Akik politikusként civilnek mondják magukat, azok festik magukat

Akik politikusként civilnek mondják magukat, azok festik magukat

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat Extra című műsorában beszélt a civil szervezetekkel kapcsolatos munkájáról, a hazai civil szféra nagyságáról.

 

A magyar civil szervezetekkel kapcsolatos munkájával kapcsolatban az államtitkár elmondta, neki az a szerencséje, hogy a civil szervezetek nem függenek a kormánytól, tőle, hanem az általa vezetett államtitkárság egyfajta kapcsolódási pontként üzemel, amit akár egy szolgáltató egységként is fel lehet fogni. Meg kell mutatni a civileknek, hol vannak lehetőségeik, hol tudnak forráshoz jutni, ez a szolgáltatás. Az országban működik 20 civil iroda ennek érdekében, ezekkel együtt próbálja a kormány a civil társadalmat segíteni, összefogni, de semmiképpen sem irányítani.

Arra a kérdésre, hogy menyire van befolyással a civil társadalomra az, hogy az önkormányzati választáson számos politikus civilként lépett fel, Szalay-Bobrovniczky Vince kifejtette, úgy érzi, ez nem egy valós dolog, akik politikusként civilnek mondják magukat, azok festik magukat. Meg lehet ezzel egy ideig vezetni az embereket, hiszen egy önkormányzati választásnál a civilebb megközelítés szimpatikus lehet a választóknak.

Az államtitkár elmondta, jelenleg hatvanezer civil szervezet van bejegyezve az országban. Amennyiben forrásoldalról nézzük az ágazatot, akkor 284 milliárd forint megy szét a civil szférában, ebből a kormány Civil Alapja 7.7 milliárd forinttal rendelkezik a jövő évben. Ez egy jelentős emelkedés a tavalyi évhez képest, 20 százalék körüli, ez az ország gazdasági teljesítményének, valamint annak is köszönhető, hogy sokan nem rendelkeztek az adóbevalláskor a civil egy százalékról, így ez az összeg is bement az alapba, amit a civil szervezetek kaphatnak meg.

Ami a civil szféra erejét illeti, az államtitkár elmondta, a hatvanezres szervezetszám magasabb, mint ami néhány nyugat-európai országban megtalálható. Az állami pályázatoknál közel húszezer szervezet tűnik fel, ez azt is jelentheti, hogy sok olyan civil szervezet van, ami nem végez valós tevékenységet. Hozzátette, a vidéki civil szervezet vannak nagyobb gondban, számukra a kormány a fenntarthatóság tekintetében szeretne segítséget nyújtani. A határon túl lévő szervezetek is pályázhatnak, de ehhez mindenképpen szükséges egy magyarországi társpályázó, vagy egy olyan tény, hogy már ez a szervezet sikeresen pályázott egy társpályázóval.

Szalay-Bobrovniczky Vince a saját munkájával kapcsolatban megjegyezte, nagy önállóságot kap a Miniszterelnökséget vezető minisztertő, Gulyás Gergelytől, a feladatot is nagyon kedveli, amiről elmondta, pont ez volt az, amiért inkább lemondott a nagyköveti posztjáról, ezért jött inkább haza. Hozzátette, jelenlegi pozíciójában aktívabban tudja segíteni azt, amiben hisz