Itt jól megférnek egymás mellett az általános óvodai dalok, mondókák a különböző zsidó vallási dalokkal

Itt jól megférnek egymás mellett az általános óvodai dalok, mondókák a különböző zsidó vallási dalokkal

Bőczén Zsuzsa, a BZSH Benjamin Óvodájának vezetője beszélt az általa vezetett intézményről, bemutatva annak különlegességét.

Bőczén Zsuzsa elmondta, 2004-ben lépett be a Benjamin Óvodába, ahol négy évvel lett vezetőhelyettes, innen 2017-ben jött el, egy másik óvodába ment el dolgozni. Innen hívták vissza a Benjaminba, mint megjegyezte, ez alatt a két év alatt sokat tanult, amiket majd kamatoztatni tud majd.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben más a zsidó óvoda, mint a többi, a vezető elmondta, alapvetően ugyanazokat a feladatokat látják el, ugyanúgy léteznek azok az alapfeladatok, amiket ellátnak, a különbség abban van, hogy itt a gyermekeknek megpróbálnak egyfajta zsidó szemléletet átadni, kommunikálva a gyerekek felé a hitélettel kapcsolatos gondolatokat, érzéseket. Az óvodában természetesen tartják a zsidó ünnepeket, azokra időben felkészülnek, itt jól megférnek egymás mellett az általános óvodai dalok, mondókák a különböző zsidó vallási dalokkal. Minden pénteken megtartják az ovis Sábátot, ebben nagy segítséget kapnak Verő Tamás főrabbitól.

A Benjamin Óvodában a gyerekek kóser ellátást kapnak, reggel általában tejes ételeket esznek, ebédre meg uzsonnára húsosakat. minden alkalommal elmondják a gyerekeknek, hogy miért éppen azt eszik, amit kapnak, mik a kósersági alapszabályok, mit lehet enni, mit nem.

Mindezek azért is fontosak, mert az óvodába járó gyerekek megtanítják otthon a saját szüleiket is, hogy milyen zsidónak lenni, ez nem csak az énekek kapcsán történik, meg a pénteki ovis Szombatfogadások kapcsán, hanem a rendszeres Talmud-Tóra oktatás miatt is, ami heti rendszerességgel történik a Benjaminban.

Az óvodába nem csak a zsidó származású családok vihetik a gyereküket, elegendő, ha elfogadják azokat a hagyományokat, szokásokat, amelyek mentén működnek, persze az is igaz, az elsődleges célcsoportjuk a zsidó családok.

Bőczén Zsuzsa elmondta, a Benjamin Óvoda Zuglóban található egy modern, a kor kihívásainak eleget tevő épületben, ahol egyébként már egy bölcsődei csoport is van.

A vezető megjegyezte, igyekeznek a szülőkkel minél jobb kapcsolatot kialakítani, ma már vannak olyan gyereke, akiknek a testvérei is idejártak. Az óvoda nagyon jó kapcsolatot alakított ki a Scheiber iskolával, ami szintén a kerületben van, elsősorban ezt az intézményt szokták javasolni a szülőknek, amikor iskolát keresnek.

Bőczén Zsuzsa kérdésre válaszolva elmondta, ha egy zsidó szülőt kellene meggyőznie, hogy miért a Benjamint válassza, akkor elsősorban a zsidó élettel kapcsolatos nevelési programjukat emelné ki, amelyek közé idéntől a zsinagógai látogatásokat is beveszik. Mindezek mellett a gyerekek minden olyan fejlesztést is megkapnak, amit egy önkormányzati óvodában is, az itt végzettek teljesen felkészülten kezdik meg az iskolát, de van például külön zenei foglalkozás, amit minden gyermek megkap a saját csoportjában egy zenepedagógus vezetésével.