A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.10.22.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.10.22.

A kormány álláspontja ismert: minden polgármesterrel és képviselő-testülettel együttműködik, amely maga is kész erre – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakát megnyitó ülésén. A kormányfő napirend előtti felszólalásában az önkormányzati választást értékelve kiemelte: pártállásra tekintet nélkül mindenkinek Magyarországért és a magyar emberekét kell dolgoznia, mert „a haza nem lehet ellenzékben”. Hangsúlyozta: a kormánynak külön elismerés, hogy az országban a kormányzó pártok megkapták a szavazatok több mint 50 százalékát. A kormány folytathatja a munkáját, a legfontosabb kérdésekben megerősítést kapott – jelentette ki. Hozzátette: folytatják a munkaalapú gazdaság, a családbarát Magyarország, a növekvő bérek, a tisztességes időskor, az otthonteremtés és a nemzetegyesítés politikáját. Kifejtette: az önkormányzati választást minden településen sikeresen és eredményesen megrendezték, és köszönet illeti azt a 20 ezer embert, aki közreműködött a választás lebonyolításában. A kormány a választás megszervezéséhez és lebonyolításához kapcsolódó feladatait „közmegelégedésre megoldotta” – értékelt. A miniszterelnök köszönetet mondott azoknak a választópolgároknak, akik részt vettek a választáson és „ezzel hozzájárultak a magyar demokrácia működéséhez”. A részvételi arányok azt mutatják, hogy „a magyarok továbbra is elkötelezettek a demokrácia mellett és hisznek Magyarország jövőjében” – fogalmazott. Kijelentette: „a magyar demokrácia erős, működik és képes továbbra is hatékonyan szolgálni az emberek érdekét”. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a családvédelmi akcióterv lendületet vett, több mint 65 ezren kapcsolódtak be eddig. Az akcióterv lépései együtt 650 milliárd forint értékű támogatást tesznek ki, amely már megérkezett a családokhoz – közölte.

 

Megzavarta a miniszterelnök parlamenti felszólalását Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő napirend előtt, az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján. Orbán Viktor a pulpituson beszélt, amikor Hadházy Ákos táblákat tartott elé. Azokon a többi között olyan üzenetek voltak olvashatók, mint stop propaganda, stop korrupció. Kövér László házelnök rendreutasította a képviselőt; a kormányfő folytatta a beszédét, majd megpróbálta kivenni az egyik táblát a képviselő kezéből, ez azonban nem sikerült. Az Országgyűlés elnöke ezt követően azt mondta, ezen a pulpituson egy több mint 100 éves golyónyom árulkodik az ellenzéki felelőtlenségről, ostobaságról, hazafiatlanságról. Ezt még a kommunisták sem tüntették el, mert ők is érezték valahol, hogy ennek van jelentősége – tette hozzá. Arra kérte az ellenzéki képviselőket, hogy a választási vereségből ne azt a következtetést vonják le, hogy ugyanaz „az agresszív háborús politika” a célravezető, amit idáig folytattak.

A Párbeszéd hét pontból álló, Karácsony Gergely főpolgármester programjára épülő javaslatcsomagot nyújt be a parlamentnek. Szabó Tímea úgy fogalmazott: parlamenti képviselőként az a kötelességük, hogy az ország minden pontján megvalósuljon az a gondolkodás, amire „a fővárosban és országszerte a nagy városokban vártak a választók”. Azt szeretnék, ha sehol nem lakoltatnának ki senkit az önkormányzati lakásokból, amíg nem biztosítják mindenki számára a megfelelő elhelyezést – ismertette az első pontot. A politikus azt mondta, el kell rendelni a klímavészhelyzetet és meg kell hozni azokat az intézkedéseket, amelyek megvédik a lakosságot a klímaváltozás hatásaitól. A Párbeszéd kezdeményezi a természeti örökség, a zöldfelületek megőrzését, hogy „állítsuk meg ezt az eszement Orbán-féle betonozást” – fogalmazott. Azt is javasolják, hogy töröljék el a Munka törvénykönyvének évi 400 órányi túlmunkáról szóló módosítását, a „rabszolgatörvényt” – közölte a frakcióvezető.

A magán- és állami szektor közötti azonnali információcserét teszi lehetővé az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) adatbázisának bővülése – mondta az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós hozzátette: a bővülés részeként jövő január 1-jéig minden magánegészségügyi szolgáltatónak és fogorvosnak csatlakoznia kell az EESZT adatbázisához, júniustól pedig már adatot is kell rögzíteniük a felhőbe. Elmondta: a 2017. november 1-jén indult szolgáltatási tér révén minden beteg adata egy egységes, digitalizált, elektronikus rendszerbe kerül be, amely 25 ezer orvos és 13 ezer gyógyszertár közreműködésével napi 800 ezer elektronikus receptet dokumentál. A rendszerbe naponta 200 ezer ápolási esemény és 200 ezer dokumentum kerül be. Hangsúlyozta: az EESZT-ben tárolt adatok pontosak, szükség esetén bármikor elérhetőek és mindez a rendszer teljes védettsége mellett valósul meg.

 

Külföld:

Elhalasztotta a polgári peres ügyekben illetékes legfőbb skóciai bíróság a jogerős döntést arról, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök jogszerűen eleget tett-e annak a törvénynek, amely előírta számára, hogy kezdeményezze a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztását. Johnson szombat éjjel kezdeményezte az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnál a jelenleg október 31-én esedékes kilépés halasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig, miután a parlament a törvényben foglalt határidőre, szombaton brit idő szerint 23 óráig nem hagyta jóvá a Brexit feltételeit rögzítő megállapodást és a megállapodás nélküli Brexithez sem járult hozzá. Johnson azonban hivatalos aláírás nélkül küldte el levelét Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, ráadásul mellékelt egy másik levelet is, amelyben közölte, hogy károsnak tartaná, ha az EU megadná a kért halasztást. Az Edinburghban ülésező Court of Session eljáró tanácsának hétfőn kellett volna döntenie egy civil kereset alapján arról, hogy ilyen formában teljesült-e a Brexit halasztását előíró törvény. A skót polgári főbíróság azonban elhalasztotta a döntést. A tanácsvezető bíró közölte: a végzés előtt meg akar győződni arról, hogy Johnson kormánya maradéktalanul, a hosszabbítási kezdeményezés elbírálásának teljesen folyamatában eleget tesz-e jogi kötelezettségeinek.

 

A spanyol ügyvezető kormány október 24-ére rendelte el a néhai diktátor, Francisco Franco tábornok exhumálását a Madrid melletti Elesettek Völgyében található bazilikából. A miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Franco (1892-1975) új sírhelye Mingorrubióban, a családi panteonban lesz felesége mellett. Az exhumálást és az újratemetést is szűk körben végzik el, a hozzátartozók jelenlétében. „A spanyol ügyvezető kormány kezdettől fogva azt képviseli, hogy a diktátor földi maradványai nem maradhatnak egy olyan nyilvános mauzóleumban, ahol méltathatják személyét”, amelyet kifejezetten tilt is a 2007-ben elfogadott, úgynevezett történelmi emlékezet törvény – hangsúlyozta a közlemény. Felidézte: a spanyol legfelsőbb bíróság szeptember 30-án jogerős döntésével jóváhagyta az exhumálást, és elutasította a családtagok keresetét, amellyel meg akarták akadályozni a síráthelyezést.

 

Zavargások voltak a máltai Hal Far menekültközpontban. A rendbontók öt autót és egy konténert felgyújtottak. A közbeavatkozó rendvédelmi szerveket a migránsok kövekkel és egyéb tárgyakkal dobálták meg. A The Times of Malta című helyi lap úgy értesült, hogy egy rendőrautót is megrongáltak. A tartózkodási engedéllyel nem rendelkező illegális bevándorlók számára létrehozott zárt máltai menekültközpontokban elhelyezett migránsok már hónapok óta tiltakoznak a létesítményekben uralkodó életkörülmények és a menedékkérelmi eljárások lassú elbírálása miatt. A The Times of Malta szerint a zavargás azt követően tört ki, hogy a hatóságok elutasították egy csoport menedékkérőnek azt a követelését, hogy egy nyitott menekültközpontba helyezzék át őket.

Benjamin Netanjahu miniszterelmök hétfőn este két nappal a határidő lejarta előtt bejelentette, hogy visszaadja a mandátumot Reuven Rivlin elnöknek, mivel kormányalakítási erőfeszítései kudarcot vallottak. A Szimchát Tóra ünnep végeztével, mely egybeesett 70. születésnapjával, Netanjahu a közösségi oldalaira feltöltött videóban számolt be a hírről. Netanjahu azt mondta, hogy minden létező erőfeszítést megtett, hogy riválisát, a Kék-Fehért vezető Beni Gáncot a tárgyaló asztalhoz ültesse és létrejöjjön egy széles nemzeti egységkormány, amit a nép akar, felfedve, hogy a nyilvánosság előtt ismert lépések mellett titkosakat is tett, azonban folyamatos elutasításba ütközött.

Netanjahu továbbá figyelmeztetett, hogy riválisai csak beszélnek az egységről, miközben cselekedeteik éppen az ellenkezőjére utalnak. Beni Gánc a bejelentésre Twitteren azt írta, hogy „Eljött a Kék-Fehér ideje.”, míg a párt másodikja, Jáir Lapid „Bibi ismét elbukott. Ez már rendszeres,” szöveggel reagált. Rivlin elnök este jelezte, hogy a következő körben Gáncot áll szándékában megbízni a kormányalakítással, akinek szintén 28 nap áll majd a rendelkezésére. Bár Gáncnak sincs meg matematikailag a koalíciója, a politikai életbe alig 10 hónapja belépő ex-vezérkari főnök az első, aki Netanjahu 11 éves “uralmát” megtörve lehetőséget kap a kormányalakításra.

 

Gazdaság:

Magyarország elkötelezett a közlekedési, logisztikai infrastruktúra fejlesztése mellett – mondta Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a METRANS csoport Budapestről Kínába induló első konténervonatának indító ünnepségen Csepelen. Kifejtette, a kormány 2022-ig 5000 milliárd forintot fordít közúti és vasúti fejlesztésekre az ország logisztikai pozíciójának erősítésére, a vasúti beruházásokra szánt 1500 milliárd forint keretből több mint 1000 kilométer vasúti pályát korszerűsítenek, és növekszik a villamosított vonalak hossza.  Hozzátette: a magyar kormány terve, hogy 2030-ig a szomszéd országokkal összefogva a Kárpát-medencét Európa leggyorsabban fejlődő, egységes gazdasági, kereskedelmi, közlekedési területévé tegye.

 

Időjárás:

 

Kedden egy gyenge hidegfront éri el térségünket, de hazánk felett fel is oszlik. A nyugati országrészben egy napra északira fordul, de mérsékelt marad a légmozgás, illetve ott 3-4 fokot csökken a hőmérséklet, keleten viszont számottevően nem érezni a változást. A hajnali órákban képződő párásság és ködfoltok északnyugaton és északon a délutáni órákba nyúlóan megmaradhatnak.

Átmeneti, mérsékelt felhősödésektől eltekintve marad a napos, nyugodt, szokatlanul enyhe időjárás.

Este, éjszaka csillagfényes időre készülhetünk, helyenként azonban ismét ködfoltok képződnek.

A jellemző hőmérséklet kedd reggel 7 – 12, kedd délután északnyugaton 20, délkeleten 26, szerda reggel északnyugaton 7, délkeleten 11 fok körül alakul.