Példát kell mutatni

Példát kell mutatni

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az 1956-os megemlékezésekről, valamint a Parlament hosszú szünet utáni első munkanapjáról.

A politikus elmondta, a hétfői napon a Corvin moziban tartottak egy megemlékezést az 1956-os forradalomról, amit a Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége szervezett. Itt többek között Benkő Tibor honvédelmi miniszter is mondott egy ünnepi köszöntőt. Az ünnepségen szó volt arról is, hogy 1956 emlékét mindig ápolni kell, az emlékét őrizni kell. Több embert is kitüntetett a világszövetség, így Bajkai Istvánt is ezért a tevékenységéért, aki az 1956 Hűségért a hazához lovagkeresztet kapta meg. Az elismerést nagy megtiszteltetésnek tartja a képviselő, ugyanakkor azt is kiemelte, mellette ez még nagy feladatot is ró rá, kötelezettséget jelent, elsősorban a magyarság, a mostani nemzedék felnevelése érdekében, valamint a forradalom emléke érdekében is.

A képviselő megerősítette, a mai napon Erzsébetváros szervezésében megtartandó megemlékezésen megjelenik a Fidesz-KDNP képviseletében.

Bajkai István beszámolt a hosszú szünet után újra összeülő Parlament első ülésnapjáról. Mint megjegyezte, a hosszú szünet után nagy munka vár a képviselőkre. Azonban – tette hozzá, az első napra árnyék is vetült, hiszen Hadházy Ákos független képviselő akciózott a plenáris ülésen, táblát helyezett ki, miközben a miniszterelnök a nyitó beszédét tartotta. A politikus szerint ezzel az akcióval a decemberi ellenzéki performanszot folytatta Hadházy Ákos. Bajkai István szerint ez nagyon szomorú történet, hiszen Európában nemigen van arra példa, hogy a parlamenti munkát éppen a képviselők akarják ilyen módon megakadályozni. Véleménye szerint, bár erre nem szeretnének felkészülni, de úgy néz ki, kénytelenek lesznek az ellenzék ilyen akcióit végignézni. Kifejtette, az embereknek a Ház munkáját nézve, példát kell mutatni, ami tegnap történt, az nem volt ilyen példa, ilyen egy munkahelyen nem fordulhatna elő.

Arra a felvetésre, hogy ez az akció nem azért történt-e, mert független képviselőként nem tud eleget szóhoz, a politikus azt válaszolta, van egy szabályrendszer, ebben a függetlenek is megkapják a megszólalási jogot. A szabályokat a Ház fogadta el, egy társadalom akkor tud működni, ha a működési szabályokat mindenkinek be kell tartania, egy modern társadalomban vannak önkorlátozó mechanizmusok, amiket el kell fogadni.

Nagyon fontos volt az eset kapcsán, amit az Országgyűlés elnöke mondott el, aki mellette felhívta a figyelmet arra a golyónyomra, amit a szónoki pulpituson van, ezzel is felhívva a figyelmet arra, mire vezethet a gyűlölet. Bajkai István szerint ez az emlék is figyelmeztet arra, hogy mi történhet, ha valakik nem a szabályok mentén akarnak a Házban viselkedni.