Láthatják az idelátogatók, a magyarországi zsidóság a reneszánszát éli jelenleg

Láthatják az idelátogatók, a magyarországi zsidóság a reneszánszát éli jelenleg

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Törvényalkotási Bizottság alelnöke beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában az Országgyűlés szünet előtti utolsó hetéről, a választási felkészülésről, valamint a Maccabi Európa Játékokról.

 

A politikus beszámolt arról, hogy a Parlamentben a nyári szünet előtt a legfontosabb feladat a jövő évi költségvetés elfogadása, de még ezen a héten kerül sor az új igazságügyi miniszter, Varga Judit eskütételére.  Az elfogadásra váró költségvetés kapcsán annyit jegyzett meg a képviselő, hogy ez is megmutatja, Magyarország rendkívül biztos lábakon áll, a fejlődés pedig nem áll meg.

Bajkai István, mint a Fidesz VI-VII. kerületi szervezetének a vezetője elmondta, a párt belső szabályzata értelmében kerültek kijelölésre a két kerületben a képviselőjelöltek, akik majd ősszel indulnak el a helyhatósági választáson. Korábban már kiderült, hogy a Fidesz-KDNP továbbra is a két jelenlegi polgármestert, Hassay Zsófiát és Vattamány Zsoltot indítja, miután mindketten kitűnő munkát végeztek. A jelöltek kiválasztásával pedig megkezdődött a felkészülés az októberi választásra is. A politikus hozzátette, a képviselőjelöltek között ott lesznek a fiatalok a Fidelitastól.

Bajkai István kérdésre válaszolva kijelentette, az ellenzék biztosan nem aktívabb a kormánypártoknál a választási előkészületeket tekintve, persze az előfordulhat, hogy egyes kérdésekben hangosabbak az ellenzéki pártok, ám ez még nem jelenti a felkészülést. A Fidesz-KDNP dolgozik keményen, az ellenzék kapcsán pedig azt jegyezte meg a képviselő, az előválasztás sokkal inkább a felkészületlenséget jelenti, ezzel elsősorban választási hangulatot próbálnak teremteni.

A kormány családvédelmi akciótervéről is beszélt a politikus, kiemelve a babaváró kölcsönt. Ennek kapcsán azt emelte ki, szinte az elfogadás első pillanatáról kezdve egy sikeres programról van szó, ezt a bankok is visszajelezték. Ez egy sikeres kezdeményezés, amelyik a családok fejlődése szempontjából is fontos, így természetesen a politika szempontjából is.

Arra a kérdésre, hogy amennyiben bejüön a kormányzat számítása és egy jelentősebb gyeremekboom jön be, akkor erre mennyire van felkészülve az állam, Bajkai István elmondta, az nyilvánvaló, hogy a kormányzat folyamatosan figyeli a helyzetet. Nagyon fontos, hogy a majdan megszületendő gyermekek számára legyen biztosítva a bölcsődei, óvodai, iskolai ellátása. Hozzátette, már a most elfogadásra váró költségvetésről is el lehet mondani, a fejlődést, a családok támogatását jelenti. Jövőre a kormány két és félszer többet szán családtámogatásra, mint a 2010 előtti kormányok. Egészségügyre is 770 milliárddal költenek többet, mint 2010 előtt. A mostani polgári kormány a magyarság megmaradásáért küzd – fűzte hozzá a képviselő.

Bajkai István beszélt a rövidesen megrendezésre kerülő Maccabi Európa Játékokról, amelynek Budapest ad otthont. mint kifejtette, óriási megtiszteltetés, hogy elnyerte a főváros a rendezés jogát. A sikeres pályázathoz több előfeltételnek is meg kellett felelni, ezek egyike a biztonság kérdése, ennek sikerült megfelelni, hiszen Magyarország egy biztonságos ország, ahol békében él a hazai zsidó közösség. Ugyancsak szükség volt a sikerhez, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű sportlétesítmény álljon rendelkezésre. Ez is megvan, hiszen az Orbán-kormány már évekkel ezelőtt jelentős sportberuházásokat hajtott végre az ország minden részén. Hozzátette, bízik abban, hogy nagyon sokan jönnek el a verseny alatt Magyarországra, olyanok is, akik a kultúrára, a zsidó-magyar együttélésre kíváncsiak. Láthatják az idelátogatók, a magyarországi zsidóság a reneszánszát éli jelenleg, akik békébe3n, nyugalomban élhetik meg a zsidóságukat, a hitüket. A Maccabi Játékok nem csak a sportról szólnak, hanem a békés együttélésről is.

Arra a felvetésre, hogy a játékok lehetnek-e egy későbbi olimpia megrendezése előfeltételének, Bajkai István megjegyezte, nagyon jó lenne, ha egyszer Magyarország, Budapest rendezhetne olimpiát, az ország képes lenne rá, képes lett volna rá, ha ezt sikerült volna elérni, de volt egy politikai erő, amelyik nem volt ebben érdekelt.