A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.10.05

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.10.05

Átadták a teljen megújult Podmaniczky Frigyes teret Budapest V. kerületében. Az Arany János utcai metrómegállónál lévő tér avatóünnepségén Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester elmondta, hogy a rekonstrukció során 82 új fát ültettek és 30 százalékkal növelték a zöldfelületet. „Városi viszonylatban valóságos erdőt hoztunk létre a belvárosban” – fogalmazott. A polgármester kijelentette: mindezen felül a gyalogosbarát kifejezés valóban megállja a helyét, és a közösségi tér funkció mindenek feletti.


Két és fél millióan számíthatnak a novemberi nyugdíjprémiumra, mert nemcsak az öregségi nyugdíjasok, hanem minden nyugdíjszerű ellátásban részesülő ember megkapja azt, aki jogszabályilag jogosult rá – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin emlékeztetett, hogy az állam akkor tud nyugdíjprémiumot adni, ha a gazdaság növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. Idén 4,6 százalékkal nő a magyar GDP, így a prémium 22 ezer forintos maximális összege minden eddiginél magasabb. 2019 a harmadik olyan év, amikor az emberek szorgalmának köszönhetően prémiumot adnak a nyugdíjasoknak – tette hozzá Novák Katalin.  Hangsúlyozta: ha a gazdaság növekedése jövőre is meghaladja a 3,5 százalékot, ismét számíthatnak a nyugdíjasok a prémiumra.

Több mint félmilliárd forint fejlesztési forráshoz jutott a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet az Egészséges Budapest Programból (EBP). Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár elmondta: az EBP olyan nagyívű kórházfejlesztési program, amilyen nem volt az elmúlt évtizedekben Budapesten és Pest megyében.  Kitért arra, hogy a csaknem kétmillió ember ellátásáért felelős Bajcsy-Zsilinszky kórházban húsz éve kezdte meg működését a szívkatéteres labor, amely most két csúcstechnológiájú speciális röntgenkészüléket helyezhetett üzembe a támogatásból.  Az államtitkár elmondta, lehetősége nyílik az intézménynek százötven számítógépet és nyolcvan monitort is lecserélni, megjegyezve, hogy digitális egészségügyről a hozzá tartozó modern eszközök nélkül nem lehet beszélni.

 

Ünnepélyesen átadták csütörtökön az Alföldi Tej Kft. sajt- és porítóüzemét, amellyel csaknem 200 új munkahely jött létre Debrecenben. A 15 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 4,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott.  Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára arra utalva, hogy a cég magyar termelők összefogásával jött létre, és ma is 100 százalékban magyar tejtermelők tulajdonában van, azt mondta: „önök mentették meg a magyar tejipar becsületét, ami nem sikerült például a cukoriparban”.

Az automatizált gyártósoron nyolc ember napi 250 ezer liter tej feldolgozásával 25 tonna sajtot képes naponta előállítani. Az évi 8000 tonna kapacitású sajtgyár a teljes, mintegy 60 ezer tonnányi magyar sajtimport hetedét képes kiváltani. A porítóüzemben évente 6500 tonna porterméket készítenek majd édes savóból. Az üzemben elsősorban a Debrecen környéki tejtermelőktől érkező friss tejet dolgozzák majd fel.

Bácskai János, Ferencváros polgármestere, a Fidesz-KDNP pártszövetség polgármesterjelöltje beszélt a kerület értékeiről a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A politikus elmondta, a kampány zajlik, benne a plakátháborúkkal, de mindezek hozzátartoznak ehhez az időszakhoz.

A kihívók kapcsán arról beszélt Bácskai János, hogy az ellenzéki politikusok között lezajlott előválasztás arra mindenképpen jó volt, hogy jobban meg lehetett ismerni őket, a hozzáállásukat úgy jellemezte, hogy mintha a programjuk maga a cél is lenne, azaz elpusztítani a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, ám az igazi városépítő elképzelésekről kevesebbet lehetett hallani. Négy kihívója maradt végül a polgármesternek.

Az önkormányzat szervezésében már nyolcadik éve nagyon jól működik az egyházi kerekasztal, de szerencsére nem csak a kerületi vezetés tud kommunikálni az egyházakkal, hanem a felekezetek közti párbeszéd is remekül működik. A különböző egyházak nagyon sokat segítenek a városvezetésnek is, hiszen a szociális ellátásban komoly szerepet vállalnak, a hajléktalan ellátástól kezdve a nagycsaládosok segítéséig, de a kerületi szociális ágazatnak is segítenek, hiszen megmutatják a rászorultakat. Az önkormányzat pedig rendszeres, évről évre pályázat útján segíti a templomok, imahelyek felújítását.

 

Külföld:

A valóságtól elrugaszkodottak és kártékonyak nevezte a brit kormányfő Brexit-javaslatait az ellenzéki Munkáspárt vezetője a londoni parlament alsóházában. Brüsszel és a brit parlament el fogja utasítani Boris Johnson javaslatait az Egyesült Királyság kilépésének feltételeiről – mondta Jeremy Corbyn. A brit kormány új javaslata egységes árukereskedelmi szabályozási térség létrehozását irányozza elő az Ír-szigeten, hogy ne legyen szükség ellenőrzés bevezetésére az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti áruforgalomban az unióból való kilépés után. „A javaslatok irreálisak és kártékonyak, és – gondolom ezt a miniszterelnök nagyon is jól tudja – el lesznek utasítva Brüsszelben, el lesznek utasítva ebben a Házban és el lesznek utasítva szerte az országban” – szögezte le Corbyn.

Nem lesz kettős mérce a költségvetési szabályok alkalmazásában, minden tagország azonos elbánásban fog részesülni – szögezte le európai parlamenti (EP-) meghallgatásán az uniós gazdasági biztosnak jelölt Paolo Gentiloni. A volt olasz miniszterelnök az EP illetékes szakbizottságai előtt hangsúlyozta, hogy nem kívánja egyik tagállamot sem előnyben részesíteni, Olaszországot sem. „Nagyon világosan szeretnék fogalmazni: nem vagyok és nem leszek egyetlen kormánynak sem képviselője az Európai Bizottságban, gazdasági biztos leszek” – közölte.

 

Európai uniós szinten kell cselekedni annak érdekében, hogy ne lehessen fellépni a humanitárius tevékenységet végző civilek ellen és bűncselekménynek tekinteni a migránsoknak nyújtott segítséget – jelentette ki az Európai Bizottság migrációs igazgatóságának vezetője Brüsszelben. Michael Shotter, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) migrációval foglalkozó meghallgatásán tartott beszédében hangsúlyozta: a migránsok megmentésén dolgozó civil szerveztek az Európai Unió jogszabályai alapján nem követnek el bűncselekményt. A szeptemberben Máltán megkötött, a Földközi-tengeren felvett emberek európai uniós tagállamok közötti szétosztására szolgáló ideiglenes menekültügyi mechanizmus előremutató. Fontos, hogy ahhoz minden tagállam csatlakozzon, és aktívan részt vegyen a migránsok elosztásában önálló, független és igazságos folyamat alapján – húzta alá.

 

A kétkamarás román parlament egyesített házbizottsága szombatra tűzte ki a szociáldemokrata (PSD) Dancila-kormány elleni bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáját és szavazását. A döntést az egyesített házbizottságban – egy kisebbségi képviselő támogatásával – többségben lévő szociáldemokraták hozták meg, a jobbközép ellenzék ezt visszaélésnek minősítette. Az ellenzék szerint a PSD valójában már elvesztette parlamenti többségét és legitimitását, így a szokatlan, hétvégi időzítéssel próbája elérni, hogy a voksoláson ne gyűljön össze a kormány megbukatásához elegendő szavazat. A bizalmatlansági indítványt 237 törvényhozó írta alá. A kormány leváltásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 voksra van szükség.

Kijárási tilalmat rendeltek el az iraki fővárosban meghatározatlan időre – jelentette be Ádil Abdul Mahdi iraki miniszterelnök, miután a második napja tartó bagdadi tüntetések erőszakcselekményekbe torkolltak, és több halálos áldozatot is követeltek; két másik iraki városban tucatnyi halálos áldozata volt a zavargásoknak. Abdul Mahdi, a hadsereg főparancsnokának közleményére hivatkozva, azt mondta, hogy „minden jármű és személy mozgása teljességgel tilos lesz ma, csütörtök hajnali 5 órától további értesítésig”. A kijárási tilalom alól kivételt kapnak a bagdadi repülőtérre igyekvő és onnan visszatérő utasok, a mentőszolgálat járművei, a kórházak, valamint az áram- és vízszolgáltatást biztosító intézmények állami alkalmazottai, továbbá a zarándokok – áll a kormányfő nyilatkozatában.  Abdul Mahdi hozzátette, a tartományi kormányzók saját hatáskörben eldönthetik, hogy ők is bevezetnek-e kijárási tilalmat.

A Kék-Fehér lista másodikja, Jáir Lapid a 22. Knesszet tagjainak eskütétele előtti frakcióülésen bejelentette, hogy lemond a Beni Gánc és közte lévő rotációs megállapodásról az egységkormány megalakítása érdekében, melyet a Likud, Jiszráel Beitenu és a Munkapárt-Geser pártokkal képzel el. A két magyar gyökerekkel rendelkező politikus még februárban megegyezett, hogy szövetségben indulnak a választáson, és amennyiben nyernek, az első periódusban, 2,5 évig Gánc lett volna a miniszterelnök, majd Lapid vette volna át a posztot. „Az egységkormány kedvéért lemondok a rotációról. Sokkal fontosabb számomra, hogy az országban egység legyen. Hogy ne legyen újabb választás. Hogy megkezdődjön az országban a gyógyulási folyamat.” „Netanjahu megpróbál minket választásokba húzni. Három vádemelés alatt álló személy áll köztünk és az egységkormány között. Az országnak a Kék-Fehér vezette egységkormányra van szüksége, a Likuddal, Libermannal és a Munkapárt képviselőivel. Ez az, amit a kampány során mondtunk.”

 

Gazdaság:

 

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet a szeptemberi előrejelzésében 4,8 százalékra emelte a GDP idei növekedésére vonatkozó várakozását a júniusban közölt 4,5 százalékról, a 2020-ra vonatkozó előrejelzése változatlanul 3,2 százalék maradt – ismertette Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, hogy 2019-re 3,4 százalékos éves átlagos inflációt várnak, ami 0,1 százalékpontos csökkenést jelez a júniusi várakozásaikhoz képest, a jövő évre vonatkozó, korábbi 3,7 százalékos inflációs előrejelzésüket pedig 3,4 százalékra módosították.  Palócz Éva kiemelte, Magyarország a második negyedévben éves alapon elért 4,9 százalékos GDP-bővülése a második leggyorsabb ütem volt az Európai Unió tagállamainak sorában. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a világgazdasághoz hasonlóan a magyar gazdaságban is láthatóak a lassulás jelei, emiatt a 2018 egészében elért 5,1 százalékos bővülés után az intézet az idén 4,8 százalékos gazdasági növekedésre számít.

 

Időjárás:

 

Szombaton mérsékelt hidegfront alakíthatja az időjárást. Erősen, délután itt-ott szakadozottabban felhős időre van kilátás. Elszórtan, elsősorban északon fordulhat elő zápor, időszakos esők. Élénkül az északnyugati szél. A jellemző hőmérséklet átlaga  szombat reggel6 – 9 . napközben 15-18 fok körül alakul.