A BreuerPress és a HetiTV hirei 2019.10.19.

A BreuerPress és a HetiTV hirei 2019.10.19.

Elfogadta a biztosítási tervet az október 23-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs – jelentette be a testület vezetője.  Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kiemelte: „a szabadság napja” szlogennel rendezik meg az idei rendezvényeket. Kiemelte: október 23. a magyar nép szabadságvágyának, a magyar emberek függetlenségéért folytatott harcának legfontosabb megjelenése. 1956. október 23-án olyan események zajlottak, amelyekkel a hétköznapi emberek, a pesti srácok példát mutattak, nem csak a magyarok, hanem az egész világ számára. A nemzeti szuverenitás, a szabadság megvédése, az azért való kiállás a mindennapok feladata, és nemcsak a politikusok, hanem a hétköznapi emberek felelőssége is – jegyezte meg.

 

Demszky Gábor és Tarlós István korábbi városvezetők díszpolgárrá választását kezdeményezi a magyar önkormányzatiság – jövő évben esedékes – 30. évfordulója alkalmából Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester, aki ezt a Főpolgármesteri Hivatal átadás-átvételét követően jelentette be. Karácsony Gergely elmondta, Budapest új szabad önkormányzatiságának harmincadik évfordulója alkalmából azzal a kezdeményezéssel él majd, hogy Demszky Gábort és Tarlós Istvánt válassza a Fővárosi Közgyűlés Budapest díszpolgárává. Úgy fogalmazott: „az elmúlt harminc év fontos tapasztalatokat és értéket jelent számunkra”. Közölte, a rendszerváltást követően az első húsz évet Demszky Gábor, az azt követő kilencet Tarlós István vezetésével töltötte Budapest. Mindkettőjükre nagyon sokan szavaztak, „egyikőjük sem volt hibátlan”, voltak jó és rossz döntéseik, de mindketten nagyon szerették Budapestet – fűzte hozzá Karácsony Gergely.

 

Az LMP frakcióvezető-helyettese megkérdőjelezi a kormányzat által hangoztatott klímaügyi eredményeket és azt követeli: a kabinet azonnal tegyen érdemi lépéseket az éghajlatváltozás megfékezése érdekében. Schmuck Erzsébet kijelentette: nem igaz Orbán Viktor miniszterelnök állítása, miszerint Magyarország „klímabajnok” lenne. Az ugyan igaz, hogy jelenleg 32 százalékkal alacsonyabb az ország károsanyag-kibocsátása, mint 1990-ben volt, 2014-ben azonban 40 százalékkal voltunk ezen érték alatt, azóta pedig csak növekszik a magyar kibocsátás – mondta. Az LMP politikusa megkérdőjelezte a fosszilis energiahordozók hasznosításának elhagyására irányuló törekvést is, és rámutatott: idén sorra jelentek meg a koncessziós pályázatok a szénhidrogén-mezők feltárására.

A Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési határozati javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a magyar parlament ítélje el a török agressziót Szíriában – közölte Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese. A politikus elmondta: a határozati javaslat szerint a parlament elítélné a „török vérontást”, felszólítaná Törökországot a támadás azonnali leállítására, és kiállna az ártatlanul legyilkolt és üldözött civilekért, valamint Európa biztonságáért.  Hangsúlyozta: azért tartják fontosnak, hogy határozati javaslatot nyújtsanak be a török agresszió elítéléséről, mert álláspontjuk szerint október 9-e óta Törökország a „nemzetközi jog által elítélt, agresszív és népirtó” háborút folytat Szíriában. Hozzátette: a török hadsereg nemcsak katonák ellen harcol, hanem civil polgári vezetőket gyilkol meg, „kisgyerekeket bombáz”, és családok, emberek százezreit űzi el az otthonaikból.

Aradszki András, a KDNP országgyűlési képviselője beszélt az önkormányzati választás eredményeiről, Érd helyzetéről a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A képviselő, mint az érdi választókörzet egyéni országgyűlési képviselője az október 13-i választással kapcsolatban elmondta, csakúgy mint Budapesten, a Pest megyei városban is váratlan eredmény született, hiszen a közgyűlési többséget is elveszítették a kormánypártok, ahogy a polgármesteri posztot is. A megyei jogú város, Érd új polgármestere Csőzik László lett, aki korábban már országosan is ismert liberális politikus. A választási vereséget illetően a politikus megjegyezte, a választók mozgósításával nem volt probléma, hiszen az eddigi polgármester T. Mészáros András azzal a szavazatszámmal, amit most kapott, már nyert korábbi választásokon, de az eredmény azt mutatja, az egyesült ellenzék jobban képes volt a szavazóurnákhoz hívni a saját szimpatizánsait. Nem volt érzékelhető egy váltóhangulat, Érd folyamatosan fejlődött az elmúlt években, rengeteg intézmény újult meg, több jelentős projekt is folyamatban van, a Modern Városok Program keretében 47 milliárd forintnyi lekötött szerződése van a településnek, de beigazolódott a régi mondás, mely szerint fejlesztésekkel nem lehet választást nyerni. Most azon kell elgondolkodni a kormánypártoknak, hogy azt a politikai munkát, amely eddig sikerre vezetett, miként kell megújítani, ezzel nekiindulva a 2022-es választásnak.

 

Külföld:

Quim Torra katalán elnök újabb függetlenségi népszavazás megrendezését szorgalmazta Katalóniában a barcelonai parlamentben, ahol rendkívüli vitanapot tartottak a spanyol legfelsőbb bíróság katalán függetlenségi vezetők elleni ítélete miatt. Az autonóm közösség vezetője felszólalásában azt javasolta, hogy még ebben – a 2021 decemberéig tartó – parlamenti ciklusban „ismét gyakorolják az önrendelkezési jogot”. A függetlenségpárti elnök megismételte felháborodását a politikustársait zendülés bűncselekményében bűnösnek kimondó ítélet miatt, amelyet gyalázatosnak nevezett. Véleménye szerint a bírósági döntéssel elítélték a demokráciát és azt a kétmillió embert is, aki részt vett az október elsejei referendumon 2017-ben.

 

A magát szociáldemokrata pártként meghatározó Pro Romania is előrehozott parlamenti választásokat szeretne, és legfeljebb abban az esetben mérlegeli a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányának megszavazását, ha csak az ő támogatásán múlik az új kormány beiktatása – mutatott rá Victor Ponta pártelnök, miután Ludovic Orban miniszterelnök-jelölttel egyeztetett. Ludovic Orbánnak mind a hat ellenzéki frakció támogatására szüksége van az új kormány beiktatásához, hiszen az eddig kormányzó PSD – amely a parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkezik – már bejelentette, hogy nem az ő feladata megszavazni a kormányt és nem is vesz részt a voksoláson.

 

Horvátország drónokkal és éjszakai felvételek készítésére is alkalmas kamerákkal készül a Törökországból, Görögországból és Bosznia-Hercegovinából érkező újabb migrációs hullámra – közölte a Jutarnji List. A horvát belügyminisztérium (MUP) öt pilóta nélküli repülőgépet vásárol 20,8 millió kuna (mintegy 930 millió forint) értékben: három középhatótávolságút, az Alfatec vállalattól és két nagyhatótávolságút, az Ericsson Nikola Tesla és KING ICT cégtől. A tárca két rövidhatótávolságú drónt is be szeretett volna szerezni, de ne nem kapott rá ajánlatot – írta az újság. A tárca vásárol ezenkívül 450, mobiltelefonon követhető, éjszakai felvételek készítésére is alkalmas kamerát, közel 700 ezer kuna (mintegy 31,3 millió forint) értékben, valamint 2,5 millió kunáért (mintegy 112 millió forint) álcázó mintás egyenruhát és hálózsákokat a határőrségnek – tették hozzá. A lap szerint a minisztérium a menekültbefogadó állomások kapacitását is növelni akarja.

 

Az izraeli hadsereg közölte, hogy drónt észlelt Gázából. „Az izraeli csapatok drónt észleltek a biztonsági kerítés közelében a Gázai övezet déli részén és földre kényszerítették,” olvasható a hadsereg közleményében, mely nem tért ki arra, hogy a légi jármű belépett-e az izraeli légtérbe. Múlt hónapban egy drón behatolt a Gázai övezetből az izraeli légtérbe és robbanóeszközt dobott le egy katonai járműre. Válaszul a légierő támadást indított számos Hamász katonai célpont ellen az övezetben.

 

Mintegy 1350 zsidó imádkozott József sírjánál Sechemben (Náblusz), közölték az Izraeli Védelmi Erők .A hadsereg nyilatkozata szerint a csapatok a helyszín átvizsgálásakor pokolgépet találtak, amit hatástalanítottak. Az imák végül incidens nélkül zajlottak le. Az izraeli hadsereg majdnem havi rendszerességgel kísér zsidó, esetenként keresztény, híveket a szenthelyhez. Sechem Júdea és Szamária Palesztin Hatóság irányítása alatt álló területéhez (Ciszjordánia A-körzet) tartozik, izraeli állampolgároknak tilos a belépés a hadsereg engedélye nélkül. A múltban Sechem lakói kövekkel, Molotov-koktélokkal és lőfegyverrel támadtak a helyszínt látogató csoportokra.

 

Gazdaság:

 

Brüsszel nem gyakorolhat hatást a nemzeti hatáskörbe tartozó területekre, mint például az oktatás, az egészségügy vagy a szociális politika, ugyanakkor úgy avatkozik be, hogy a támogatáspolitikába épít be olyan feltételeket, amelyek a nyugat-európai érdekeket és célokat szolgálják – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára. Az államtitkár hozzátette, hogy Brüsszel olyan feltételeket szab meg a támogatásokkal kapcsolatban, amelyekkel burkoltan beavatkozik az adott tagállam ügyeibe. Ez többek között szakpolitikai torzító hatásokat eredményez a közép-európai országokban. Schanda Tamás elmondta, a Magyarország uniós csatlakozása óta eltelt 15 év mérlege azt mutatja, hogy az ország a saját lábára állt, megtanulta, hogy kiállhat az érdekeiért, a kohéziós politikát pedig immár a kormányzat törekvéseihez alakítják, és az ehhez szükséges vitákat is felvállalják.

 

Időjárás:

 

Szombattól a jövő hét végéig hajnalonként ködfoltok jellemzik az időjárást, mely helyenként csak lassan oszlik fel a délelőtt folyamán. Napközben az ország döntő részén napos, alkalmanként fátyolfelhős, kellemesen meleg, késő nyári idő alakul ki. Főként a Dunántúlon élénkülhet meg a délies szél, ennek köszönhetően folyamatos marad az utánpótlása az ilyenkor megszokotthoz képest 6-7 fokkal magasabb hőmérsékletnek. Jelentősebb lehűlés 25.-e előtt nem valószínű.

A jellemző hőmérséklet szombaton reggel 5-11, napközben 20-24 fok körül alakul.