Egy nagykövet, aki a szívére és az eszére is hallgat

Egy nagykövet, aki a szívére és az eszére is hallgat

David B. Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete a heti Tv Pirkadat Extra című műsorában beszélt magáról, a magyar nagymamájáról, de természetesen szóba került a nagyköveti munka, a magyar-amerikai kapcsolatok, azok javításának a lehetősége.

A nagykövet legelőször azt mondta el, nagyszerűnek tartja, hogy Magyarország és Európa egyetlen zsidó közösségi televíziójában beszélhet. Arra a kérdésre, hogy mit tud magyarországi gyökereiről úgy felelt, az édesanyja szülei voltak azok, akik Magyarországról származtak, mint megjegyezte, nagyon szép emlékei vannak a nagymamájáról, a magyar zsidó nagymamájáról, aki nagyon sokat tett az unokájáért is.

David B. Cornstein arról is beszélt, hogy mióta ő képviseli az Egyesült Államokat Magyarországon, ez közel másfél éve van, a magyar-amerikai és a magyar-atlanti kapcsolatokban egy drámai javulásállt be, ez Trump elnöknek köszönhető. Az elnök alapelve a következő: párbeszédet kell folytatni mind a barátokkal, mind pedig az ellenfelekkel, a valós párbeszéddel pedig jobb kapcsolatokat és jobb eredményeket lehet elérni.

Arra a felvetésre, hogy elődeihez képest a jelenlegi nagykövet kiválóbb kapcsolatot ápol a magyar miniszterelnökkel, David B. Cornstein kijelentette, nagyon nehéz úgy kommunikálni, ha nincsen kapcsolat, nincsenek találkozók a felek között, ahogy akkor is nehéz a kommunikáció, ha a diplomaták csak kritikát fogalmaznak meg. A nagykövet hozzátette, ő egy egészen más szemszöget részesít előnyben, nagyszerűnek értékelve a kapcsolatát a kormánnyal, Orbán Viktor miniszterelnökkel és ennek köszönhetően nagyon sok mindent sikerült elérni, mind Magyarország, mind pedig az USA javára.

A nagykövet beszélt az antiszemitizmusról is, megjegyezve, ő maga már a szenátusi meghallgatásán is kijelentette, saját magát egy büszke amerikai zsidónak tartja, és azt is hozzátette, azért is jön nagykövetnek Magyarországra, hogy személyesen is segítsen mindenféle antiszemita cselekménnyel szemben. Az sajnos kijelenthető, nincs olyan városa a világnak, ahol nem lenne valamekkora zsidóellenes érzület, de az is látszik, ma Budapesten ez kevésbé jellemző, sőt – tette hozzá David B. Cornstein, a magyar fővárosban kevésbé érezhető ez a gondolkodás, mint New Yorkban. Elmesélte azt is a nagykövet, hogy az őszi zsidó nagyünnepeken otthon volt, ahol az egyik new yorki zsinagóga elöljárójaként is tevékenykedik, akkor szembesült azzal a ténnyel, hogy csak szeretett városában 750 zsidóellenes tettet követtek el ebben az évben. Bizonyára a magyar fővárosban ennél jóval kevesebb van, persze az is igaz – tette hozzá, az egy ilyen cselekedet is sok.

Mióta itt van Magyarországon, a nagykövetnek már sikerült kapcsolatokat kiépítenie a magyarországi zsidó közösséggel, a sokféle zsidó szervezetek mindegyikével.

Arra a felvetésre, hogy milyen diplomatának tartja magát a nagykövet, olyannak-e, aki szorosan követi hazája külügyminisztériumának az utasításait, netán olyannak, aki azért hallgat a saját szívére, megérzéseire, David B. Cornstein egyértelműen ez utóbbi kategóriát jelölte meg magára nézve. Persze az is igaz – tette hozzá, hogy nyolcvan évesen kezdett bele a diplomáciai pályába, előtte teljesen mással foglalkozott, és mint hozzátette, ennyi idősen már nem tud két történetet elmondani, mert még az is előfordulhat, hogy az egyiket elfelejti. A viccet félretéve, a nagykövet hozzátette, elsősorban a szívére, de mellette természetesen az eszére is hallgat a döntéseikor. Persze korábban elsősorban az Örökkévaló volt a főnöke, bár véleménye szerint, még mindig így van.

David B. Cornstein külön beszélt a magyar-amerikai kapcsolatok javítása kapcsán arról a javaslatáról, amit mind a miniszterelnöknek, mind pedig a kormány tagjainak elmondott. Véleménye szerint elsősorban Magyarország PR-jén kellene javítani, mert jelenleg úgy néz ki, mintha nem lennének meg ezek a kapcsolatok. Pedig – tette hozzá a nagykövet, egy gyönyörű országról van szó, kiváló emberekkel, nagyszerű ételekkel, még nagyszerűbb borokkal. Ám mindezek mellett úgy tűnik, mintha Magyarország még mindig Európa egyik legjobban őrzött titka lenne, keveset tudnak róla. Azt is elmesélte a nagykövet, hogy amikor otthon van, sokszor elmondják neki, hogy mennyire sajnálják azért, mert Budapesten kell dolgoznia, ahol például hatalmas az antiszemitizmus. David B. Cornstein mindegyik ilyen felvetésre elmondja a valós helyzetet, ami persze gyökeresen eltér ezektől a véleményektől. Azt is hozzátette a nagykövet, hogy ebből a szempontból Magyarország olyan, mint Izrael, amelyik szintén igen rosszul teljesít a saját PR-ja területén.

Izrael kapcsán a nagykövet beszélt a közel-keleti helyzetről. Határozottan kijelentette, élete során még nem látott olyan amerikai elnököt, aki többet tett volna a zsidó emberekért, mint Donald Trump, akit már harminc éve ismer személyesen és emiatt is tudja kijelenteni, az elnök valóban úgy is érez, ahogy mondja. Pont emiatt is tartja furcsának, ahogy mondotta, a szíve szakad meg akkor, amikor azt látja, sok amerikai zsidó Trump elnök ellen emel szót, pedig sokkal jobban kellene értékelni, amit az amerikai elnök a zsidókért tesz.

Magyarország és az Egyesült Államok meghosszabbította a megállapodását a két országba való vízummentes beutazásról, a nagykövet kérdésre válaszolva leszögezte, nem lát arra okot, hogy ezt a megállapodást megszüntessék, Magyarország minden adottságnak megfelel, hogy az USA ne tegye nehézzé állampolgáraik Amerikába történő beutazását.

A két ország közötti gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokról David B. Cornstein úgy vélekedett, ezeket a kapcsolatokat még lehet javítani. Látni kell, az Amerikai Egyesült Államok egy hatalmas piacot jelent, ezért is sokat dolgoznak azon, hogy minél több magyar befektetés érkezzen hozzájuk. A Select USA Program keretében tavaly a nagykövetség kereskedelmi részlege 15 magyar céget utaztatott ki az Egyesült Államokba, segítve őket a kinti cégekkel való kapcsolatok felvételében. Ez olyannyira sikeres volt – tette hozzá a nagykövet, hogy az információk szerint már több magyar cég is elkezdte a saját befektetéseit az USA-ban. Mindezek mellett a nagykövetség igyekszik amerikai cégeket is Magyarországra hozni, ezzel kapcsolatban Cornstein nagykövet azt mondta, még ebben az évben egy komolyabb bejelentést terveznek, ami sok ember számára fog meglepetést okozni, ám ennél többet még nem árult el.

Visszatérve a közel-keleti helyzetre, a nagykövet beszélt a NATO tag Törökországról is. Megjegyezte, mindig van ok aggodalomra a térség helyzete miatt, de azt is hozzátette, őt magát jelenleg teljesen lefoglalja a magyar-amerikai kapcsolatok ügye, ezek intézése, így nem jut már ideje más történésekre, ahogy nem is rendelkezik elegendő információval. Ugyancsak hasonlóan válaszolt David B. Cornstein a Brexittel kapcsolatban, hozzátéve, nagyon örül annak, hogy Magyarországon lehet nagykövet, londoni kollégáját nem is irigyli, akinek rengeteg dolga van. Összességében úgy vélte, minden ország, így az USA és Magyarország is majd arra törekszik, hogy minél jobb kapcsolatokat alakítson majd ki az Egyesült Királysággal.

Végezetül a nagykövet beszámolt arról, hogy miket is szokott csinálni szabadidejében. Mint elmondta, a feleségével nagyon szeretnek étterembe járni, de ugyanúgy kedvelik, amikor ők maguk hívhatnak meg vendégeket a nagyköveti rezidenciára. Nagyon szívesen járnak össze a magyarországi nagykövetekkel, mint hozzátette, most egy különleges társaság van a magyar fővárosban. Mindezek mellett nagyon szívesen járnak el a MÜPÁ-ba, de a sokféle magyarországi múzeumokba is. A gyereke és az unokája is meglátogatta már őt Magyarországon, de mint megjegyezte, nem egyszerű megszervezni ezeket a családi összejöveteleket, ám így is fontosnak tartja ezeket, mert – fejezte be David B. Cornstein, nagyszerű dolog, ha az ember nagykövet, de ennél sokkal fontosabb, ha nagyapa.