A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.03.29

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

 

 

 

A Budapesti Zsidó Hitközség küldöttei március 28-àn két fordulóban választottak elnököt. A szavazást Mester Tamás nyerte meg Kiss Henriett előtt 41-38 arànyban.
A BZSH új elnöke Mester Tamás lett. Ügyvezető igazgató Kunos Péter maradt.

BPI

Mester Tamás:
Mester Tamás vagyok, 1967-ben születtem Budapesten. Nagyszüleim mindkét oldalról ortodox zsidók voltak. A vészkorszak megpróbáltatásai után azonban a családom életben maradt tagjai, így a szüleim is, majd később én is a neológ vonalat képviseljük. Családomnak mindig fontos és természetes volt a zsidó hagyományok tisztelete, ápolása, a zsinagógába járás és a vallás gyakorlása. Ezt próbálom átadni én is, 14 éves iker fiaim számára. Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy a „Mester” név nem ismeretlen a zsidó közösség berkein belül. Büszke vagyok szüleimre akitől a vallás, a hit szeretetét és fontosságát tanultam. Édesapám, Mester Ervin hosszú évekig volt a Zuglói Szeretetkórház zsinagógájának megbecsült elnöke és elkötelezett, tevőleges tagja. Diplomámat üzleti tanulmányok, kereskedelmi igazgatás szakon szereztem. Ezt kiegészítve belső auditor – minőségirányítási vezető szakvizsgát tettem. 1996-tól saját cégemet vezetem, reklám, marketing területen dolgozunk. Ezen kívül 2003-óta egy Lap- és könyvkiadó, nyomdai előkészítő cég marketingigazgatója vagyok. Több mint 20 éve vagyok a Nagyfuvaros utcai közösség küldötte a BZSH és a MAZSIHISZ közgyűlésében. Ebben a ciklusban komolyabb betekintést nyertem a hitközség működésébe, hiszen 2015-től a BZSH elöljáróságának tagja, vezető elöljárója, 2016-tól pedig a MAZSIHISZ vezetőségének tagja vagyok. 2011-ben alapítottuk meg barátommal a Maccabi VAC vízilabda szakosztályát, melynek vezetője és játékosa is vagyok. Eddig két Világjátékon Izraelben és egy Európa bajnokságon Berlinben volt szerencsénk részt venni. Nagy örömünkre és a honi zsidóság dicsőségére, csapatunk 2 ezüst és 1 bronzérmet szerzett a 3 fantasztikus eseményen. Nagy erőkkel készülünk a nyári EB-re, ami köztudottan Budapesten kerül megrendezésre. Remélem hazai közönség előtt lesz esélyünk elnyerni a legfényesebb medált. Kuratóriumának elnöke vagyok az „Alapítvány a zsidó jövőért” elnevezésű alapítványnak. Mint nevéből is kitűnik, az alapítvány fő célja a 150 esztendős magyar neológia vallási, tudományos, oktatási és szociális hagyományainak, rendszerének őrzése, továbbadása. Olyan zsidó közösségek támogatása, amelyek célul tűzik ki maguk elé, hogy átadják a judaizmus szeretetét gyermekeinknek és unokáinknak. Az utóbbi évek konfliktusai késztetnek arra, hogy próbáljak segíteni, egységet, békét teremteni és egy erős az időseket meghallgató és megbecsülő, de a fiatalokat aktivizáló BZSH újjáépítésében részt vegyek. Az elnöki pozícióra történő jelölés megtisztelő számomra és tisztelettel elfogadom. Megválasztásomra kérném támogatásukat, hogy hitközségünk megerősítésén közösen tudjunk munkálkodni, elősegítve ezzel a budapesti zsidóság fejlődését! Hiszek a BZSH erejében és a budapesti zsidóság vallásos elkötelezettségében.

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt izraeli útjáról.

 

A politikus, aki nemrég tért haza Izraelből úgy kommentálta az Egyesült Államok elnökének a döntését, mely szerint országa elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsíkon, hogy egy ilyen döntés mindig egy országnak a saját jogi aktusa. Az USA, mint a világ egyik vezető hatalmának a szava, döntése jelentősnek tekinthető, ez a lépés a nemzetközi jog tekintetében egy egyértelmű elismerés. Az teljesen nyilvánvaló – tette hozzá, hogy ennek a döntésnek majd lesz további kihatása is.

Bajkai István izraeli útján ellátogatott a Jad Vasem Múzeumba, ahol magas szinten fogadták, mindezt erkölcsileg is egy komoly megtiszteltetésnek vette. Mellette ellátogatott a Herzl hegyen egy új múzeumba is, ahol megemlékezett Erzsébetváros posztumusz díszpolgáráról, Herzl Tivadarról, Izrael Államának megálmodójáról. Ezeken túlmenően több tárgyaláson is észt vett a képviselő, ezek mindegyikét rendkívül hasznosnak és eredményesnek nevezte. Itt, hasonlóan a korább amerikai látogatásán is olyan közéleti emberekkel is találkozott, akik nagy figyelemmel kísérik a magyarországi helyzetet, a hazai zsidóság helyzetét, az oktatást, de ugyanilyen nagy figyelmet szentelnek a magyar kormány tevékenységére is, az is kiderült, hogy azért hasznosak voltak az új információk is, amelyeket a magyar delegáció osztott meg a tárgyalópartnerekkel.

Mindeközben Magyarország megnyitotta kereskedelmi kirendeltségét Jeruzsálemben, a politikus szerint ez egy rendkívül fontos lépés, hiszen a magyar kormány nem csak beszél Jeruzsálem fontosságáról, hanem tesz is ennek érdekében.

Visszatérve izraeli útjára, a képviselő beszámolt az izraeli Magyar Évad megnyitásáról, hozzátette, rendkívül nagy várakozás előzte meg az eseményt, aminek már voltak előzményei is, hiszen többek között az Operett Színház társulata is hatalmas sikerrel lépett fel Izraelben. A programot ismerve a politikus szerint nagy sikere lesz az összes rendezvénynek ezen a Magyar Évadon.

Bajkai István a hazai történések kapcsán elmondta, a Parlament a terv szerint halad a családvédelmi akciótervhez szükséges törvények előkészítése tekintetében, a minisztériumok már erőteljesen dolgoznak a törvényjavaslatokon és a végrehajtási rendeleteken, várhatóan még a közelgő hónapokban meg is születnek a kellő döntések.

Közel a megállapodás az ellenzéki főpolgármester előválasztás második fordulójának minden érintett által elfogadható szabályairól – mondta az MSZP elnöke. Tóth Bertalan az EP-választással kapcsolatban elmondta: a Fidesz szerint mindenki bevándorláspárti, aki nem a Fidesz. Az MSZP szerint közösen kell megvédeni Európa határait. Tóth Bertlan elmondta: mivel Karácsony Gergelyt az MSZP, a Párbeszéd és a DK is támogatja, Puzsér Róbert mögött az LMP és Jobbik áll, a Momentum pedig jelezte, hogy az előválasztás győztesét támogatja, a teljes ellenzék részt vesz az előválasztásban. „Ez adja meg majd a teljes felhatalmazást a győztesnek arra, hogy érdemi kihívója legyen Tarlós Istvánnak” – szögezte le. Az MSZP elnöke kérdésre válaszolva megerősítette: pártja beáll Puzsér Róbert mögé, ha ő nyer az előválasztás második fordulójában. Ugyanakkor hozzátette: egy közös jelöltnek tolárálnia kell az őt támogató szervezetek javaslatait is. A politikus reméli, hogy az eljárás lezárulta után egy mindenki által támogatható Budapest-programot alakítanak ki az októberi választásra. Tóth Bertalan szerint, ha meglesz a jelölt, akkor lehet a kampány részleteiről, így a programról is megállapodni.

 

A pártpreferenciák érdemben nem változtak februárhoz képest, a Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében 26 százalék, ez egy százalékos emelkedés februárhoz képest – derült ki a Publicus Intézet felmérésébő. Az MSZP-re az összes megkérdezett 11 százaléka szavazna (2 százalékpontos emelkedés februárhoz képest), a Jobbikra szintén 11 (+1 százalék). Nem változott a Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum támogatottsága, 2-2 százalékon állnak. Márciusban a DK-t is ennyire mérték, de ez 1 százalékos csökkenés a februári eredményükhöz képest. Az LMP szintén egy százalékot rontva viszont sok éves mélypontra, 1 százalékra süllyedt.

 

2018-ban megtorpant az eredeti családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránti érdeklődés, összesen 97 ezer család folyamodott érte. Négy éve él a csok, azóta 97 ezer család igényelt támogatást, közülük 85 ezerrel kötöttek már támogatási szerződést. Az állam eddig 219 milliárd forintot fizetett ki. Az igénylők között viszont csak 482 olyan házaspár vett fel támogatást, ahol még nem volt gyermek, de vállaltak hármat – írja a 24.hu pénzügyminisztériumi közlésre hivatkozva. Az adatok alapján folyamatosan nőtt a támogatás népszerűsége, de 2018-ban megtorpant a növekedés, 2017-ben és 2018-ban egyaránt 30-30 kérelmező jelentkezett. Persze az a család, amely nem „teljesíti” a háromgyermekes vállalást, rosszul járhat, a támogatást teljes egészében – késedelmi kamatostul; ez a jegybanki alapkamant ötszöröse – vissza kell fizetni.

 

Külföld:

 

A brit kormány tervei szerint pénteken ismét a londoni alsóház elé kerülhet a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő, eddig kétszer is nagy többséggel elutasított megállapodás. Andrea Leadsom, az alsóház vezetője – aki e minőségében a kormányzó Konzervatív Párt frakcióvezetőjéhez hasonlatos tisztségű, az alsóházi ügymenet irányításáért felelős magas rangú kabinettag – a következő napok alsóházi napirendjét ismertető parlamenti felszólalásában ugyanakkor nem jelezte egyértelműen, hogy lesz-e újabb szavazás is a Brexit-megállapodásról. Felidézte azonban, hogy a Brexit halasztásáról az EU-val elért megállapodás értelmében pénteken, brit idő szerint 23 óráig – közép-európai idő szerint éjfélig – el kell fogadni a megállapodást ahhoz, hogy az Egyesült Királyság a rendezett távozásra megállapított új, május 22-i határnapon tudjon kilépni az Európai Unióból. Elfogadott Brexit-megállapodás nélkül Londonnak április 12-éig kell jeleznie a Brexit-folyamat további menetével kapcsolatos terveit.

 

Több ezer fős migránskaraván készül Nyugat-Európába. A Migrációkutató Intézet legújabb gyorselemzésében két olyan civil kezdeményezést vizsgál, amelyek keretében Törökországból és Görögországból migráns konvojok indulnának Észak- és Nyugat-Európa irányába. A Migrációkutató elemzői szerint az arab nyelvű sajtóvisszhangot és közösségi oldalak tartalmát áttekintve elmondható, hogy a karavánok Közép-Európán keresztül haladnának, elsősorban Németországba. A rendelkezésre álló információk alapján az utak létrejötte egyelőre bizonytalan, noha komoly szervezőmunka és tömegigény azonosítható mind a görög-, mind a törökországi kezdeményezés mögött. A közösségi médiában elérhető legfrissebb információk alapján a görög karaván szervezése előrehaladott állapotban van, és a tervek szerint április 5-én elindulhat a nyugat-balkáni útvonalon. A török oldalon viszont a kormányzat várhatóan eltökélt lesz az ottani kísérlet megakadályozásában.

 

Németországi zsidó szervezetek közleményekben ítélték el a Rammsteint, a népszerű német ipari metált játszó zenekart, mivel az együttes a holokauszt emlékét idéző képsorokat használt fel videóklipjében. A Consequence of Sound amerikai zenei portál írta meg, hogy a Rammstein új, rövid beharangozót adott ki készülő albumjának legfrissebb klipjéből.    A képsorokon az együttes tagjai láthatóak csíkos ruhában, egyikükön sárga Dávid-csillaggal. A Bild német lap kormánytisztviselőket és zsidó közösségi vezetőket kérdezett meg a zenekar legújabb videójáról. Charlotte Knobloch, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának volt elnöke azt nyilatkozta, hogy „ezzel a videóval a Rammstein átlépett egy határt. A holokauszt felhasználása és trivializálása, amely a képeken látható, felelőtlen dolog”. Felix Klein, a német kormány antiszemitizmussal foglalkozó megbízottja szerint „a videó a művészi szabadsággal való ízléstelen visszaélés”. A Rammstein nem adott választ a videót ért vádakra.

 

Megbízott egyiptomi közvetítőkön keresztül tárgyalhatott Izrael és a Hamász – állítja a Times of Israel. Egyiptomi közvetítők bizottsága tárgyalhatott szombat este és csütörtök reggel a Hamász vezetőségével Gázában – állítja az izraeli lap, mely szerint az egyiptomi tárgyalók az izraeli békeajánlatot adták át. A delegáció az Erez-átkelőn lépett be a gázai övezetbe, miután izraeli tisztekkel találkoztak, akik tájékoztatták őket kormányuk elvárásairól. A Yediot Aharonot szerint a zsidó állam a Hamász által szervezett, a gázai határon zajló heti tüntetések és éjszakai zavargások beszüntetését várta el, illetve ígéretet, miszerint a hétvégére meghirdetett nagyméretű tüntetés erőszakmentes lesz. Cserébe Izrael a következőket vállalhatta: a Kerem Salom-átkelőn áthaladó segélyszállítmányok növelését, az import- és export-szabályozások lazítását, az ENSZ Gázára vonatkozó, foglalkoztatási kezdeményezéseinek támogatását, a gázai halászterületek növelését, illetve az Izraelből érkező áramellátás növelését. A hírportál szerint az egyiptomi delegáció Yahya Sinwar Hamász-vezető irodájában tárgyalt hajnali kettőig, majd Izraelbe távoztak.

 

Gazdaság:

 

Mintegy 10 százalékkal drágultak a legnagyobb művelési ágat képviselő hazai szántóterületek 2018-ban, de áremelkedés volt tapasztalható a gyepeknél, az erdőknél, a gyümölcsösöknél és a szőlőknél is – derül ki a termőföld-értékeléssel foglalkozó győri Agrotax Kft. nemrég publikált elemzéséből. A drágulás nyomán a hazai termőföldek 2018-as átlagára meghaladta a hektáronkénti 1,4 millió forintot. A legdrágábbnak számító szőlők 2,95 millió, a gyümölcsösök 2,07 millió, a szántók 1,55 millió, a gyepek 1,21 millió, az erdők 0,78 millió forintos hektáronkénti átlagáron keltek el. A legnagyobb, 1,57 millió forintos átlagár a Dél-Alföldön alakult ki, de a rosszabb minőségű földeket felvonultató észak-magyarországi régióban is meghaladta az egymillió forintot. Megyei bontásban a legdrágábbak a Budapest-környéki területek voltak, amelyek hektárját 3,1 millió forintos átlagáron vásárolták meg.  Vidéken az 1,97 millió forintos Békés megyei átlagár bizonyult a legmagasabbnak, míg a legalacsonyabb, 994 ezer forintos árat Nógrád megyében figyelték meg.

 

Időjárás:

 

Hazánkban pénteken délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, kellemes időre számíthatunk. Csapadék nem várható. Délután a sok napsütés mellett időnként megnövekszik a fátyolfelhőzet, de a tavaszi időben csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt északi lesz. Hajnalban 2, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 12, 17 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Pénteken nem érkezik front, kedvezően alakul az élettani helyzet. A sok napsütés hatására javul a hangulat és a közérzet, erősödik az immunrendszer. Érdemes minél több időt a szabadban tölteni, de reggel még nagy megfázásveszéllyel érdemes számolni. A szélre érzékenyeknél mérséklődnek az előző napok panaszai. Reggel az ízületi fájdalmak is fokozódhatnak. Az ízületesek állapota délelőtt gyorsan javul majd. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.