részesültek, amelyek sok esetben nem foglalkoznak előadó-művészeti tevékenységgel.

 

                       Az informatikát a fogyatékosságügy szolgálatába állítva olyan segítséget lehet nyújtani, amilyet korábban nem – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára. Fülöp Attila a látássérült emberek számára okostelefonokra kifejlesztett, távoli segítségnyújtást célzó Távszem projekt zárórendezvényén elmondta: a cél az, hogy a fogyatékossággal élőknek észszerű megoldásokat nyújtsanak, ezt pedig 2019-ben csak az infokommunikáció segítségével lehet elérni. Az államtitkár jó példának nevezte a Távszem projektet. A Távszem szolgáltatás lényege az, hogy az okostelefonos alkalmazáson keresztül elérhető operátorok „a látássérült helyett látva”, szóban adják át a számukra szükséges vizuális információkat, ilyen például egy ruha színe, egy termék lejárati ideje, a lázmérőn mutatott hőmérséklet vagy egy kézírás szövege.

 

Letartóztatta a májusi dunai hajóbaleset ügyében megvádolt ukrán hajóskapitányt hétfőn a Pesti Központi Kerületi Bíróság – közölte a fővárosi főügyész. Ibolya Tibor felidézte: a VI-VII. kerületi ügyészség november 28-án emelt vádat a vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége és más bűncselekmények miatt az ukrán hajóskapitány ellen. Az ügyészség azért indítványozta ismét a vádlott letartóztatását, mert álláspontja szerint a szökés határozott veszélye miatt és más okból is a legsúlyosabb kényszerintézkedésre van szükség. A bíróság a vádiratban szereplő indítvány alapján – osztva az ügyészségi álláspontot – hétfőn elrendelte a letartóztatást. A végzés nem végleges – írta a főügyész. Május 29-én a Viking Sigyn szállodahajó Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött a Hableány sétahajónak, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast a mai napig keresnek a hatóságok.

 

Külföld:

Az igazság kiderítését és a bűnösök felelősségre vonását sürgette Klaus Iohannis román államfő a kommunista diktatúrát megdöntő, több mint 1100 áldozatot követelő 1989. decemberi romániai forradalom ügyében a parlament emlékülésén mondott beszédében. Az elnök szerint Románia az eltelt három évtizedben visszatért a demokratikus államok közösségébe, de még sok adóssága van azokkal szemben, akik 1989-ben életüket adták a szabadságért. A kétkamarás román parlament minden évben együttes ülésen emlékezik meg az 1989-es forradalomról. Az idei, 30. évfordulón az RMDSZ kezdeményezésére először történt meg, hogy a parlament díszülése – a megemlékezés időzítésével – nem a bukaresti forradalmi eseményekhez, hanem a temesvári népfelkelés kezdetéhez igazodott.

Nem rajzolódott ki kompromisszum Franciaországban a kormány és a nyugdíjreform ellen második hete sztrájkoló szakszervezetek között, és a patthelyzet miatt akár az év végi ünnepek alatt is folytatódhat a vasúti és a városi közösségi közlekedést lebénító munkabeszüntetés. Jóllehet a sztrájkolók száma valamelyest csökkent a tiltakozás kezdete óta, a párizsi közlekedésben nem volt érezhető javulás hétfőn, miután a sofőrök és a mozdonyvezetők vesznek részt legnagyobb arányban a munkabeszüntetésben: mintegy kétharmaduk sztrájkol. A metróvonalak többsége továbbra is zárva tart, a külvárosi vonatok jelentős fennakadásokkal közlekednek, a buszoknak mintegy a fele indult el. A főváros körüli körgyűrűn csaknem 630 kilométeres dugó alakult ki a reggeli órákban, dupla annyi, mint amennyi reggelenként megszokott. A szuperexpresszek (TGV) harmada, a regionális vonatok negyven százaléka közlekedett.  Miután a patthelyzet miatt egyre inkább úgy tűnik, hogy az év végi ünnepek alatt is folytatódhat a sztrájk a közlekedésben, a tiltakozók és a kormány egymást vádolják az ország lebénításával.

Az Egyesült Államok legfontosabb közel-keleti légi bázisa, a dél-törökországi Incirlik légi támaszpont bezárásával fenyegetett a török elnök arra az esetre, ha Washington büntetőintézkedéseket vezet be hazája ellen – írta a Star kormányközeli török napilap. A tudósítás szerint Recep Tayyip Erdogan nem részletezte, hogy milyen amerikai szankciókra gondol, de vélhetően azokra, amelyeket amerikai szenátorok akarnak kieszközölni, amiért a NATO-tag Törökország a közelmúltban beszerzett négy üteget az orosz Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerből. Az Egyesült Államok már beszüntette Törökország részvételét az F-35-ös amerikai vadászbombázó fejlesztési programjában, és felfüggesztette a harci gép eladását is a törököknek. Az F-35-ös jelenleg a világ egyik legmodernebb harci gépe, és az amerikai kormányzat amiatt aggódik, hogy a vadászbombázóval kapcsolatos érzékeny információk az orosz hírszerzéshez kerülhetnek. Erdogan az A Haber török kormányközeli televíziónak adott vasárnap esti interjújában úgy fogalmazott: ha szükséges, bezárják az Incirlik támaszpontot, de akár a kelet-törökországi Malatya tartományban található küreciki amerikai radarállomást is. A török elnök egyúttal hozzátette: az esetleges szankciókra a viszonosság jegyében adnak választ.

Jair Bolsonaro brazil államfő ígéretét betartva jövőre Jeruzsálembe költözteti át hazája izraeli nagykövetségét. Eduardo Bolsonaro vasárnap Jeruzsálemben mondta ezt a brazil kereskedelmi és befektetési képviselet (Apes-Brasil) megnyitóján, amelyen részt vett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is. „Ahogyan azt az apám mondta, az elkötelezettség még áll. (…) A követséget átköltöztetjük Jeruzsálembe. Ez nem egy rendkívüli dolog. Ennek természetesnek kell lennie. Át akarjuk vinni Jeruzsálembe, de nemcsak Brazília érdekében, hanem hogy példát mutassunk egész Latin-Amerikának” – mondta Eduardo Bolsonaro, aki a kormányzó Szociál-liberális Párt frakcióvezetője a parlament alsóházában, és egyben a nemzetközi kapcsolatokkal és védelmi kérdésekkel foglalkozó parlamenti bizottság vezetője is.

 

Gazdaság:

 

Európának érdeke, hogy versenyképessége javításához minél szorosabb technológiai beruházási és gazdasági együttműködést alakítson ki Ázsiával – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Madridban az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) külügyminiszteri értekezletén. „Mi magyarok ebben a tekintetben élen járunk, hiszen az idei esztendőben fordul elő elsőként Magyarországon, hogy nem egy nyugati ország, hanem egy keleti, a Koreai Köztársaság hozta a legtöbb beruházást Magyarországra” – fogalmazott.   Mint mondta, az európai-ázsiai technológiai együttműködés finanszírozási hátterének megteremtése érdekében Magyarország szorgalmazza, hogy az Európai Beruházási Bank, az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank és a budapesti központú Nemzetközi Beruházási Bank még szorosabban működjön együtt.

 

Időjárás:

 

Kedden reggel, az északi országrész fölött várható több felhő, északkeleten képződik párásság, köd, míg a déli térségben kevés felhő, napsütés a valószínűbb. Délnyugaton szokatlanul enyhe lesz a hajnal, északon sem várható komolyabb fagy. A Dunántúlon erős, itt-ott viharos lökések is kísérhetik a délnyugati szelet.

Napközben is erős marad a délnyugati szél az ország nyugati felén. A középső országrészben is számítani kell élénk, olykor erősebb széllökésekre, míg keletebbre gyenge vagy mérsékelt déli légmozgás valószínűbb. Zömében tavaszias jellege lesz az időjárásnak, északkeleten is érezhető lesz már az enyhülés. Változó, időről-időre megnövekvő, majd csökkenő felhőzet mellett országszerte lehet bízni több-kevesebb napsütésben.

Éjszaka is erős marad a szél a nyugati országrészben, másutt gyenge légmozgás marad a jellemzőbb. Északon, északkeleten ismét fokozódik a párásság, sűrűsödhetnek a ködfoltok. Változó, itt-ott szakadozottabb felhőzet várható.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC): kedd reggel+3 és +8, délnyugaton, helyenként +11, kedd délután +10 és +17, északkeleten +5 és +8, fok körül alakul.