Ha december 12-én a választáson a toryk győznek, akkor január 31-vel a britek kilépnek az EU-ból

Ha december 12-én a választáson a toryk győznek, akkor január 31-vel a britek kilépnek az EU-ból

Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában a Brexitről, a brit előrehozott választásról, annak tétjéről és esélyeiről beszélt.

A képviselő a Brexit kapcsán arról beszélt, hogy a több mint két és fél éve húzódó folyamat nagyon bonyolult, sok kihívással van teli, ami minden politikus számára sok tanulságot hordoz. Az is érdkes, hogy a 2017 márciusi kilépési bejelentés után több mint másfél évvel fogalmazódott meg az első brit nyilatkozat a kiválásról, addig sokszor leszavazta a kormány tervezetét a brit Alsóház. Ennek következtében miniszterelnökök buktak bele a Brexitbe. Arra a kérdésre, hogy a mostani kormányfőre is ez vár, Juhász Hajnalka úgy vélte, ez is összetettebb kérdés, hiszen Boris Johnson az elmúlt két évben egészen különleges nyilatkozatokkal hívta fel magára a figyelmet, a May kormányban is igyekezett mindig a kormányzaton belüli ellenzék szerepében mutatkozni. Ám Boris Johnson sikeresebb lett, mint elődei, az általa beterjesztett politikai nyilatkozat annak ellenére, hogy nem sokban változott az elődjétől, mégis konkrétabb mondatok szerepelnek benne az északi kérdésről. Arról nem beszélve, hogy a miniszterelnök aláíratott egy jogszabályt az uralkodóval, de ezt később a Legfelsőbb Bíróság jogszabályellenesnek minősített.

Nagy-Britanniában szűk tíz napon belül előrehozott választás lesz, az a kérdés, hogy ez a kevés idő elegendő lesz-e a konzervatívok győzelméhez és Johnson maradásához, hiszen az elmúlt időszak közvélemény-kutatásai azt mutatják, szűkül az olló a toryk és a Munkáspárt között, akik egyébként a kampányban egy újabb népszavazás ötletét dobták be. Juhász Hajnalka is megerősítette ezeket az adatokat, azzal kiegészítve, hogy Nigel Farage Brexit pártja is erősödik az országban, de azt látni kell, a brit miniszterelnök nagyon jól jön ki az olyan szituációkból, ahol egyik nap csatát nyer, a másikban pedig veszít. Ugyanakkor Boris Johnsonnak már volt egy nagyon komoly politikai veresége, hiszen azt nyilatkozta, semmilyen módon nem fogadja el az újabb halasztást, ami ugye másként alakult. Az októberi csúcson hangzott el az európai közösség részéről, hogy amennyiben a britek ragaszkodnak a kilépéshez, akkor január 31-vel mehetnek, de ehhez az Alsóháznak ratifikálnia kell ezt, amit utána az Európai Parlamentnek is meg kell erősítenie. A brit miniszterelnök elképzelése szerint Észak-Írország és az Egyesült Királyság egy vámterületet alkot majd, de az északírekre az uniós vámkódexek lesznek érvényesek. Ez azt is jelenti, hogy a kilépéstől számítva négy évig kell az északíreknek ebben a státuszban maradniuk. Skócia és Észak-Írország is jelenleg sakk-matt helyzetben van, hiszen a Brexit csak és kizárólag Nagy-Britannia és az Európai Unió megállapodásával jöhet létre, azaz ezzel a két állammal együtt.

Juhász Hajnalka megjegyezte, nemrégiben beszélt brit politikusokkal, barátaival, akiktől azt kérdezte meg, nincs-e már kifáradva a brit választó, akik elmondták neki, igen, a brit választók kifáradtak már ebben az egészben. Ám az látszik, ha december 12-én a választáson a toryk győznek, akkor január 31-vel kilépnek az EU-ból, ha a Munkáspárt, akkor ez nem lesz ilyen egyszerű. Bár azt is hozzátette, nem hiszi a Munkáspárt győzelmét.