Törékeny brutalizmus

November 8-ig lesz nyitva az a fotókiállítás New Yorkban, amely a Bauhaus magyar származású mestere, Breuer Marcel amerikai épületeit mutatja be.November 8-ig lesz nyitva az a fotókiállítás New Yorkban, amely a Bauhaus magyar származású mestere, Breuer Marcel amerikai épületeit mutatja be. Tudósítónk jelenti.

A Törékeny brutalizmus” címet viselő fotókiállítás, amelynek a Bauhaus mozgalom megalapításának 100. évfordulója alkalmából, a  New York-i Magyar Ház ad otthont, bemutatja a magyar származású építész és tervező, Breuer Marcel amerikai épületeit, amelyek az építészek generációit befolyásolták a mai városképek kialakításában. A kiállítást a Magyar Kulturális Központ és a Balassi Intézet rendezte a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával.

A 20. századi építészet és designtörténet fontos személyisége volt a Pécset született Breuer Marcel Lajos. Munkásságát nemcsak az építészek, hanem a design tervezők is elismeréssel illetik, hiszen épületein kívül közismert csővázas bútorairól is. Az Egyesült Államokban elsősorban építészként tartják nagyra, mivel számos épületet tervezett itt.

Breuer Marcel a bécsi Művészeti Akadémián kezdett szobrászati tanulmányokat, majd Weimarban tanult tovább a Bauhaus műhelyében. 1937-ben meghívták az USA-ba, a Harvard Egyetem építészeti fakultására tanárnak. Amerikai pályafutása itt kezdődött. Több házat épített Connecticut Államban, később Minnesotában is. Egyik legismertebb amerikai épülete a Whitney Museum, New Yorkban épült fel. Ugyancsak ismert az Egyesült Államokban, hogy Breuer Marcel tervezte az Amerikai Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium épületét Washingtonban.

A fotókiállítás bemutatja Mezősi Ágnes által készített fényképeket, amelyeket Zalányi Sára kurátor válogatott össze. Azok az épületek szerepelnek a fényképeken, amelyek a mai napig befolyásolják az amerikai és a nemzetközi építészetet.

A kiállítás 2019. november 8-ig tekinthető meg a New York-i Magyar Házban. A kiállítás rendezői a látogatóktól azt kérik, hogy látogatási szándékukat e-mailben jelezzék a  [email protected] címen.

WBPI New York