Egy zöld kerület a fővárosban

Egy zöld kerület a fővárosban

Bácskai János, Ferencváros polgármestere, a Fidesz-KDNP pártszövetség polgármesterjelöltje beszélt a kerület értékeiről a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A politikus elmondta, a kampány zajlik, benne a plakátháborúkkal, de mindezek hozzátartoznak ehhez az időszakhoz.

A kihívók kapcsán arról beszélt Bácskai János, hogy az ellenzéki politikusok között lezajlott előválasztás arra mindenképpen jó volt, hogy jobban meg lehetett ismerni őket, a hozzáállásukat úgy jellemezte, hogy mintha a programjuk maga a cél is lenne, azaz elpusztítani a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, ám az igazi városépítő elképzelésekről kevesebbet lehetett hallani. Négy kihívója maradt végül a polgármesternek.

Ami Ferencvárost illeti, a politikus megjegyezte, a kerület nem csak a Fradi miatt zöld, hanem a választási programja és a városrehablitáció miatt is. Elég csak Középső-Ferencvárosra nézni, amelyik egyébként már kétszer is megkapta az ingatlanfejlesztők Oscar díját is, az elismerésről pedig azt mondta, ebben nagy szerepe volt a korábbi polgármesternek, Gegesy Ferencnek, sőt az utolsó tanácselnöknek is, aki egyébként már 32 évvel ezelőtt határozta el, az akkor 13 ezer alacsony komfortfokozatú lakásokkal kezdeni kell valamit. A rehabilitációs folyamat 1992-ben indult el és azóta most is folyamatosan tart és még fog is, hiszen még van vissza 800 lakás az eredeti 13 ezerből. Azért is különleges ez a feladat Ferencvárosban, mert a rehabilitáció megtartja a városszövetet, közben folyamatosan növekszik a zöldfelületek aránya, már közel 40 százalékkal. A teljes városrehabilitációs folyamat vége a jelenlegi ütemezés szerint még 15 évig tart, de a politikus szerint, amennyiben a magántőke beszáll a munkálatokba, ahogy ezt tették az elmúlt hat évben is, akkor akár 10 éven belül is be tudják fejezni az egészet.

A kerületi egészségügyet illetően a politikus a Mester utcai szakrendelőt emelte ki, amit mindenki ismer, hiszen a legfelszereltebb intézmények egyike a fővárosban, az épület külső felújítását uniós és kormányzati támogatással már megoldották, a belső felújítási munkálatok is már megkezdődtek. Az önkormányzat csak erre a szakrendelőre több mint 400 millió forintot költ. Ezen kívül a három gyermekorvosi rendelő is megújult, sőt, a József Attila lakótelepen megoldották a fogorvosi ellátást is.

Több mint 5 ezer lakás épül meg Ferencvárosban a következő években, az önkormányzat már keresi a bölcsődei, óvodai szakembereket is. Ugyancsak a következő ciklus egyik nagy terve, hogy a kerület rendelkezzen egy saját uszodával, de már terveznek kézilabda pályákat, hogy a kerületi lakosok is rendszeresen sportolhassanak.

Az önkormányzat szervezésében már nyolcadik éve nagyon jól működik az egyházi kerekasztal, de szerencsére nem csak a kerületi vezetés tud kommunikálni az egyházakkal, hanem a felekezetek közti párbeszéd is remekül működik. A különböző egyházak nagyon sokat segítenek a városvezetésnek is, hiszen a szociális ellátásban komoly szerepet vállalnak, a hajléktalan ellátástól kezdve a nagycsaládosok segítéséig, de a kerületi szociális ágazatnak is segítenek, hiszen megmutatják a rászorultakat. Az önkormányzat pedig rendszeres, évről évre pályázat útján segíti a templomok, imahelyek felújítását.