ELINDULT A HOLOKAUSZTFOTO.HU

ELINDULT A HOLOKAUSZTFOTO.HU

ÍRTA: SZOMBAT – 2019-06-22 ROVAT: HÍREK – LAPSZEMLE

Új honlapot indított egy ötfős csapat azzal a céllal, hogy a magyarországi Holokauszthoz köthető fényképekből minél többet próbáljon meg összegyűjteni, minden lehetséges forrásból, intézményektől és magánszemélyektől egyaránt.   

Újvidéki munkaszolgálatosok, háttérben a lerombolt vasúti híd (Forrás: fortepan.hu)

A honlap indításáról június 21-én tartott sajtótájékoztatójukon számoltak be.  Sajtóanyagukban egyebek közt ez olvasható:

A csoport célja összegyűjteni és internetes katalógusban elérhetővé tenni minden már fellelhető és csak később előkerülő olyan fényképet, amely a magyarországi holokauszt történeteit ábrázolja.

Eltűnhet-e hatszázezer ember nyom nélkül?

1944-ben sokszázezer magyarországi zsidónak kellett előbb sárga csillagot viselnie, gettóba vagy csillagos házba költöznie mielőtt minden településről összeszedték, kifosztották majd elhurcolták őket – legnagyobb számban a biztos halálba.

Minderről az ország szeme előtt játszódó eseménysorozatról alig-alig ismerünk fényképeket. Pedig akkoriban a fotózás már elfogadott középosztálybéli hobbi volt, igen sokan rendelkeztek fényképezőgéppel, s készítettek fotókat még a háborús időkben is.

A szemük előtt játszódó deportálásokat nem örökítették meg, vagy ha igen később a képeket eldugták, megsemmisítették – nem tudjuk. Csak azt, hogy nagyon kevés fotón tudjuk bemutatni a történteket, ráadásul a meglévő képek sem mindig hozzáférhetőek vagy közismertek.

A csoport tagjai:

Tamási Miklós, szerkesztő

Szlávy Adrienne, családfakutató

Lénárt András, történész

Kelemen Ágnes, doktorandusz

Dési János, újságíró

A kapcsolatfelvétel módjáról a honlapon olvashatók pontos információk.