A teremtésvédelem eredetileg a zsidó-keresztény kultúrában gyökerezik

A teremtésvédelem eredetileg a zsidó-keresztény kultúrában gyökerezik

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt pártja zöldprogramjáról, az egyházak szerepéről.

A frakcióvezető arra a hírre, amely szerint a KDNP zöldprogramot hirdet úgy reagált, hogy elmondta, a teremtésvédelem eredetileg a zsidó-keresztény kultúrában gyökerezik, ahogy az emberi jogok kérdése is. Véleménye szerint a liberális gondolkodás mindkét eszmét kisajátította magának, pedig ennek a kiegyensúlyozott képviselete éppen a kereszténydemokráciában található meg.

Hozzátette, a kultúra gyökere a Bibliában van, amelyben az első lapokon a teremtés történetét lehet olvasni. Ebben az szerepel, hogy a teremtett világ szép és jó, amit a Teremtő az emberre bízott. Az ember az egyetlen, aki képes reflektálni saját magára és a cselekedeteire, azaz van öntudata, ezen túlmenően arra is képes, hogy szabadon döntsön, rendelkezik szabad akarattal. Ez teszi az embert arra, hogy a világnak olyan gazdája legyen, amelyik gondoskodik róla. Harrach Péter két szóra hívta fel a figyelmet, a műveljed és védjed. Ez nagyon is illik azokhoz a gondolatokhoz, amelyeket a kereszténydemokrácia is magáénak vall. A természet, az emberi környezet védelme tehát az ember gondos gazda mivoltára van bízva, felelősen kell gondoskodni a természetről. A KDNP – tette hozzá a politikus, a bibliai gondolatot képviseli, benne a kiegyensúlyozottságot, amit a természetnek is meg kell adni, legyen szó fölművelésről, erdőgazdálkodásról és sok minden másról.

Az emberi jogok kapcsán azt emelte ki a frakcióvezető, Nyugat-Európában, a túlságosan szekularizált világban ezt a kérdést úgy kezelik, hogy ennek csak egy-egy vonását abszolutizálják, aminek a következtében torz jelenségek alakulnak ki. Véleménye szerint a kereszténydemokrácia a jogok mellé a felelősséget, azaz a kötelességet is odateszi, e kettőnek a harmóniája adhat egy biztos és hiteles magatartást.

A túlságosan szekularizált világról azt mondta a politikus, a KDNP az állam és az egyház szétválasztásakor nem arról beszél, ami Nyugaton van, ahol semmiféle vallási elkötelezettség, tartalom nem jelenhet meg, olyan semleges világot létrehozva, ahol azokat az értékeket sem gondozzák, amik eredetileg egyházi tulajdonban voltak. Magyarországon is megtörtént az állam és az egyházak szétválasztása, de a társadalom és az egyház szétválasztása nem történt meg. Az egyházak társadalmi szolgálata, legyen az szociális, egészségügyi, kulturális, oktatási terület, az megmarad, amihez az állam segítséget ad, hogy az egyházak tudják teljesíteni az össztársadalmat szolgáló feladataikat. A politikus hozzátette, ezekkel az átvállalt feladatokkal az állam terheit csökkentik az egyházak, véleménye szerint ez olyan, mint Magyarország az Európai Unióban, amely sok pénzzel támogatja az országot, de ezzel együtt egy piacot is kapott. Az egyházak egykor rendelkeztek egy jelentős vagyonnal, amiből tudták működtetni az intézményeiket, ez megszakadt hosszú évtizedekre, most sikerült egy kiegyensúlyozott állapotot létrehozni. Harrach Péter szerint lehet azon vitatkozni, hogy a mostani helyzet, a támogatások mértéke az elegendő-e, de a lényeg az, hogy legyenek támogatások.

A frakcióvezető is elutazik a Bálványosi Nyári Szabadegyetemre, ahol a frakcióvezetők előadásán szólal majd meg. Kifejtette, ez az rendezvény alkalmas arra, hogy a kormány, a kormánypárti többség bemutatkozzon. Ugyanakkor a szervezők más politikai erőket is meghívtak, ilyen lesz például a frakcióvezetők találkozása is, ahol biztosan lesznek véleményütközések. A szabadegyetem csúcspontja szombaton lesz, amikor is a magyar miniszterelnök tartja meg előadását, Orbán Viktor mindig be szokott jelenteni valamilyen fontos dolgot az előadásai során.

Harrach Péter a román kormány azon lépései kapcsán, melyek szerint a szerződések ellenére sem szolgáltatják vissza az egyházi vagyonokat, megjegyezte, a folyamatokat, amelyek elindultak, azért megerősítheti a nemrég történt pápalátogatás, bár erről még nem érkeztek hírek.