Fontos dolog, hogy Székesfehérvárnak van egy saját szimfonikus zenekara

Fontos dolog, hogy Székesfehérvárnak van egy saját szimfonikus zenekara

Dubóczky Gergely karmester a Pesti Vigadóban tartandó koncertről, az Alba Regia Szimfonikus Zenekarról beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

Dubóczky Gergely elmondta, hogy csak az érettségi évében jött arra rá, hogy neki a zenei pályára kell mennie, ezt követően – némi vargabetű után – került a Zeneakadémiára, majd Bécsbe és Amerikába, a Bart Collegeba. Bár már gyerekkora óta zongorázott, de egy jó ideig nem akarta a zenélést professzionális szinten űzni. Olyannyira nem, hogy a vargabetű azt jelentette az életében, hogy matematika szakon kezdett az egyetemen, ám ekkor is az foglalkoztatta, hogy sok emberrel tudjon együtt dolgozni, mint megjegyezte, éppen ezért is választotta később a karmesterséget.

Dubóczky Gergely beszámolt a Pesti Vigadóban tartandó koncertjükről, ahol Ravel zongoraversenyét vezényli, Ránki Dezső zongoraművész és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar társaságában, a Budapesti Tavaszi fesztivál keretében. A zenekar kapcsán azt mondta el, az egy kitüntetően fontos dolog, hogy Székesfehérvárnak van egy saját szimfonikus zenekara. Az önkormányzat tényleg támogatja a zenekart, de a bérleteladásokból az is látszik, egyre nagyobb az igény arra, amit az Alba Regia nyújt.

A zenekar jelenleg a városi színházban, a Vörösmartyban lép fel, a koncertterem még nem épült meg, de így is folyamatosan fellépnek. A koncertjeikkel már külföldön is megmutatta magát a zenekar, ahol egyre ismertebb, köszönhetően az Armel Operafesztivállal való együttműködésüknek. Játszottak már Lipcsében, Avignonban, de Angliában is több helyen léptek már fel.

Dubóczky Gergely beszélt a családjáról, megjegyezve, hogy a sok munka és a sok utazás mellett úgy lehet élni, hogy az ember elhatározza azt az időt, amit a szeretteivel tölt, amiből nem szabad engedni.

Jelenleg elsősorban az Alba Regia Szimfonikus Zekearral dolgozik, mert a most épülő társulat sok kihívást jelent, de ha felkérés érkezik máshonnan, akkor egyeztetés után azért másokkal is koncertezik, szerencsére, egyre több felkérés érkezik – tette hozzá a karmester.

A Vigadóban megtartandó koncertről még azt is elmondta, hogy Ravel Zongoraversenye előtt Mugszorszkij A Kopár hegyen című művét is előadják, hiszen az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál középpontjában az orosz kultúra áll. Majd a koncert végén előadják az Egy kiállítás képeit, de Ravel hangszerelésében – a karmester hozzátette, ezért is különleges a koncert, mert lesz egy tiszta Mugszorszkij, egy tiszta Ravel és utána pedig a két zeneszerző találkozásából született mű.