Mindenkinek megvan a saját felelősségi területe

Mindenkinek megvan a saját felelősségi területe

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Mazsihiszről, a hazai és a nemzetközi biztonsági helyzetről, a közelgő hitközségi választásról.

Az elnök arról beszélt, hogy Izraelt még nagyon sokan nem ismerik Magyarországon, és elsősorban a negatív hírekkel találkoznak, pedig aki egyszer eljut a zsidó államba, akkor ott egy csodában van része, zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt. megemlítette azt is, hogy a felesége volt Izraelben kifejezetten nem zsidó pedagógus csoportokkal, akik a tradíciókkal, a szakmaisággal feltöltődve jöttek utána haza. Heisler András szerint Izraelt lehet nagyon szeretni, de mindenképpen meg kell ismerni.

A Mazsihisz vezetője a purimi programok sokasága kapcsán azt emelte ki, ezek a rendezvények is azt bizonyítják, a magyarországi zsidóság megpróbál életre térni, hozzátéve, amikor az általa vezetett szervezet meghirdette a Világra nyitott zsidóság szlogent, akkor erről beszéltek, erre gondoltak. Sok értelmes, színes programmal kell megmutatnia magát a zsidóságnak, bevonzani a nyitott, érdeklődő embereket. Egy ilyen ünnep, mint a Purim kiváló alkalmat teremt erre, hiszen – tette hozzá, ez egy valódi örömünnep, ahol kötelező a vidámság.

A legnagyobb hazai zsidó szervezet az elmúlt napokban a nemzetközi hírekbe is bekerült, hiszen az Európai Néppárt csúcsjelöltje, Mafned Weber ellátogatott a Síp utcába, ahol egy nemzetközi sajtótájékoztatót is tartott. Heisler András ennek kapcsán elmondta, az EPP vezető politikusa kezdeményezte a találkozót, a Mazsihisz elnöke erről tájékoztatta a Zsidó Világkongresszus (WJC) és az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) vezetését, ekkor azt kérték a magyar társzervtől, hogy ezen a beszélgetésen szeretne jelen lenni Ronald Lauder, a WJC elnöke is. Így a bensőséges beszélgetés egyben egy háromoldalú megbeszélés is lett, amit követett a nemzetközi sajtótájékoztatója Weber úrnak. Arra a kérdésre, hogy az Európai Szocialisták csúcsjelöltje is járt-e a Mazsihisznél, az elnök azt felelte, ha bejelentkezett volna, akkor őt is nagy örömmel fogadták volna. Minden vezető európai vezető politikus sokszor beszél az antiszemitizmusról – mondta el az elnök, ami fontos, mert ez egy fontos jelenség most Európában.

Szerencsére Magyarországon nincsenek olyan erőszakos cselekmények, amiket az európai zsidóság megtapasztalhatott már, itthon biztonságban élhetnek a zsidók. Ezzel kapcsolatban Heisler András megerősítette a korábbi gondolatait, a biztonság elérése érdekében mindenkinek megvan a saját felelősségi területe. Konkrétan van felelőssége az európai közösségnek, az Európai Uniónak, mellette a tagállamoknak is, a kormányoknak, a biztonsági szerveknek, de van felelőssége a zsidó közösségeknek is. Bár a magyarországi zsidó közösség biztonságban érezheti magát, de ebben a szervezet saját biztonsági szolgálata is komoly szerepet vállal.

A közelgő hitközségi választásokkal kapcsolatban arról beszélt Heisler András, hogy az már több évtizede változatlan, hogy a Mazsihisz, a BZSH küldöttei inkább az 50+-os korosztályhoz tartoznak, de mindezek ellenére nagy hangsúlyt fektet a szervezet a fiatalabb korosztályok bevonására, ennek kapcsán reményét fejtette ki, hogy e két szervezet következő vezetésében lesz hely a fiataloknak is.

Heisler András ismételten elmondta, a Mazsihisz elnöki posztjáért újra elindul, egyelőre még kihívókról nem tud, bár mint hozzátette, nagy örömmel venne egy nyílt jelölti vitát.

A BZSZ elnöki tisztére eddig öten jelentkeztek be, a jelöltek mindegyike kötődik a hazai zsidósághoz.