World Jewish Congress welcomes Pope Francis’ decision to open Vatican’s WWII archives

World Jewish Congress welcomes Pope Francis’ decision to open Vatican’s WWII archives

 

Ferenc pápa úgy határozott, hogy kutathatóvá teszik a II. világháború idején uralkodó egyházfővel, XII. Piusszal kapcsolatos titkos levéltári dokumentumokat, amit zsidó szervezetek már több évtizede követelnek. Az izraeli kormány és a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt múzeum üdvözölte a lépést.

Az 1939 és 1958 között a katolikus egyház élén álló pápát számtalanszor vádolták már azzal, hogy nem állt ki a zsidóság mellett a vészkorszakban. Egyebek mellett szemére vetették, hogy a Pápai Állam függetlenségének dogmáját követve nem írta alá 1942-ben a szövetségesek nyilatkozatát, amely a zsidók tömeges lemészárlása ellen tiltakozott. Ahogy nem szólalt fel például a római zsidóság Auschwitzba hurcolása ellen sem.

A Vatikán ezzel szemben azt állította, hogy XII. Piusz a színfalak mögött csendben dolgozott azon, hogy meg tudjanak menteni minél több zsidót. Hogy ez tényleg így volt-e, azt a kutatók kénytelenek voltak bemondásra elhinni vagy elutasítani, de egy év múlva már lehet ellenőrizni az eddig titkos dokumentumokban.

„Az egyház nem fél a történelemtől” – mondta Ferenc pápa a Vatikán Titkos Archívumának tagjaihoz szólva, és hozzátette: XII. Piusz megítélését „előítéletek és túlzások” torzították. A pápai döntésnek köszönhetően mintegy 16 millió oldal válik kutathatóvá, bár a Vatikán jogászai és levéltárosai ezeket megszűrik valamennyire.

Az első reakciók abszolút pozitívak voltak, de utaltak erre a körülményre is:

„Örvendünk a döntésnek, amely reményeink szerint lehetővé teszi a hozzáférést minden fontos archívumhoz” – közölte az izraeli külügyminisztérium egyik szóvivője hétfőn.

A Jad Vasem is reménykedik, hogy mindez lehetővé teszi „a tárgyilagos és nyitott kutatást, valamint az átfogó vitát általánosságban a katolikus egyház, különösen pedig a Vatikán tevékenységéről a holokauszt idején”.

Az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) is üdvözölte a pápa döntését, David Rosen rabbi a Reutersnek azt írta: „Bő harminc éve követeli a bizottság a Szentszék Titkos Archívumának megnyitását a második világháború időszakára vonatkozón. Nagyon fontos, hogy a főbb holokauszt intézetek Izraelben és az Egyesült Államokban tárgyilagosan értékeljék a legszörnyűbb időszak történelmi feljegyzéseit”.

I
WJC_header.png
World Jewish Congress welcomes Pope Francis’ decision to open Vatican’s WWII archives
NEW YORK – World Jewish Congress President Ronald S. Lauder has thanked Pope Francis for his “principled decision” to fully open the Vatican’s archives on Pope Pius XII.

In a letter to the Pope, Lauder wrote: “The World Jewish Congress has long urged the Vatican to make such a vitally important move, in order to clarify the many questions and concerns that have prevailed for decades regarding what the Holy See did and did not do during World War II. It is critical, for the sake of history, that historians have full access to these essential documents.“Your agreement to make public potentially sensitive information relating to Pope Pius’ legacy is a true demonstration of your dedication to the remembrance of the Shoah, and a testament to your commitment to strong and open relations between Catholics and Jews.

“I am truly grateful that under your papacy, the ties fostered between the Catholic Church and Jews over the past few decades have continued to flourish and thrive and appreciate that you are always a willing partner for dialogue with the global Jewish community.

“We look forward to many more years of friendship and cooperation,” he wrote.
About the World Jewish Congress

The World Jewish Congress (WJC) is the international organization representing Jewish communities in 100 countries to governments, parliaments and international organizations.