A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.11.09

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.11.09

Gulyás Gergely kancellária-miniszter a csütörtöki Kormányinfón  emlékeztetett arra, hogy a szerdai kormányülésen részt vett Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármestere és azt remélik, hogy a főváros a még nyitott kérdésekre mielőbb választ ad. Hozzátette: a kormány bízik benne, hogy a politikai és a fejlesztésekben fennálló nézetkülönbségek ellenére az együttműködés korrekt lesz a következő években a fővárossal.

Megerősítette, hogy a kormány jó néhány fejlesztést fontosnak és értékesnek tart, de tudomásul veszi, hogy a főpolgármester és a közgyűlési többség akaratával szemben Budapesten komoly fejlesztéseket szinte lehetetlen megvalósítani, vagy legalábbis olyan nehézségekbe ütközik, ami nem éri meg.

Sajnálatát fejezte ki a Liget-projekttel kapcsolatos közgyűlési álláspont miatt, szerinte „a nyugati világ legnagyobb kulturális beruházást” töri derékba az önkormányzati választás eredménye. Megjegyezte, a Nemzeti Galéria új épülete a Városliget mindössze 1,5 százalékát foglalná el.

Gulyás Gergely kitért arra, hogy november végéig várják a főpolgármester válaszát az atlétikai stadion építése ügyében, míg az egészségügy területén a kormány világossá tette: szívesen tárgyal fontos budapesti kérdésekről a főpolgármesterrel, még ha azok nem is tartoznak a hatáskörébe.

A minimálbér korábban rögzített összegének esetleges módosításáról közölte: a kormány eddig és ezután is elfogadja a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseleteinek megállapodásaként született összeget. Hozzátette: a gazdasági adatok alapján nem feltétlenül kell módosítani a korábban meghatározott értéken.

Beszámolt arról is, hogy bár döntés nem született, a kormány foglalkozik a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) kiterjesztésével, akár az értékhatár növelésével. Hozzátette: a visszaéléseket ki akarja szűrni a kormány, az adó emelése azonban nem várható.

A miniszter közölte azt is, hogy a kormány támogatta a zalaegerszegi Mindszenty-múzeum és konferenciaközpont megvalósítását nyolcmilliárd forintból. Megjegyezte, a fejlesztésre beérkezett árajánlatok a tervezettnél magasabbak, de a szükséges forrást biztosítja a kormány.

Hozzátette: a kabinet ugyancsak támogatja a Szegedi Tudományegyetemen egy integrált „fejközpont” létrehozását, azaz a jelenleg külön működő arc- és állcsontsebészeti, szájsebészeti, fül-orr-gégészeti, fej- és nyaksebészeti, idegsebészeti és szemészeti ellátásokat egy tömbbe vonását, az előkészítésre 450 millió forintot biztosítottak.

A kormány támogatta az egészségbiztosítási alap több mint 34 milliárd forinttal történő megemelését.

Beszámolt arról is, hogy a kormány még novemberben tárgyalni fog egy komplex javaslatot a kórházak finanszírozásáról annak érdekében, hogy felszámolható legyen a kórházak adósságállományának újratermelődése. Finanszírozási rendszerhiba van – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy ha az nem változik, a probléma nem oldható meg. Megjegyezte: például a traumatológiai ellátás állandó hiányt termel, míg a szívgyógyászat jól finanszírozott.

 

Gulyás Gergely elmondta, a kormány támogatja a közbeszerzési törvény módosítását, azt szeretnék, ha élesen elválna egymástól az európai uniós pénzek, illetve a belföldi pénzek felhasználásával kapcsolatos szabályozás. Az eddigi kettős, a Miniszterelnökség és a közbeszerzési hatóság általi ellenőrzés lassította az eljárásokat, ezért a közbeszerzés hatálya alá eső belföldi beruházásoknál a kormány elegendőnek tartja, hogy ha a közbeszerzési hatóság állít ki tanúsítványt – magyarázta, hozzátéve: remélik, ez érdemben gyorsítja a beruházásokat.

Úgynevezett vörös kódot adott ki a rendőrség az elmúlt időszak baleseti adatai miatt. Szeptembertől rohamos hanyatlásnak indult a közlekedési morál, 2 hónap alatt 127-en haltak meg az ország közútjain.  Az Országos Rendőr-főkapitányság tudatta: a vörös kód egyfajta figyelemfelhívás, hogy a „közlekedők legalább egy pillanatra megálljanak és elgondolkozzanak: mindenkit várnak haza és a balesetekben érintett lehet bárkinek a hozzátartozója”.  A rendőrség, ahogy eddig is, ezután is határozottan fellép a jogsértésekkel szemben, és minden olyan eszközt alkalmazni fog, ami gátat szabhat a kedvezőtlen folyamatoknak. Példaként említették, hogy tavaly óta nem jelentik be előre az ellenőrzések helyét és idejét. Ennek hatására a baleseti adatok kedvező irányba változtak. A tendencia azonban eddig tartott: idén szeptembertől rohamos hanyatlásnak indult a közlekedési morál – tették hozzá.

 

Külpolitika:

 

A brit hatóságok bejelentése szerint sikerült azonosítani azt a 39 embert, akit október végén találtak holtan egy bolgár rendszámú kamion hűtőkonténerében Anglia délkeleti részén. A területileg illetékes Essex megyei rendőrség tájékoztatásában közölte: a vietnami rendőrség illetékeseivel együttműködve elvégzett vizsgálat és az ennek alapján beterjesztett adatok eredményeként a megyei halottkémi szolgálat vezetője mind a 39 áldozat kilétét megállapította. A hatóságok hivatalosan értesítették az áldozatok hozzátartozóit.  A közleményben nem szerepelnek további részletek arról, hogy kik voltak az áldozatok, de az essexi rendőrség már a múlt héten bejelentette, hogy mindegyikük vietnami állampolgár volt. A kamion észak-írországi illetőségű sofőrje ellen 39 rendbeli emberölés címén vádat emeltek.

 

Az autójára helyezett robbanószerkezettel felrobbantottak Kijevben egy gazdag üzletembert, aki a merényletben sofőrével együtt megsérült, a védelmét ellátó biztonsági tiszt pedig belehalt a merényletbe – közölte Viktor Necsitajlo kijevi rendőrfőnök. Az eset szerda késő este történt. A Mercedes típusú autó mögé hajtott egy motorkerékpáros, aki robbanószerkezetet helyezett a gépjármű tetejére, majd távolabb hajtott, és ezután bekövetkezett a robbanás. Vélhetően a motoros maga hozta működésbe a robbanószerkezetet.  A sérült üzletember az 57 éves, a főként gyógyszeripari vállalatokkal rendelkező Ihor Szalo. Oroszországban született, de már a kilencvenes évek óta Ukrajnában él. Az ukrán sajtóban megjelent írások szerint állítólag üzleti tevékenysége során több ukrán vállalatot és ingatlant szerzett meg törvénytelen úton. Arról viszont nincs hír, hogy valaha is eljárás indult volna ellene.

 

Észak-Korea idiótának és gazembernek nevezte Abe Sindzó japán miniszterelnököt, és azt javasolta a kormányfőnek, mondjon le arról, hogy valaha is beteszi a lábát Phenjanba. Phenjan dühét az váltotta ki, hogy Japán azt állította: Észak-Korea az ENSZ-szankciók alá tartozó ballisztikus rakétákat tesztelt a múlt héten. Phenjan saját bevallása szerint rakéta-sorozatvetőt próbált ki. Japán vádjai becsmérlő szavakat váltottak ki egy észak-koreai tisztségviselőből. „Abe, Japán miniszterelnöke idióta és gazember” – írta a KNCA észak-koreai hírügynökség által nyilvánosságra hozott közleményében Szong Il Ho nagykövet.

 

Az izraeli 13-as csatorna amerikai tisztviselőket idézve azt állította, néhány hónappal ezelőtt Donald Trump amerikai elnök elutasította Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kérését, hogy az Egyesült Államok utalja át a palesztin biztonsági erők számára nyújtott támogatást, és azt mondta, hogy Netanjahunak kéne kifizetnie. Az elmúlt két évben a Trump-kormány fokozatosan csökkentette a palesztinoknak nyújtott amerikai támogatásokat, a legutóbbira január végén került sor. Ezen intézkedések egyik kulcsfontosságú bátorítója maga Netanjahu volt. Az Egyesült Államok tisztviselői szerint a Külügyminisztérium körülbelül hat hónappal ezelőtt rájött, hogy a palesztin biztonsági erőknek nyújtott 12 millió dolláros támogatást nem megvágták, hanem át sem utalták a palesztinoknak. Az amerikai tisztviselők azt mondták, hogy Izrael amerikai nagykövete, Ron Dermer és más izraeli tisztviselõk közölték velük, hogy azt akarják, hogy a pénzt utalják át a Palesztin biztonsági erők segítésére, akik együttműködnek az izraeli biztonsági erőkkel Júdea és Szamáriaban (Ciszjordánia). Az izraelieknek viszont azt mondták, hogy Trump politikája a Palesztin Hatóság számára nyújtott pénzeszközök csökkentésére irányul, azaz ezt az döntést az elnöknek kell engedélyeznie.

 

Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy elvégezték a rombolási munkálatok előkészítését egy palesztin terrorista otthonán, aki segítséget nyújtott a dolevi halálos robbantásos támadás végrehajtásában nyáron. Kasszem al-Karim Rajah Shibli (25) tagja volt annak terrorsejtnek, mely augusztus 23-án bombát robbantott egy turistahelyen Júdea és Szamáriában, megölve a 17 éves Rina Snerbet és megsebesítve apját, Eitan Snerb rabbit és testvérét Dvirt. A támadást követően a biztonsági erők letartóztatták Shibli mellett a sejt másik három tagját: Samer Mina Salim Arbid (44), Yazan Hussein Hassani Magmas (25) és Nizam Sami Yousef Ulad Mahmoud (21). A Sabak (Sin Bét) biztonsági szolgálat szerint mind a négy személy a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (NFPF) szervezet tagja. A sejt vezetője, Arbid a második intifáda idején közvetlenül az NFPF vezetése alatt szolgált, pokolgépeket készített és terrortámadásokat tervezett. Arbid volt, aki üzembe helyezte és élesítette a Rinát megölő bombát. Shibli szerezte be a pokolgéphez szükséges robbanószert valamint segített a bombakészítésben és részt vett az élesítésében.

 

Gazdaság:

 

A gazdasági növekedés és a klímavédelem céljai nem ellentétesek, inkább erősítik egymást; nyertese lesz a gazdasági fejlődésnek, aki megoldásokat kínál a világ talán legsúlyosabb problémájára – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára. A készülő új nemzeti energiastratégia klímapolitikai és gazdaságfejlesztési kereteit ismertetve az államtitkár kiemelte: az energia- és a klímapolitikát csak integráltan érdemes kezelni, miután a klímaváltozáshoz az energiafogyasztás több mint 70 százalékban járul hozzá. Hangsúlyozta azt is, hogy egyensúlyra kell törekedni a klímavédelem, a versenyképesség és az ellátásbiztonság között.   Az új stratégia a magyar energia- és klímapolitika hosszú távú irányainak kidolgozásával kiszámítható környezetet teremt a befektetők számára, megismerhetők a kiemelt célok, valamint az ezekhez kapcsolódó szabályozás és fejlesztési programok – jelezte az államtitkár.

 

Időjárás:

 

Szombaton sokfelé számíthatunk többórás napsütésre, de az időnként megnövekvő felhőkből elszórtan kisebb eső, futó zápor átmeneti jelleggel előfordulhat. A déli-délnyugati szelet élénk lökések kísérhetik. Délután 12-21 fokra van kilátás, keleten, délkeleten mérhetjük a legmagasabb értékeket. Éjjel csapadékmező érkezik.