Ősi városból vadonatúj köztér

Ősi városból vadonatúj köztér

Szerző: Kácsor Zsolt

mazsihisz.hu/hirek-a-zsido-vilagbol/kozelet/osi-varosbol-vadonatuj-kozter?fbclid=IwAR0s8rzXRHM-lLjccY3QzTK2RuzdQsnVJk_sBSj2Y4ZI_zmF7PjCqTLc6eQ

Ma fölavatták az új Jeruzsálem parkot Budapesten. A fővárosi közgyűlés Izrael állam megalakulásának hetvenedik évfordulója alkalmából nevezett el közteret Dávid király ősi városáról a Lánchíd budai hídfőjének közelében.

 

Ünnepélyes külsőségek között avatták föl ma az új Jeruzsálem parkot a budapesti I. kerületben. A Clark Ádám tér, a Lánchíd utca és a Friedrich Born rakpart közötti fás, füvesített területet a Fővárosi Közgyűlés tavaly év végén nevezte el Jeruzsálemről a Budapest önkormányzata és Izrael magyarországi nagykövetsége által kötött együttműködés alapján.

Deutsh Tamás, Fónagy János, Tarlós István, Cipi Hotoveli, Heisler András, Takács SzabolcsDeutsh Tamás, Fónagy János, Tarlós István, Cipi Hotoveli, Heisler András, Takács Szabolcs

A Joszi Amrani izraeli nagykövet és Heisler András, a Mazsihisz elnökének javaslata alapján megvalósult kezdeményezést kezdettől fogva támogatta Tarlós István főpolgármester is, aki a ceremónián azt mondta: Budapest egyik első számú jelképének, a Lánchídnak a közelsége szimbolikus jelentőségű, azaz a hely fontosságáról tanúskodik. Mint fogalmazott: „nekünk, magyaroknak, keresztényeknek ezer éves a kötődésünk Jeruzsálemhez, hiszen már Szent István király is menedékházat alapított a városban”. Tarlós István szerint a város a kivételes lendületű fejlődését többek között annak a százezernyi magyarnak, többek között pestinek köszönheti, aki az ismeretlenül ismerős földön épített új hazát magának, s ezek a hétköznapi emberek sok küszködéssel, sok akarással csodát tettek. A főpolgármester megemlékezett a modern Jeruzsálem életében meghatározó szerepet betöltő, magyar származású Teddy Kollekről, aki 1965-től 1993-ig, azaz hat cikluson keresztül volt a város polgármestere.

Tarlós István a beszédében kitért a magyar-izraeli politikai kapcsolatokra is. Mint mondta, a magyar kormány fölismerte, hogy a magyarországi és izraeli együttműködésben egyre nagyobb lehetőségek rejlenek, így a magyar kabinet úgy döntött, hogy Jeruzsálemben diplomáciai státusszal bíró külgazdasági képviseletet nyit  a kapcsolatok erősítése érdekében. A főpolgármester hozzátette: Magyarországon több mint kétszáz izraeli cég működik, s mivel Budapest az ország gazdasági központja, a fővárosban is érzékelhető az izraeli jelenlét felhajtó ereje.

A rendezvényen beszédet mondott Cipi Hotoveli izraeli külügyminiszter-helyettes, aki elöljáróban megköszönte Tarlós Istvánnak, Heisler Andrásnak és Joszi Amraninak a mostani ünnepi alkalom létrejöttét. (Joszi Amrani nagykövet személyesen nem lehetett jelen, Izrael budapesti diplomáciáját a nagykövetség helyettes vezetője képviselte.) Cipi Hotoveli szerint az új köztér elnevezésének napja fontos mérföldkő abban a történelmi folyamatban, amelynek egyik eleme a jeruzsálemi magyar külgazdasági képviselet megnyitása volt, s amely a jeruzsálemi magyar nagykövetség megnyitása felé vezet. A külügyminiszter-helyettes szerint ma nem csak az új Jeruzsálem parkot, hanem a Magyarország és Izrael közötti kiváló kapcsolatot is ünnepeljük, s ebben a kapcsolatban kiemelkedő szerepe van a két miniszterelnök, Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu közötti barátságnak is. Hangsúlyozta: jelentős előrelépések történtek a két ország közötti kapcsolatokban különösen azóta, hogy Netanjahu 2017 júliusában Budapestre látogatott.

Heisler András, Cipi Hotoveli, Tarlós IstvánHeisler András, Cipi Hotoveli, Tarlós IstvánFotók: Purger Tomi

Cipi Hotoveli megemlékezett a holokauszt magyarországi áldozatairól, és az antiszemitizmus kapcsán azt mondta: sok országban növekszik az antiszemitizmus, amely ellen közösen kell küzdenünk. Beszédébe beleszőtte az Izrael ellen tegnap elkövetett rakétatámadásokat, s mint mondotta: „miközben itt állok, Izrael támadás alatt áll, a Hamasz terrorszervezet több száz rakétát lőtt ki civilek, gyerekek, nők, óvodák, iskolák ellen, és ennek egyetlen oka, hogy a Hamasz nem akarja Izrael létét”. A harc kapcsán megköszönte a magyar kormány nemzetközi fórumokon és az Európai Unióban kifejtett, Izrael melletti támogatását, valamint azt, hogy a magyar kormány elismeri Izrael önvédelemhez való jogát.

Az ünnepségen felszólalt Heisler András, aki többek között azt mondta: 2017-ben a zsidó közösség képviseletében egyszerre szólhatott Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor miniszterelnökhöz, s kérte a magyar kormányt, hogy fontolja meg Jeruzsálem izraeli fővárosként való elismerését. Hozzátette: „persze tudom, hogy a dolog ennél sokkal bonyolultabb, mégis a magyar kormány 2019 márciusában megnyitotta a jeruzsálemi Külgazdasági Képviseletét, amely – az Egyesült Államok és Guatemala nagykövetsége mellett – a harmadik diplomáciai státuszú képviselet Jeruzsálemben. Ezért a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ezúton is kifejezi a magyar kormány bátor lépése iránti nagyrabecsülését.

Jeruzsálemről szólva Heisler András azt mondta: a város ma is a három monoteista világvallás szent helye, a zsidóság és a kereszténység bölcsője, a mostani rendezvény ezért nem csak a zsidó közösség tagjai számára fontos.  Talán nincs a világ történetében még két olyan vallás – fogalmazott –, amelynek gyökerei ilyen eltéphetetlenül fonódtak volna össze, bármennyire szomorú a kereszténység és a zsidóság közös vallástörténetének első kétezer éve.

 

A névadás folyamatáról szólva Heisler András kifejtette: Tarlós Istvánnal és Joszi Amranival hosszú hónapokon át dolgoztak azon, hogy Jeruzsálemhez méltó hely viselhesse Budapesten a szent város nevét, s külön köszönet illeti a főpolgármestert, aki elkötelezetten és alázattal képviselte az elképzelést. Heisler András megköszönte a Fővárosi Közgyűlésnek a pártokon és frakciókon átívelő támogatást.

A Mazsihisz elnöke a beszéde végén Arany János egyik versét idézte, amely az új Jeruzsálem parkból is látható Margit szigeten íródott: Szegény zsidó… Szegény szivem: Elébb-utóbb majd megpihen. Az irgalom nagy és örök, Megszán s átkom nem mennydörög.

***

Az ünnepségen részt vett mások mellett Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára, Fónagy János, a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkára, Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP) I. kerületi polgármester, Bácskai János (Fidesz-KDNP) IX. kerületi polgármester és Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője.