A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.X.03

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.X.03

Minden eddiginél magasabb összegű lesz a novemberi nyugdíjprémium, amelyre minden nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő – mintegy 2,5 millió – ember jogosult – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin közölte: a nyugdíjprémium maximális összege 22 ezer, átlagos összege pedig 20 ezer forint lesz. „Mindenki, akinek 80 ezer forint vagy annál magasabb a havi nyugdíja, jogosult lesz novemberben a 22 ezer forintos nyugdíjprémiumra” – mondta az államtitkár. Hangsúlyozta: a novemberi lesz az eddigi legnagyobb összegű nyugdíjprémium, mert most a tavalyi és a tavalyelőtti évnél is nagyobb mértékben nőtt a magyar gazdaság.

 

Karácsony Gergely zuglói polgármester titkolózik, mert titkolnivalója van, „csődben van a kerület, ezt akarja eltitkolni” – mondta a Fidesz budapesti szóvivője. Zsigmond Barna Pál közölte: a bíróság kedden kimondta, hogy Karácsony Gergelynek nyilvánosságra kell hoznia Zugló kintlévőségeit, ezek ugyanis közérdekű adatnak minősülnek. A szóvivő emlékeztetett, azért fordultak bírósághoz, mert Karácsony Gergely május óta nem válaszolta meg a közérdekű adatigénylésüket arról, mennyi kifizetetlen számlája és kintlévősége van az önkormányzatnak. Természetesen nem a tartozással rendelkező állampolgárok adatai érdeklik a Fideszt, hanem olyan tételek, mint a helyiségbérleti díjtartozások, a tervezett, de elmaradt ingatlanértékesítésből származó bevételek, valamint az önkormányzat kifizetetlen számlái – közölte a kormánypárti politikus.

 

A TV2 épülete előtt tiltakozott és petíciót adott át a televíziónak Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt és több ellenzéki politikustársa. A tiltakozás előzménye, hogy a csatorna előző esti hírműsorában egy nő azt állította, hogy László Imre XI. kerületi polgármesterjelölt korábban szexuálisan zaklatta és meg akarta erőszakolni. Karácsony Gergely a helyszínen tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az elmúlt három évtized legmocskosabb kampánya zajlik, pedig a választás tétje senkit sem mentesít az alól, hogy betartsa a legelemibb politikai és becsületbeli szabályokat. A fideszes hatalom és az „őt kiszolgáló lakájmédia” azonban újabb és újabb határokat lép át – fogalmazott a politikus. „Nem tűrünk tovább” – szögezte le a főpolgármester-jelölt, hangsúlyozva, hogy a Tények című műsorban igaztalanul vádolták meg László Imrét, és az érintettnek nem adtak lehetőséget arra, hogy elmondhassa a saját álláspontját. A műsor semmilyen sajtóetikai szabályt nem tartott be, amikor „mindenfajta bizonyíték, komolyan vehető tanúvallomás nélkül” fogalmazta meg a vádat – közölte.

Minden nemzet, ha ad magára és van önbecsülése, értékként tiszteli az időseket, ahogyan a magyar nemzet ismert 1100 éves történelme során mindig ezt tette – mondta az emberi erőforrások minisztere a Pesti Vigadóban, az idősek világnapja alkalmából tartott ünnepségen, amelyen átadták az Idősbarát önkormányzat és az Idősekért díjakat. Kásler Miklós kiemelte: egy nemzet akkor marad fenn, ha a családokra támaszkodik, és akkor marad erős, ha „minden életkori réteg teljesíti a kötelességét, helytáll élete során és helytáll a családban”. Hozzátette, ahogyan a szív ellátja oxigénnel az egész szervezetet, átszövi a szöveteket, úgy szövi át a nagyszülő is a család életét, „szíve és lelke” a családnak. A család így együtt képez olyan biztonságot, menedéket, ahová mindenki visszavonulhat és ahonnan mindenki elindulhat  – mondta, megjegyezve, hogy nemcsak a szülőkön, hanem a történelmet megélt nagyszülőkön is múlik, mi van „az útravalóbatyuban”.

 

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy mihamarabb hirdessen klímavészhelyzetet, indítson társadalmi párbeszédet, kezdjen hozzá egy klímatörvény elkészítéséhez, hozzon létre klímaügyi és fenntarthatósági minisztériumot és ne vétózza tovább az Európai Unió szigorúbb célkitűzéseit – mondta a párt frakcióvezető-helyettese. Schmuck Erzsébet kijelentette: még nem tartunk ott, hogy a kormányfő valóban cselekedni akarjon a kérdésben, csupán a kommunikációs csatát szeretné megnyerni. Orbán Viktor a Fidesz elnökeként pártja kongresszusán szerinte csupán azért tért ki klímavédelmi kérdésekre, mert felismerte, hogy az emberek többsége azonnali tetteket vár, és érzi az egyre növekvő nemzetközi nyomást is.

 

Külföld:

Amint beérkezik, az Európai Bizottság meg fogja kezdeni a tárgyilagos elemzését annak a brit javaslatnak, amelyet az Egyesült Királysággal megkötött, de nem ratifikált kiválási szerződéssel szembeni alternatívának szánnak – közölte a brüsszeli testület szóvivője. Az Európai Unió kész a konstruktív tárgyalásokra, azonban a bénultság fő okának számító ír-északír pótmegoldás (backstop) kiváltását célzó javaslatnak összeegyeztethetőnek kell lennie a kilépési megállapodással, azaz a belső piaci integritás tiszteletben tartásával és az ír-szigeti kemény határellenőrzés visszaállításának megelőzésével – szögezte le Mina Andreeva.  Mint közölte, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán késő délután telefonon beszélt Boris Johnson brit kormányfővel. Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója pedig este tájékoztatta a bennmaradó tagállamok kormányainak képviselőit a beterjesztett szöveg tartalmáról.

 

Az Európai Unióban minden lehetséges módon fel kell lépni a jogállamiság védelmében, a meglévő eszközök, például az alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás mellett azonban új mechanizmusokra is szükség van – emelte ki meghallgatásán a leendő uniós igazságügyi biztos. Didier Reynders az EP illetékes szakbizottságainak ülésén hangsúlyozta, hogy bővíteni kell az eszköztárat, hatékony megelőző intézkedéseket kell elérhetővé tenni a demokrácia és az alapvető jogok védelmében, mert ezeket egyaránt érik külső és belső támadások. A jelenleg is futó hetes cikkes eljárásokkal kapcsolatban leszögezte, támogatja az Európai Bizottság eddigi megközelítését, előre kíván lépni a Lengyelországgal, illetve Magyarországgal szemben megindított ügyben.

 

Orosz határőrök 64 észak-koreai orvhalászt vettek őrizetbe a Japán-tengeren, Oroszország kizárólagos gazdasági övezetében – közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Tájékoztatása szerint a határőrök szerdán és kedden tartóztattak fel négy észak-koreai halászhajót, amelyek fedélzetén 64 halász volt. Mintegy négy tonna törvénytelenül kifogott kalmárt, 600 kilogramm tarisznyarákot és három cápát találtak a hajókon. Az egyik halászhajó feltartóztatásához a határőröknek fegyvert kellett használniuk. Eközben megsebesítettek öt észak-koreai halászt.

 

Irán addig fogja korlátozni a 2015-ben kötött többhatalmi nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeinek teljesítését, míg el nem éri a kívánt eredményt – jelentette ki Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető. Hameneit, aki a nap folyamán az iráni Forradalmi Gárda parancsnokaival tanácskozott, hivatalos honlapján idézték.  „Folytatjuk az atomalkuban vállalt kötelezettségeink teljesítésének mérséklését. A lehető leghatározottabb módon kell ezt tennünk” – hangsúlyozta az iráni vezető. 2019. május 8-án – egy évvel azután, hogy Donald Trump amerikai elnök felmondta az Irán és a hat nagyhatalom között megkötött atomalkut, és újból elrendelte az Irán elleni szankciókat – Haszan Róháni elnök bejelentette, hogy Irán felmondja kötelezettségvállalásainak egy részét. Azóta Teherán több ilyen intézkedést hozott, és újfent határidőket szabott meg a többi részes országnak arra, hogy hozzanak az amerikai szankciókért kárpótlást nyújtó intézkedéseket, és ezek hatására Irán visszatérjen a vállalások teljes körű teljesítéséhez.

 

Megkezdődött az ügyészi meghallgatás Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korrupciós ügyeiben – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán. A lap értesülése szerint Izrael tíz vezető ügyvédjéből álló csoport képviseli a védelmet a négy napig tartó meghallgatáson az ügyészség húsz jogászával szemben, ahol a védők megpróbálják meggyőzni az ügyészeket, hogy álljanak el a vádirat bírósági benyújtásától. Az első két napon az úgynevezett négyezres akta, a Bezeq-Walla telekommunikációs nagyvállalat tulajdonosával kötött feltételezett jogellenes megállapodás miatti vádakkal szállnak szembe a védőügyvédek. A vád szerint a kormányfő a barátja, Saul Elovics vezette vállalat számára kedvező döntéseket hozott cserébe személyes előnyökért. A gazdasági előnyöket Elovics úgy hálálta meg, hogy a tulajdonában álló Walla nevű hírportálon kedvező színben tüntette fel Netanjahut és családtagjait. Aviháj Mandelblit legfőbb ügyész a meghallgatás alapján legkésőbb az év végéig hozza meg döntését arról, hogy benyújtsa-e a vádiratokat, módosítsa-e őket, vagy eltekintsen a vádemeléstől.

 

Gazdaság:

 

Minden feltétel adott ahhoz, hogy csak elektromos meghajtású buszok szolgálják a helyi közösségi közlekedést a jövőben Pécsen – közölte az innovációs és technológiai miniszter a baranyai megyeszékhelyen. Palkovics László a Fidesz, a KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület közös polgármesterjelöltjével, Vári Attilával folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány döntése értelmében 2022-től a 25 ezer főnél népesebb településeken „már csak elektromos meghajtású autóbuszokat szeretnénk látni, azok beszerzését támogatjuk”. „Úgy gondolom, Pécs lesz az első olyan város, ahol ez meg fog történni, ehhez minden feltétel adott, ebben mindenképpen támogatást fogunk nyújtani” – mondta a miniszter. Palkovics László felidézte: szerda délelőtt megindult a német thyssenkrupp 17,4 milliárd forintból, kormányzati támogatással megvalósuló pécsi gyárának építése. A beruházás érkezésével megdőlt az a korábbi alapvetés, miszerint nem érkeznek Dél-Magyarországra komoly nagyvállalatok – tette hozzá.

 

Időjárás:

 

Csütörtökön hidegfront, lehűlés, erősen szeles, borongós idő várható. Kelet felé távolodik a csapadék, a Dunántúlon és a középső országrészben már nem valószínű számottevő eső. Délután, északnyugaton, nyugaton felszakadozhat a felhőzet, kisüthet a nap. Délelőtt sokfelé viharos erősségű északnyugati szél fúj (50-70 km/órás széllökések), ami a délután folyamán is csak lassan, fokozatosan mérséklődik.

Éjjel tovább csökken a felhőzet, már csak a Tiszántúl térsége fölé várható összefüggőbb felhőtakaró, de csapadék ott sem hullik. Mérsékelt, majd gyenge légmozgás mellett gyorsan hűl a levegő. Hajnalban kifejezetten hideg idő ígérkezik.