A BreuerPress és a HetiTV hírei  2019.10.08

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A jövő évben utólag megoldják a 3-as metró légkondicionálását; lesz rá fedezet, ugyanis a 2006 előtti Alstom-szerződésekből mintegy 36 milliárd forintot pereltek vissza – közölte Tarlós István harmadik ciklusára készülő főpolgármester. Tarlós István kérdésre válaszolva kiemelte: 2010 óta a Városházán nem volt korrupciós botrány, de megvalósítottak 9 év alatt 170 projektet. Elmondta, hogy a főváros vezetését 2010-ben 251 milliárd forintos adóssággal vették át, ebből 180 milliárd volt a Városháza közvetlen adóssága. A BKV-nál körülbelül 80 milliárdos működési adósságállomány volt, amely még a visszafizetéseket követően, 2015-ben is 53 milliárd forintot tett ki. Ezt akkor, a Városháza adósságát pedig már ezt megelőzően átvállalta az Orbán-kormány – mutatott rá a főpolgármester. Megjegyezte azt is, hogy 2015 előtt a 3-as metró felújításához nem lehetett hozzákezdeni, mert az adósság miatt az fedezett nélküli kötelezettségvállalás lett volna.

 

Folytatja az eljárást a józsefvárosi adatkezelési ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) – közölte Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke. A rendőrség korábban azért indított eljárást, mert Pikó Andrással, a VIII. kerület közös ellenzéki polgármesterjelöltjével és kampánycsapatával kapcsolatban felmerült, hogy törvénytelen adatkezelést folytattak.  A műsorban elhangzott: sajtóértesülések szerint a megjelent bizonyítékok egyértelműen felvetik a jogsértés gyanúját, ezért a NAIH folytatja az eljárást; ha bűncselekményre utaló tények vetődnek fel, a hatóság azonnal megteszi a szükséges lépéseket. Péterfalvi Attila emlékeztetett, az adatvédelmi hatóság a helyi választási bizottság megkeresésére indított ellenőrzést az ügyben. A tényfeltárást, tényállást megállapító szakasz után döntenek az eljárás lezárásáról vagy annak hatósági vizsgálatként történő folytatásáról – fűzte hozzá, jelezve: utóbbi eljárás végén a NAIH akár pénzbírságot is kiszabhat vagy kötelezheti az adatkezelőt az adatok törlésére.

 

A kormány a családi otthonteremtési kedvezményen (csok) keresztül már félmillió magyar ember otthonteremtését tudta segíteni – közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta: 2019. augusztus végéig 114 ezer család igényelte a csokot, ami az átlagos gyerekszámmal kalkulálva közel félmillió magyar embert jelent. Hozzátette: a támogatási összeg eléri a 340 milliárd forintot, ennyivel kevesebbet kellett költeniük ezeknek a családoknak összesen az otthonteremtésre.

 

Csaknem 23 kilométeren fejlesztették és erősítették meg a Tisza töltéseit a Tivadar feletti folyószakaszokon. Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője elmondta, a beruházások folytatódnak a Felső-Tiszán a Tisza-Túr víztározó megépítésével, de tervezik a Túr töltéseinek megerősítését és az árvízvédelmi szempontból kritikus pontnak számító tivadari híd átépítését, továbbá a Tivadar alatti szakaszok fejlesztését is. Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője arról beszélt, a beruházás keretében olyan szakaszokon erősítették meg a töltéseket, ahol a Tisza Ukrajnából Magyarországra lép be, árvíz érkezésekor ugyanis ezen a folyószakaszon lenne a legkevesebb idő ideiglenes védművek építésére és a töltések magasítására.

 

Az Iránytű mérése szerint Tarlós István és Karácsony Gergely egyaránt 38 százalékon áll a biztos szavazók körében Budapesten. A  felmérés azt írja, hogy a teljes budapesti választónépesség körében Tarlós támogatottsága 32 százalék, míg Karácsonyé 31 százalék, Puzsér Róbertre 4 százaléknyian szavaznának, Berki Krisztián támogatottsága pedig mérhetetlen. A zok körében, akik valószínűleg szavaznának vagy nem szavaznának, Tarlósnak kicsivel nagyobb a támogatottsága, így elvileg neki vannak mozgósítható tartalékai.  Az Iránytű rákérdezett Karácsony Gergely kiszivárgott hangfelvételére is. A botrányról főleg az elkötelezett választók hallottak, ez arány a kormánypárti és az ellenzéki szavazók körében is 69 százalékos volt. A meggyőzendő bizonytalanoknak azonban csupán a 42 százalékához jutott el a hír. A felvételről halló bizonytalanok 82 százalékának érdemben nem változott a véleménye Karácsonyról, 2 százalékuknak lett ellenszenvesebb, 5 százalékuknak viszont szimpatikusabb a jelölt. A botrányról értesültek 23 százaléka szerint semmi új nem derült ki a hangfelvételből, 31 százalékuk pedig azt mondta, hogy inkább azt erősítette, hogy Karácsony tisztességes, 30 százalékuk viszont azt mondta, hogy nekik a politikus eleve hiteltelen volt.

 

Külföld:

 

Elvetette a polgári peres ügyekben illetékes legfőbb skóciai bíróság azt a keresetet, amelynek célja a rendezetlen Brexit tilalmának bírósági megerősítése lett volna. Az Edinburghban ülésező Court of Session tanácsához jogászok és skót parlamenti képviselők terjesztették be az indítványt. Azt kívánták kimondatni a bírósággal, hogy Boris Johnson brit miniszterelnököt jogi eszközökkel kényszeríteni lehet a brit EU-tagság jelenleg október 31-én esedékes megszűnésének halasztására, ha a jövő hét végéig nincs megállapodás az EU-val a kilépési feltételekről. A londoni alsóház – a kormányzó Konzervatív Párt számos képviselőjének támogatásával – a múlt hónap elején elfogadta azt az ellenzéki kezdeményezésű törvénytervezetet, amelynek alapján ha október 19-ig a brit parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz és megállapodás nélküli Brexithez sem, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását 2020. január 31-ig.

 

Kormányalakítási megbízást adott Alexander Van der Bellen osztrák államfő Sebastian Kurznak, a szeptemberi előrehozott parlamenti választáson győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjének. A korábbi kancellár és az államfő ezt megelőzően mintegy egy órán át tárgyalt egymással, és az államfő a megbeszélések alapján arra a következtetésre jutott, hogy az ÖVP képes lesz sikeres koalíciós tárgyalásokat követően kormányt alakítani. Alexander Van der Bellen a megbeszélést követően hangsúlyozta, hogy erős Ausztriát szeretne egy megerősödött Európában. Az államfő a leendő osztrák kormánnyal kapcsolatban azt mondta: „számára nem az a fontos, mely pártok kormányoznak, sokkal inkább az, hogy mely érdekek alapján kormányoznak”. A legfontosabb feladatnak jelölte meg a fenyegető klímakatasztrófa elleni fellépést, az államfő szerint ugyanis az ország érdeke, hogy konkrét intézkedéseket hozzon annak megelőzésére. Ezen kívül a leendő kormány főbb feladatai között nevezte meg az államfő az igazságszolgáltatás függetlensége és a biztonság érdekében hozandó intézkedéseket is.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletben utasította a kormányt, hogy tegyen intézkedéseket, hogy megkönnyítse a Donyec-medencei szakadár területeken élő polgári lakosok átjárását ukrán ellenőrzés alatt álló területre. A rendelet szövege szerint – amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetett – a kormánynak haladéktalanul intézkedéseket kell kidolgoznia a Donyeck és Luhanszk megye „ideiglenesen megszállt területeiről” a ki- és belépés megkönnyítésére a magánszemélyek számára, valamint az áruszállításra vonatkozóan is. Ezen felül az államfő utasította a kabinetet: szervezze meg, hogy a front menti átkelőhelyeken legyen orvosi elsősegélynyújtó állomás, valamint a mozgáskorlátozottak és más fogyatékossággal élő emberek számára megfelelő szakszerű segítség.

 

Az amerikai fegyveres erők elkezdtek kivonulni Északkelet-Szíriából, miután Washington előzőleg közölte, hogy az Egyesült Államok nem bonyolódik bele szíriai szövetségese, a helyi kurd fegyveres koalíció ellen indítandó török hadműveletbe – közölte Recep Tayyip Erdogan. A török államfő egyúttal megerősítette, hogy Ankara eltökélt az újabb katonai beavatkozást célzó döntésében, ugyanakkor hozzátette, hogy a török és az amerikai fél folytatja egyeztetéseit az ügyben. „Nem fogadhatjuk el, hogy terrorszervezetek fenyegetnek” – hangoztatta. Törökország ugyanis terrorszervezetnek tartja a határ túloldalát ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát, amely a Washington támogatta kurd fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) gerincét alkotja.

 

Arije Deri belügyminiszter Twitteren bejelentette, hogy utasította a Népesség- és Bevándorlási Hatóságot, hogy készítsen jogi véleményt a Bojkott, Elszigetelés és Szankciók (BDS) alapítója, Omar Barghouti kitoloncolására. Barghoutinak állandó izraeli tartózkodási engedélye van, mivel feleségül vett egy arab izraeli nőt, akivel Akkón él. „Gyors intézkedéseket tervezek annak érdekében, hogy megfosszam Omar Barghouti izraeli tartózkodási státuszától,” írta Deri Twitteren a lépést bejelentő nyilatkozatában. „Egy olyan emberről van szó, aki mindent megtesz, hogy ártson az országnak, ezért nem élvezheti a jogot, hogy Izraelben tartózkodjon. A belügyminisztérium szerint Bargouti kitoloncolásának szorgalmazása azt követően merült fel, hogy Dina Zilber főügyész helyettes közölte, hogy a belügyminiszternek jogában áll bevonni a BDS-alapító tartózkodási státuszát.

 

Gazdaság:

 

A magyar-román kétirányú gázszállítás lehetőségének megteremtésével tovább javul az ország gázellátásának biztonsága – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Csanádpalotán. Szijjártó Péter, az FGSZ. Zrt. csanádpalotai kompresszorállomásának átadásán azt mondta, Magyarország és Románia gázvezeték-rendszereinek összekötése és a szállítási kapacitás megnövelése az elmúlt öt esztendő legfontosabb energiabiztonsági fejlesztése Magyarországon. Miután Romániában is befejeződnek a fejlesztések, 2020 májusától mindkét irányba legalább 1,75 milliárd köbméternyi gáz szállítására nyílik lehetőség évente – tette hozzá. A miniszter hangsúlyozta, a beruházás egész Dél-Kelet-Európa számára nagy előrelépés, hozzájárul ahhoz, hogy a bolgár-román-magyar-osztrák energiafolyosó létrejöhessen.

 

Időjárás:

 

Kedden is hideg lesz a reggel, foltokban, zömében az északi, északkeleti országrészben gyenge fagy is előfordul hajnalban. Reggel, délelőtt párásság, ritkuló ködfoltok szűrhetik, zavarhatják a napsütést, de ezek eloszlanak, elvékonyodnak. Napközben napos, illetve a vékonyodó felhőzeten át szűrt napsütéses idő kialakulására számíthatunk. Nyugaton élénkebb, keleten gyenge déli szél fúj.

A jellemző hőmérséklet átlaga kedd reggel 2 – 5, északkeleten 0 – 2, kedd délután  délnyugaton 15, északkeleten 11  fok körül alakul.