Nem akarnak bántani senkit, és tudnak megbocsátani

Nem akarnak bántani senkit, és tudnak megbocsátani

Mohos Gábor Budapest-Esztergom megyei segédpüspök a Húsvét üzenetéről is beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

Mohos Gábor elmondta, a Nagyhét az egyik legdolgosabb időszak az egyház, a liturgia szempontjából. Nagyszombat estéjén az esztergomi Bazilikában vezeti majd a szertartást, a hét többi napján kisebb közösségekhez látogat el a püspök.

Mohos Gábor volt egy nagyon rövid ideig a római Pápai Magyar Intézet rektora, ám itt érte Ferenc pápa döntése, mely szerint püspökké szenteli őt, így azonnal hazautazott. Kérdésre válaszolva elmondta, sosem gondolkodott azon, hogy mi letrt volna, ha marad Rómában, mindig is igyekezett megélni a lehetőségeket.

A Nagyhét liturgiáját illetően a püspök elmondta, a keresztények ilyenkor Jézus szenvedéstörténetét idézik fel és lépnek bele ennek a hétnek a drámai történéseibe. A hitük szerint vasárnap történt egy rendkívüli esemény, amikor is az asszonyok üresen találták Jézus sírját, majd később a tanítványok találkoznak a feltámadt Jézussal. Ez a keresztény világ központi ünnepe, hiszen, idézte Pál apostolt a püspök, aki azt mondta: „Ha Jézus nem támadt fel, akkor az egész hitünknek sincs alapja.”

A keresztény világ úgy gondolja, Jézus feltámadt, tehát él, így lehetséges vele valamilyen kapcsolatba kerülni. A hitük szerint Jézus abban segít az embereknek, hogy jobbak legyenek, a keresztények, akik Jézus követőinek tartják magukat, ugyanazt gondolják és vallják, nem akarnak bántani senkinek, és tudnak megbocsátani, számukra ehhez ad segítséget Jézus.

Mohos Gábor megjegyezte, a Nagyhéten jóval többen mennek el a templomokba, ilyenkor sokkal többen gyónnak, ez utóbbi fontos, hiszen ilyenkor tudnak az emberek Istentől bocsánatot kérni, de egymással szemben is kiengesztelődni.

Arra a kérdésre, hogy mennyire élik ezt meg az emberek a napjainkban, a püspök úgy válaszolt, a mai társadalmak legnagyobb problémája többek között az, hogy az emberek nehezen döntenek és bizony a bocsánatkérés is egy döntés, amit meg kell hozni. Helyette az emberek szívesen maradnak abban a kényelmi helyzetben, ahol nem kell elkötelezni magukat. Aki hajlandó az elköteleződésre, az tényleg komolyan veszi az egészet.

Magyarországon a politikusok egy része igen sokat beszél a keresztény Magyarországról, arra a kérdésre, hogy mennyire jellemző ma itthon a megtérés, a Tízparancsolat betartása, a püspök kifejtette, nem sokan, de vannak olyanok, akik megtérnek akár felnőttként is. Hozzátette, az ember egyik legnagyobb terhe az, amikor nem nyugodt a lelkiismerete, mindenkinek van az életében olyat történet, ami valahol elrendezésre szorul, ebben segít az Isten felé fordulás. A megtérés, a hit távlatot is ad az embernek, a keresztény hit szerint a földi élet végén nem mindig fejeződik be a lét, a halál egy átmenet egy másik állapotba. Erre ad reményt a kereszténység, hiszen Jézus is feltámadt.

Mindezek mellett a hétköznapokra is ad választ a kereszténység, amit Mohos Gábor nem is inkább vallásnak, hanem életformának tekint.