A támogatással olyan helyzetbe hozzák az ott élőket, hogy egymásnak kezet tudjanak nyújtani

A támogatással olyan helyzetbe hozzák az ott élőket, hogy egymásnak kezet tudjanak nyújtani

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, az üldözött keresztényekért felelős kormányprogram vezetője a Hungary Helps programról beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

Az államtitkár elmondta, az általa vezetett szervezet, amely része a Hungary Helps programnak is, az első olyan kormányzati programhoz csatlakozik, amelynek kifejezett célja a világon üldözött keresztények megsegítése.

Azbej Tristan megemlítette azt is, hogy a jövő évi költségvetési javaslat szerint hárommilliárd forint áll erre a célra rendelkezésre3, azaz a Hungary Helps programra, az üldözött keresztények és más vallási kisebbségek megsegítésére és általános humanitárius célokra. Ez azért is fontos, mert Magyarország, pont a keresztényi tanítás szellemében, minden bajbajutott, üldözött kisebbségnek igyekszik segíteni.  Hozzátette, sok kritika éri a kormányt azért, mert az üldözött keresztényeket segíti, erre azt a választ adják, hogy jelenleg a világon a kereszténység a legüldözöttebb vallás. Ugyanakkor a Hungary Helps program keretében nem csak keresztényeket támogatnak, ez morális kötelezettség, ezért a Közel-Keleten és Afrikában az ottani keresztényekkel együtt élő más közösségeket is segítik. A támogatással olyan helyzetbe hozzák az ott élőket, hogy egymásnak kezet tudjanak nyújtani.

Ez a program támogatja például Szíriában a katolikus fenntartású kórházak működését, ahol muzulmánokat is ugyanúgy gyógyítanak, mint keresztényeket. Ezzel a muzulmán emberek látják, nem voltak azok igazak, amiket az imámjuk mondott nekik a keresztényekről és ez nagyon fontos.

Jelenleg Egyiptomban sem könnyű az ottani kopt keresztény közösség élete. Azbej Tristan elmondta, tavaly járt az országban egy szolidaritási látogatáson, ott azt tapasztalta, hogy az egyiptomi kormány minden tőle telhetőt megtesz a koptok védelme érdekében, persze teljes mértékben nem képesek erre, hiszen a Muzulmán Testvériség és az Iszlám Állam is jelentős szerepet visz Egyiptomban. E két terrorszervezet ellen Budapestről nem lehet sokat tenni, csupán szolidaritását tudja kifejezni a kormány, valamint valamekkora segítséget nyújtani.

Az Európai Parlament az előző ciklusban nem sokat tett az ilyen humanitárius akciókért, voltak persze páran, akik igyekeztek, mint például Hölvényi György képviselő. Most nagyon bízik abban az államtitkár, hogy az EU megváltoztatja a humanitárius és szomszédsági politikáját, leginkább úgy, hogy a közösség és a tagállamok is többet fordítanának olyan programokra, mint amit a kormányzat elindított, a Hungary Helps-sel, azaz a helyben maradás támogatására. Azbej Tristan szerint hasznos lenne, ha a nemzetközi szervezetek, az EU is elvetné az eddigi álságos hozzáállását, amikor letagadják a keresztényüldözést, az ezzel való foglalkozást.

Ugyanígy a palesztin területeken élő keresztények is sokat szenvednek, egyrészt ők is elszenvedői az izraeli-palesztin konfliktusnak, másrészt pedig kisebbségként élnek a hatalmas muzulmán közegben, ám az ő esetükben nem lehet ugyanolyan szintű üldözésről beszélni, mint például Szíriában. Ugyanakkor a magyar kormány elsőként támogatta a Betlehemben lévő Születés Templomának a felújítását, amit nem csak az ottani keresztény közösség, hanem a Palesztin Nemzeti Hatóság is elismerte.

Ami a támogatásokat illeti, az államtitkár kiemelte, nem csak kormányzati pénzekről van itt szó, hanem a keresztény és nem keresztény felekezetek, a hívek is hozzájárultak a sikerhez.

A Hungary Helps program elindulásakor elsősorban a közel-keleti helyzetet ismerték, ám később már Afrikában is tevékenykednek, hiszen ott is van tennivaló. A tervek szerint rövidesen új afrikai programokat ismertet majd a kormány.