Hollik István kormányszóvivő: A Fidesz-KDNP pártszövetség maradt a legerősebb Magyarországon

Hollik István kormányszóvivő, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában :Most az a kérdés, hogy az ellenzéki városvezetők hajlandók-e együttműködni a kormányzattal

Hollik István kormányszóvivő,  értékelte az önkormányzati választást, de szóba került még a családvédelmi akcióterv eddig eredménye is.

A kormányszóvivő az önkormányzati választás kapcsán úgy vélekedett, at eredményeket tekintve elmondható, továbbra is a Fidesz-KDNP pártszövetség maradt a legerősebb Magyarországon, hiszen összességében 1.8 millió ember támogatta a kormánypártokat, míg az ellenzékre 1.36 millióan szavaztak. Ez felelősséget ró a kormányra, ennek jegyében folytatják majd a munkát, a céljuk egy büszke és sikeres ország építése, ahol biztonságban lehetnek az emberek, ahol mindenki megtalálja a számítását, ahol a gyermekeknek van jövője, ahol, ha valaki keményen dolgozik, az sikert érhet el, olyan országot, amelyik tiszteletben tartja a zsidó-keresztény kultúrát, amit nem akar meghaladni. A kormány ebben a politikájában folyamatosan együttműködésre törekszik, elsősorban az emberekkel, erre voltak a Nemzeti Konzultációk, de az önkormányzatokkal is együtt kívánnak működni. Ez így volt az elmúlt 9 évben is, tehát nem az a kérdés, hogy a kormány az ellenzéki városvezetőkkel együttműködik-e, hiszen ez megtörtént, például Szegeden is. A kérdés sokkal inkább az – tette hozzá a politikus, hogy az ellenzéki városvezetők hajlandók-e együttműködni a kormányzattal.

A kormány egy újabb tájékoztató kampányba kezdett a családvédelmi akcióterv népszerűsítése érdekében, így a nagycsaládosok autóvásárlásának megkönnyítését. Arra a kérdésre, hogy ezt a lehetőséget mennyire használták eddig ki, Hollik István úgy tájékoztatott, hogy a különböző családvédelmi programokra eddig 70 ezer kérelmet fogadtak be a kormányhivatalok, a kedvezményes autóvásárlási hitelre nagyobb kereslet mutatkozott, mint amennyire előzetesen számítottak, ezért a kormány a múlt heti ülésén erre a célra plusz 2 milliárdos forrást biztosított. A legnagyobb kereslet a babaváró támogatásra van, csak erre közel 40 ezer igény érkezett be.

A babaváró támogatás mellett ugyanúgy fontos, hogy minél több szülészet legyen a hazai egészségügyi intézményekben, a kormányszóvivő szerint jelenleg elegendő kapacitás áll rendelkezésre, ugyanakkor az igaz, a hazai egészségügyben egy strukturális, pénzügyi probléma van, hiszen ebben az évben is felhalmozódott egy jelentős adósság a kórházaknál. A politikus elmondta, az EMMI vezetője készít egy jelentést még idén a kormánynak arról, hogy ezek a folyamatosan keletkező hiányok miért vannak, a rossz vezetés vagy pedig a finanszírozási struktúra miatt.

Visszatérve a babaváró támogatásra, arra a kérdésre, hogy védőnőből, gyerekorvosból van-e elegendő, a kormányszóvivő elmondta, szerencsére a védőnői hálózat a legjobban kiépült itthon, ha lehet mondani, világhírű, gyermekorvosból sincs hiány. Az ápolónőket tekintve a kormány látja, az ő bérük kapcsán vannak elmaradások, a következő három évben több mint 70 százalékos béremelést fognak biztosítani számukra.  Összességében elmondható, a finanszírozás struktúrájának áttekintése fontos, hogy a kórházak évről-évre ne termeljenek hiányokat, mellette az is látszik, az orvos és ápolónői bérek tekintetében van egy nagy verseny. A nyugati bérekkel nem tudja az ország felvenni a versenyt, de a kormány azt meg tudja ígérni, hogy az ország gazdasági teljesítőképességéhez képest, a költségvetés rugalmasságának függvényében elekik majd a béreket. Az is lázható, hogy az elmúlt nyolc és fél évben közel két és félszeresére emelkedett egy átlagos orvosbér.

A megszületett gyerekeknek szüksége van bölcsődére, óvodára, a kormányszóvivő ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet a kormány bölcsődeépítési programjára, mert az már most látszik, szükség van rájuk. A tervek szerint 2022-re lesz annyi bölcsődei férőhely, amelyik kielégíti az igényeket.

Hollik István a reptéri gyorsvasútról is beszélt, mint elmondta, a kormányzat asztalán több javaslat is van, de konkrét döntés még nem született. Ugyanakkor, ami most a repülőtéren van, az valóban komoly probléma. A kormány ezt elismeri, de az is igaz, a privatizációt az előző szocialista kormányok hajtották végre, jelenleg korlátozottak a kormányzat lehetőségei, de folyamatosan tárgyalnak a reptér vezetésével, felhívva a figyelmet az áldatlan állapotokra. Mellette a hatóságok is bírságolnak. Most új vezetése van a repülőtérnek, a kormány abban bízik, ők belátóbbak lesznek, ismerve azokat a tényeket, hogy az utasforgalom megduplázódott, így ebből annak kell következnie, hogy komoly fejlesztéseket kell végrehajtani, meg kell szüntetni az emberhez nem méltó körülményeket. Most úgy néz ki, ezeket a problémákat megértette az új reptéri vezetés.

A kínai Selyemút Program kapcsán a kormányszóvivő elmondta, a kormány ki akarja használni az ország földrajzi elhelyezkedéséből adódó előnyöket. Ez Kínát érintve azt jelenti, a kormány célja, hogy az onnan Európába irányuló kereskedelmi forgalom Magyarországon keresztül haladjon. Ennek a legfontosabb beruházása a Budapest-Belgrád vasútvonal. Már kiírtak egy közbeszerzést, de ezt érvénytelenítették, mert túl magas árak érkeztek be. A kormány úgy döntött, a műszaki tartalmat csökkenteni kell, ez azt jelenti, kevesebb állomás épül majd meg, így jobb árat sikerült elérni, így megvalósult egy sikeres közbeszerzés, azaz rövidesen elindulnak a munkálatok.

A török kormány inváziójával kapcsolatban arról beszélt a kormányszóvivő, hogy Magyarországnak körültekintőnek kell lennie, mert a kormány számára a magyar emberek biztonsága az első. van esélye egy jelentős menekülthullámnak, amit meg kell válaszolni. A baj ott van, hogy Európa nem úgy döntött egykor, hogy megvédi a határait, hanem úgy, hogy nagyon sok pénzt adtak a törököknek, rájuk bízva Európa megvédését a menekülthullámtól. Ez egy rossz döntés volt, bár eddig működött. Magyarországot illetve az látszik, a hatáskerítés áll, ez megvédi az embereket a menekültektől. Folyamatos készültség van, a kormány felkészült minden eshetőségre.