Radnainé dr. Fogarasi Katalin: A fejlesztések mögött ott áll a kormány

 

A fejlesztések mögött ott áll a kormány

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) főigazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Magyar Örökség Díjról, valamint arról a munkáról, aminek köszönhetően megkapták ezt az elismerést.

 

 

 

A főigazgató beszámolt arról, hogy Magyar Örökség Díjban részesült a Fiumei úti Nemzeti Sírkert, mint hozzátette ez az elismerés az általa vezetett intézmény minden dolgozóját megilleti, valamint azt a munkát, amit az elmúlt években végeztek. Ez a díj egy valóban nagy jelentőségű, egy szakmai elismerés, arról nem beszélve, hogy milyen nagyszerű emberek és intézmények kapták már meg. A NÖRI vezetője büszke azokra is, akikkel együtt vehette át a Magyar Örökség Díjat, mint a neves gitárművész, Snétberger Ferenc, de mellette posztumusz díjat kapott Eötvös Lóránd, intézményi elismerést vehetett át a budapesti Veres Pálné Gimnázium is.

Radnainé dr. Fogarasi Katalin azt is elmondta, a díjátadó laudációban is megjegyezték azt a három esztendős fejlesztést, építkezést, ami zajlott a Nemzeti Sírkertben. A főigazgató ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy mindezen fejlesztések elsősorban annak köszönhetőek, hogy a terveik mögött ott állt és ott áll jelenleg is a magyar kormány, amelyik jelentős összeggel járult hozzá a munkákhoz.

A NÖRI nemrégiben azzal került a hírekbe, hogy futóköröket kívántak kialakítani a Fiumei úti temetőben, ami komoly meglepődést, felháborodást okozott, a reakciók hatására az intézet vezetése elállt a megvalósítástól. A főigazgató asszony szerint elsősorban a közösségi médiában siklott félre az eredeti elképzelés, így azt is lehet mondani, ez nem volt egy sikertörténet, amiből sokat lehet tanulni. Hozzátette, nem arról volt szó, hogy bárki a sírok között futkározott volna. Eddig is jönnek be futók a sírkertbe, miért is ne jönnének be – tette hozzá a főigazgató, hiszen egy hatalmas védett zöldterületről van szó, ami még biztonságos is. A NÖRI szerint egyáltalán nem kegyeletsértő a tervük, aminek a keretében pont elvitték volna egy másik irányba a futni vágyókat, a falsírok mellé, amelyek több száz esztendősek, amiket senki sem látogat.

Radnainé dr. Fogarasi Katalin beszámolt arról is, azon dolgoznak, hogy minél hamarabb sikerüljön befejezni a Salgótarján utcai zsidó temető felújítását, a NÖRI egy alapos, mindenre kiterjedő szakmai előterjesztést tett le a Miniszterelnökség asztalára, most a választ várják, hiszen kormánydöntés szükséges a munkálatok folytatásához.

A főigazgató elmondta, azt is jelentős elismerésnek tartja, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartandó konferencián adhat elő a temetkezési törvényről. Arra a felvetésre, hogy mit lehet tenni azért, hogy ne kerüljenek kihantolva sírok a megváltást be nem fizetése miatt. A főigazgató asszony hozzátette, bár ez nem a NÖRI hatásköre, de azt látni kell, a temetkezési vállalatoknak a sírok megváltásából van a bevétele, nem szabad elfeledni, a családoknak, az utódoknak is komoly felelőssége van.