A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

Andy Vajnának köszönhető, hogy a magyar film új aranykora köszöntött ránk – mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a világszerte elismert filmproducer, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos búcsúztatásán. „A haza szeretete az ő szótárában azt jelentette, hogy megmutassa az egész világnak ezt a magányos, sokszor meg nem értett, nyelvébe és történelmébe zárkózott népet. És ami még ennél is fontosabb: felkeltse a büszkeséget a magyar fiatalokban a saját hazájuk iránt” – hangsúlyozta Rogán Antal a csütörtöki, zártkörű gyászszertartáson elhangzott beszédében. Hozzáfűzte: Andy Vajnától távol állt a hazafias pátosz és hivalkodás, a nemzeti búskomorság. Rogán Antal szerint bár Andy Vajna sohasem kérkedett vele, az első pillanattól látszott rajta, hogy a magyar filmipar megújítását egész pályafutása egyik legfontosabb produceri munkájaként éli meg. A magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakjaként számon tartott filmes szakember életének 75. évében, hosszú betegség után hunyt el budapesti otthonában, január 20-án. Andy Vajnát csütörtökön a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben helyezték örök nyugalomra.

 

Mintegy 95 ezer családot segített a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), ez körülbelül négyszázezer embert jelent – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin azt mondta, az otthonteremtés egyik célja, hogy segítsen a fiatal pároknak abban, hogy saját tulajdonú otthonban vállalhassanak gyermeket. Magyarországon ugyanis saját tulajdonú házban szeretnek élni az emberek – tette hozzá. Ismertette, tavaly decembertől bővültek a hitellehetőségek, a kétgyermekesek tízmillió forint hitelt vehetnek fel, a nagycsaládosoknak járó hitelt pedig másfélszeresére emelték. Szerinte ezek tovább növelik majd a csok népszerűségét.

 

Gyógyszeripar, vegyipar, alumíniumipar, gázipar, gumiipar – ezeken a területeken harcolták ki a dolgozók, hogy ne túlóráztathassák őket az eddiginél többet. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke közölte: a túlmunka csak bizonyos határig támogatott a szakszervezet és a munkaadók által, hiszen sok negatív hatása van. Ezért is támogatta a szakszervezet azt, hogy olyan megállapodást kössön, amely kizárja a plusz túlórákat. Minden félnek az az érdeke, hogy munkabéke legyen. A túlórák esetében kollektív szerződések szabályozzák, mennyi az a maximális óraszám, amit egy évben alkalmazni lehet – fejtette ki Székely Tamás. A VDSZ elnöke szerint egyre több cégnél kötik meg a bérmegállapodásokat is, és többségében két számjegyű emelésről van szó, ezzel kompenzálva a cafeteriát érintő átalakításokat is. A munkáltatók néhány helyen arcpirítóan alacsony, például három százalékos béremelést ajánlottak a dolgozóiknak. Ezeknél a cégeknél sztrájkveszély fenyeget – fogalmazott az érdekképviseleti vezető.

 

Ellenőrzései során az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nem szab ki bírságot vagy büntetést, azt értékeli, hogy a döntő mértékben közpénzekből működő pártok betartják-e a rájuk vonatkozó törvényi előírásokat a közpénzek szabályszerű felhasználásánál – közölte a számvevőszék. Az ÁSZ leszögezi, hogy számára nem léteznek ellenzéki vagy kormánypártok, kizárólag szervezetek vannak, amelyek gazdálkodását a törvényi előírások szerint ellenőriznie kell.     Az ÁSZ kiemelt szerepet tölt be és felelősséget visel a pártok feletti társadalmi kontroll érvényesítésében, ellenőrzéseivel hozzájárul a pártok gazdálkodásának szabályszerűségéhez, végső soron a politikai élet tisztaságához – hangsúlyozták.

 

Továbbra sem szabad megfeledkezni a határok őrizetéről, hiszen az illegális migráció nem szűnt meg – jelentette ki az országos rendőrfőkapitány a Készenléti Rendőrség kiskunhalasi határvadász bevetési osztályának kialakított épületegyüttes átadóján. Balogh János hangsúlyozta: nem szabad a határőrizetet elhanyagolni, ezért folytatódik a rendőrségi eszközpark megújítása, az infrastrukturális fejlesztés és a rendőrök megbecsültségének javítása. Az országos rendőrfőkapitány közölte, bár az illegális migráció komoly szakmai kihívást jelent, mégsem roppantotta meg az ország általános közrendjét, közbiztonságát. Éppen ellenkezőleg, 2010-hez viszonyítva 2018-ra gyakorlatilag megfeleződött a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma – fogalmazott.

 

Az egyhetes győri Audi-sztrájkkal nemzetközivé vált a szakszervezeti mozgalom – mondja Dávid Ferenc közgazdász. Szerinte a sztrájk egyik legfontosabb tanulsága, hogy az európai sztrájkkultúra elérkezett Győrbe, amiben nagy szerepet játszik az egyik legnagyobb német szakszervezet segítsége is. Dávid Ferenc közgazdász beszélt arról, hogy kulturált körülmények között sikerült megállapodnia az Audinak és a szakszervezetnek, és mindenképpen sikernek tartja a történetben, hogy a sztrájk mellett folyamatosan tárgyaltak egymással a felek.
Az európai sztrájkkultúra elérkezett Győrbe – fogalmaz. A közgazdász szerint ugyanis itt már nemcsak arról van szó, hogy maga a cég nemzetközi, hanem a szakszervezeti mozgalom is nemzetközivé vált. Szerinte a szakszervezet sikerében nagy szerepe volt annak, hogy sokat tanultak az egyik legnagyobb és leghatékonyabb német szakszervezettől, az IG Metalltól. Az IG Metall végig szolidaritást vállalt a győri dolgozókkal, ahogyan az ingolstadti gyár üzemi tanácsa és szakszervezete is.

 

Külföld:

 

Szégyent hoz Németországra, hogy zsidók ismét a kivándorlás gondolatával foglalkoznak – jelentette ki Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke az auschwitz-birkenaui náci haláltábor felszabadításának 74. évfordulója alkalmából tartott ünnepi ülésen. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa hangsúlyozta, hogy a régmúlt felidézése azért is fontos, mert „ma is élnek társadalmunkban veszélyes előítéletek”, és létezik kirekesztés, diszkrimináció és antiszemitizmus, méghozzá „régi, és újonnan bevándorolt” formában is. Mindkettő elfogadhatatlan, és szégyenteljes fejlemény, hogy zsidó emberek ismét a kivándorlás gondolatával foglalkoznak, mert nem érzik magukat biztonságban német földön, „mert ellenségességgel szembesülnek, sőt, tettlegességgel is, mert zsidó gyerekeket zaklatnak, bántalmaznak az iskolákban”.

 

Nem lehet kompromisszumot kötni, nem lehet engedni a jogállamiság ügyében, ezért üdvözlendő az Európai Bizottság javaslata, amely összekapcsolná az európai uniós költségvetést és a jogállamiságot – jelentette ki Juha Sipila finn miniszterelnök Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésének Európa jövőjéről folytatott vitáján. Úgy vélte, hogy az uniós bizottság 2020 utáni, hétéves uniós költségvetésre vonatkozó javaslata előremutató, és reményét fejezte ki, hogy kiegyensúlyozott mechanizmus hozható létre, amely a jogállamiság védelmére is odafigyel. Kiemelte, az uniós többéves pénzügyi keretnek az uniós politika legfontosabb eszközeként reagálnia kell egyebek mellett a populizmus jelentette veszélyekre és a migráció okozta kihívásokra is.

 

Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető, a nemzetgyűlés elnöke, akit több ország ideiglenes államfőnek tekint, a The New York Times című amerikai lapban írt véleménycikkében bejelentette, hogy tárgyalásban állnak a hadsereg és a biztonsági szolgálatok képviselőivel. Guaidó a demokrácia helyreállítását, ideiglenes kormány létrehozását ígérte és szabad választásokat. Ehhez szükség van a hadsereg kulcsfontosságú vezetőinek támogatására – szögezte le, és közölte, hogy titokban többször találkoztak a hadsereg és a biztonsági szolgálatok vezetőivel.  Az Egyesült Államok – és több más ország – által ideiglenes elnöknek elismert Guaidó a cikkben felvázolta hazája katasztrofális helyzetét. Megemlítette az alapvető infrastruktúra és az egészségügyi rendszer összeomlását, a gyógyszerek és az élelmiszerek hiányát, az éhező gyermekek szélesedő táborát. Venezuela helyzete tragikus, és ez Latin-Amerika történetének legnagyobb tömeges kivándorlását idézte elő, hárommillió ember menekült el az országból – írta.

 

Benny Gantz, Izrael korábbi 20. vezérkari főnöke stílusosan, hosszú hallgatás után, kedd este törte meg a csendet és tartotta első hivatalos kampánybeszédét teltházas rajongótábora előtt. Benny Gantz a fő változást azonban, egy olyan egyesített ország víziójában látja megvalósulni, ahol nincs jobb, nincs bal, nincs megosztó gyűlölet és a családokat nem használják politikai célokra, ahol nincs vádaskodás az igazságszolgáltatás, a kulturális intézmények és a média ellen, ahol “az ország nem én vagyok, az ország mi vagyunk”. Továbbá, ellentmondva azoknak a jóslatoknak, miszerint koalícióra lépne a Likuddal, kijelentette, hogy elképzelhetetlennek tart egy olyan kormányt, amelynek vezetőjét vád alá helyezték. Kiemelte a zéró tolerancia fontosságát a korrupcióval szemben, mondván: “Izrael nem királyság.”

 

Gazdaság:

 

A rendszerváltozás óta nem dolgoztak olyan sokan a magyar gazdaságban, mint a tavalyi utolsó negyedévben, amikor 4 millió 481 ezer volt a foglalkozásban állók száma – monda Varga Mihály pénzügyminiszter. A miniszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétett adataira hivatkozva közölte, 2018-ban 73 ezerrel emelkedett a versenyszférában dolgozók száma, ami azt mutatja, hogy még mindig van lendület a munkaerőpiacban. Kiemelte továbbá, 2010-hez képest 800 ezerrel dolgoznak többen a magyar gazdaságban, közülük 650 ezren a versenyszférában tudtak elhelyezkedni. Tehát nem arról van szó, hogy a kabinet önkormányzati vagy állami eszközökkel bővítené a foglalkoztatást, hanem a munkában állók száma a gazdaság növekedésével arányosan tudott emelkedni – mutatott rá. Varga Mihály szólt arról is, hogy ebben az időszakban a foglalkoztatási ráta 54,6 százalékról 69,5 százalékra emelkedett, de a kormány szeretné, ha ez a szám a következő hónapokban tovább nőne. A munkanélküliek száma eközben mintegy félmillióról 167 ezerre csökkent, amivel a munkanélküliségi ráta 11,5 százalékról 3,6 százalékra esett – tette hozzá.

 

Időjárás:

 

Hazánkban pénteken délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, helyenként hószállingózás kialakulhat. Délután általában erősen felhős lesz az ég, de időnként ez a felhőzet elvékonyodhat. Nagy csapadék nem lesz, legfeljebb hószállingózás fordulhat elő. A szél napközben eros délkeleti lesz. Hajnalban -5, 0 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 0, 8 fok között alakul. Késő este -1, 5 fok lesz. Pénteken napközben nem hat front a szervezetre. Késő délutántól azonban a vérnyomásproblémák és a keringési zavarok erősödésére lehet számítani a fokozottan érzékenyek körében. Emellett fejfájás, migrén és ingadozó komfortérzet is jelentkezhet. Az érzett hőmérséklet több fokkal a mért értékek alatt alakul, a szélre érzékenyek rosszulléttel és alvásproblémákkal küzdhetnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.