A BreuerPress és a HetiTV hírei  2019.11.21. regelén

A BreuerPress és a HetiTV hírei  2019.11.21. regelén

A trágárságnak, az ocsmányságnak és a rendzavarásnak nincs helye az Országgyűlésben – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a parlamentben az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények, valamint a házszabály módosítását kezdeményező javaslatok vitájában. Kocsis Máté – aki egyik előterjesztője az indítványoknak – azt mondta, nem lesznek új szabályok, szigorítják a jelenlegieket: ami eddig is tilos volt, ezután is tilos lesz. A fegyelmi szabályok kapcsán azért folyik küzdelem az ellenzék részéről, hogy „ezeket olcsón lehessen elkövetni” – tette hozzá. Egy másik előterjesztő, Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes vezetője elmondta, az ülés zavartalan lefolytatásának biztosítása az ülést vezető elnök, illetve az ülés vezetésében közreműködő jegyzők feladata lesz. A javaslat az egyes magatartások körében az alkalmazható szankció mértékét és fokát differenciáltan indítványozza szabályozni, igazodva a jogsértés súlyához – tette hozzá.

Köszönetet mondott a ciszjordániai zsidó telepekkel kapcsolatos magyar kormányzati álláspontért, Magyarország Izrael melletti következetes kiállásáért valamint az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH) kötött átfogó megállapodásért Orbán Viktornak írt levelében Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Szövetség (EJA) elnöke – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke szerda este. Margolin üzenetében emlékeztetett arra, hogy a világon számos országban vannak vitatott hovatartozású területek, és igazságtalan Izraelt más mércével mérni. Ezért üdvözölte, hogy a magyar kormány „szembehelyezkedett” az Európai Unió Washingtont bíráló nyilatkozatával. Az Egyesült Államok ugyanis a napokban egyértelművé tette: már nem tekinti a nemzetközi jogba ütközőnek zsidó telepek létesítését Ciszjordániában. A rabbi – aki a Brüsszeli központú Európai Zsidó Szövetség megalapítója is – az EU-étól eltérő magyar állásfoglalás mellett háláját tolmácsolta azért a megállapodásért is, amelyet a magyar kormány az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH) hétfőn kötött.

 

A kormány három részletben emeli a bírák és az ügyészek illetményét: január 1-jétől a bírák 32 százalékos, az ügyészek 21 százalékos illetményemelésben részesülnek, majd 2021-ben és 2022-ben 12, illetve 13 százalékos emelésben – jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter. Közölte: az EU-ban a második legalacsonyabban fizetett ágazat a magyar igazságszolgáltatás, legutóbb 2004-ben volt átfogó illetményrendezés az igazságügyi területen; 2016-ban a bíróságoknál volt többlépcsős, „apró emelés”, az ügyészeknél pedig 2018-ban volt pótlékrendezés. Varga Judit felidézte: miniszteri kinevezésekor ígéretet tett az igazságügyi dolgozók illetményének rendezésére, most a jól teljesítő gazdaságnak köszönhetően ez megtörténhet. A tárcavezető kiemelte: 2020-tól a 32, illetve 21 százalékos illetményemeléssel „egy szintre hozzák” a bírák és ügyészek fizetését, majd 2021-ben és 2022-ben együtt emelik tovább.

 

A gyermekek védelme, egészséges testi-lelki-szellemi fejlődésük biztosítása mindennél fontosabb a magyar kormány számára – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a gyermekjogi világnapon. Az új büntető törvénykönyv is kiemelten védi a gyermekeket és súlyosan bünteti a gyermekek elleni bűncselekmények elkövetőit. Szintén a gyermekek érdekeit szolgálja az idén bevezetett családvédelmi akcióterv is, és ezért fordítanak jövőre minden eddiginél többet, 2228 milliárd forintot a gyermekes családokra. A magyar kormány számos intézkedést tett és tesz a gyermekek jóléte, jólléte és jogainak érvényesítése érdekében. Így – a többi közt – különös figyelmet fordítanak a bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítésére és fejlesztésére, a kora gyermekkori intervencióra, a kötelező óvodáztatásra. Magyarországon több mint 1 millió gyermek, jövőre már minden általános és középiskolás diák ingyen kapja a tankönyvet, és félmillió gyermek vesz részt ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetésben, amelyre 2020-ban minden eddiginél magasabb összeg, 82,5 milliárd forint központi költségvetési forrás áll rendelkezésre.

 

A Demokratikus Koalíció elnöke sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Dávid Ferenc, a Vállalkozások és Munkáltatók Szövetségének korábbi főtitkára csatlakozik a párthoz. Gyurcsány Ferenc arról beszélt: az októberi választás lehetőséget adott az ellenzéknek egy új Magyarország építésére, és egyben arra is, hogy a pártok szakszerű kritikát fogalmazzanak meg a kormánnyal szemben. A DK elnöke szerint ezért az a cél, hogy minél többen kerüljenek közel a politikához, és csatlakozzanak a demokratikus ellenzékhez. A politikus szerint Dávid Ferenc szakértőként segíti majd a pártot és a frakció munkáját. Emlékeztetett, hogy a múlt héten Kálmán Olga csatlakozott hozzájuk.

 

Külföld:

 

Magyarország nem hozott hatékony intézkedéseket az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács költségvetési ajánlásainak teljesítése érdekében – állapította meg jelentésében az Európai Bizottság. A brüsszeli testület ezért azt javasolta a miniszteri tanácsnak, hogy fogadjon el módosított ajánlást azon jövő évi intézkedésekre vonatkozóan, amelyek segítenék a visszatérést a középtávú költségvetési cél eléréséhez vezető kiigazítási pályához. Románia esetében ugyanezt állapították meg a bizottsági szakértők. A két országot a Stabilitási és Növekedési Paktum, azon belül az úgynevezett jelentős eltérési eljárás keretében vizsgálták. Ennek célja az, hogy figyelmeztetést adjanak ki a követelményektől való jelentős eltérés esetén, illetve segítsék a tagállamokat a költségvetési helyzet helyreállításában.

 

Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt, az Európai Tanács leköszönő elnökét választotta meg elnökének az Európai Néppárt (EPP) szerda esi tisztújító kongresszusán, Zágrábban. A lengyel politikust 491 igen, 37 nem és 12 érvénytelen szavazat mellett választották meg a párt elnöki posztjára, ő volt az egyetlen jelölt. Tusk Joseph Daul francia politikus helyét vette át, aki 2013 óta töltötte be az EPP elnöki tisztségét. A lengyel politikus az első a közép- és kelet-európai régióból, aki betöltheti a kontinens legnagyobb pártcsaládjának elnöki tisztét. „Donald Tusk a modern Lengyelország arca. Igazi kereszténydemokrata, aki kiáll a demokratikus és az egyesült Európáért”

– mondta róla Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője.  A kereszténydemokrata pártcsalád legfontosabb döntéshozó fórumáról hiányoznak a Fidesz képviselői, mivel a párt tagságát márciusban felfüggesztették.

 

Vizsgálatot indított a szerb katonai hírszerzés a köztársasági elnök utasítására, utóbbi attól tart, hogy orosz kémek szerb ügynököket akartak beszervezni a közelmúltban – erről Ana Brnabic miniszterelnök elnök beszélt. Elmondta, hogy Aleksandar Vucic államfő a hadsereg főparancsnokaként adott utasítást a feltételezett kémek felderítésére és tevékenységük kivizsgálására. Hozzátette: még nincs meg minden szükséges információ, de amennyiben a híresztelések igaznak bizonyulnak, az komoly gondot jelenthet Belgrádnak. Az interneten néhány napja megjelent egy – múlt vasárnap készült – felvétel, amelyen Georgij Kleban orosz diplomata, az orosz hírszerzés tagja egy pénzzel teli táskát ad át valakinek. A Blic című belgrádi napilap tudomása szerint a csomagot egy magas beosztású szerb hivatalnok vette át. A felvétel hitelességét többen is megerősítették, többek között Hriszto Grozev orosz oknyomozó újságíró.

 

Haszan Róháni iráni elnök bejelentette, hogy sikerült véget vetni a több napja tartó zavargásoknak, amelyek hátterében szerinte az iszlám köztársaság külföldi ellenségei állnak. „Az iráni nép újra egy történelmi megmérettetésen van túl, és megmutatta: akkor sem hagyja ellenségeinek, hogy hasznot húzzanak a helyzetből, ha éppen elégedetlen az ország vezetésének módjával” – idézte Róhánit honlapján az IRIB állami műsorszolgáltató. „A spontán kormánypárti tüntetések a legékesebb bizonyítékai az iráni nép erejének” – tette hozzá az elnök. Országszerte ezrek vettek részt a kormánypárti megmozdulásokon szerdán az iráni állami média szerint.

 

Benny Gantz, az ellenzéki centrista Kék-fehér párt elnöke visszaadta kormányalakítási megbízását Reuven Rivlin államelnöknek – jelentette a tizenhármas kereskedelmi televízió szerda este. Gantz telefonon jelentette be Rivlinnek, hogy nem sikerült kormányt alakítania a rendelkezésére álló huszonnyolc nap alatt. Erre szóló mandátuma szerda éjfélkor járt le. Csütörtöktől olyan huszonegy napos időszak következik, amikor a kneszet százhúsz képviselője közül bárki maga mellé állíthat legalább hatvanegy törvényhozót, és kormányt alakíthat. Ehhez hasonló jogi helyzet még soha nem volt eddig Izraelben. Gantz csütörtök esti beszédében hangsúlyozta, hogy noha minden követ megmozgatott a kabinet megteremtése érdekében, egy ember személyes érdekében olyan tömb állt vele szemben, amely megakadályozta erőfeszítéseit. Ezzel Benjámin Netanjahura, az átmeneti kormány vezetőjére utalt, akivel nem sikerült megállapodni arról, hogy az esetleges vádemelés esetén visszavonuljon a politikai élettől.    A televízió híradása szerint azért nem tudott megegyezni az egységkormányról a jobboldali Likud és a centrista Kék-fehér párt, mert nem sikerült dűlőre jutniuk abban, hogy Netanjahu távozzon a közéletből. A Likud ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy továbbra is a kormány tagja legyen.

 

Gazdaság:

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kialakította a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás (MFO) rendszerét, a minősítés elnyerésére 2020 január 10-től pályázhatnak a biztosítók – mondta Kandrács Csaba, az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke. Jelezte: az első fogyasztóbarát biztosítási termékek leghamarabb 2020 első negyedévétől lesznek elérhetőek az ügyfelek számára, jövő év tavaszától az MNB összehasonlító weboldalt is indít ezekről a termékekről, amely a fogyasztók eligazodását segíti majd.

 

Időjárás:

 

Csütörtökön…-    Az ország déli és keleti harmada fölött felszakadozhat a felhőtakaró, és a változó felhőzet mellett ki-kisüthet a nap. Délután, este azonban megnő az esélye záporok kialakulásának. Akár az ég is megdörrenhet, zivatar is előfordulhat.   –    A nyugati és északi országrészben a nap túlnyomó részében borongós idő várható. Reggel és délelőtt északkelet felé húzódó, gyengülő, ritkuló esőkkel. Délután kissé vékonyodhat a felhőtakaró, de északkeleten még előfordulhat zápor.

Éjszaka is sok felhő várható térségünkbe, míg eső, zápor elsősorban északkeleten fordul elő. Hajnalban a nyugati, délnyugati határvidéken van esély kiterjedtebb ködfoltokra.

A jellemző hőmérséklet csütörtök reggel    6 – 10, csütörtök délután   északon, északnyugaton 11, délkeleten 16, fok körül alakul.