Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke : A Parlament ellenőrző hatalma nem működik

A Parlament ellenőrző hatalma nem működik

Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke az ellenzéki akcióegységről, annak problémáiról is beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

A volt pártelnök arra a kérdésre, hogy meddig tarthat a Munka Törvénykönyve módosítása megszavazásának nyomán létrejött ellenzéki összefogás, azt felelte, nem tudja, de nagyon örül neki. Mint hozzátette, úgy tűnik, abban a szerepzavarban, amiben az ellenzéki pártok, politikusok nyolc és fél éve vannak, hogy mit is kezdjenek egy olyan Parlamenttel, ami látszatra az, vannak benne szép tornyok, egy szép kupola, de belül nem működnek a parlamenti eszközök, felébredni látszanak.

Arra a kormányzati felvetésre, hogy a Miniszterelnökségnek a Várba költözése még jobban elősegítheti a végrehajtói és a törvényhozói hatalom szétválasztását, Lendvai Ildikó megjegyezte, ez nagyon fontos, de ez nem földrajzi, hanem politikai kérdés. Feltette a kérdést, van-e valaki, aki komolyan gondolja, hogy a végrehajtói és a törvényhozói hatalom nem úgy működik, ahogyan azt a miniszterelnök akarja. Nem a frakciófegyelemmel van baj – tette hozzá, hiszen frakcióvezetőként ő maga is tudta, hogy ez mit jelent, ám az a baj, hogy a törvényhozói hatalomnak, a Parlamentnek az ellenőrző szerepe a végrehajtói hatalom felett nagyon csorbult mára, amire még nem volt példa. Nem lenne lehetséges, hogy a miniszterelnök nem válaszol komolyan a kérdésekre,, ahogy az sem lenne lehetséges, hogy még az ellenzéki képviselőknek a vitához való jogát is megvonják. Ezek mutatják, hogy a Parlament ellenőrző hatalma nem működik. Ezen nem változtat a miniszterelnöknek a Várba költözése, sőt – mondta el a volt pártelnök, ez még egy rossz szimbólum is, hogy Horthy Miklós nyomán fentről néz le a Parlamentre, az egész országra.

Azt is megjegyezte Lendvai Ildikó, hogy még frakcióvezetőként dolgozott együtt Áder Jánossal, aki akkor a Fidesz képviselőcsoportját vezette, akkor korrekt kapcsolatban voltak, akkor egy becsületes embernek ismerte.

Az ellenzéki összefogást tekintve, a szocialista politikus elmondta, természetesen megvannak az ideológiai különbségek, ami fontos, hiszen a pártok azok, amelyek egyfajta értékrendet képviselnek a társadalmi csoportok felé. Vannak bizonyos helyzetek persze, amikor úgynevezett akcióegységre lépnek az egyébként különböző pártok. Ám – tette hozzá, vannak problémák, elsősorban a Jobbik kapcsán. Elmesélte, hogy elment a decemberi tüntetésekre, ahol szerencsére nem a pártvezetők vonultak, hanem a szavazók. Így volt lehetősége több fiatal tüntetővel is beszélni, akikről kiderült, hogy Jobbik szavazók. A köztelevíziónál történtek kapcsán mindannyian fel voltak háborodva, amikor kidobták az ellenzéki képviselőket az MTVA épületéből a magán biztonsági szolgálat emberei, erre jegyezte meg Lendvai Ildikó, hogy annak idején pont ezt utálták a Magyar Gárdában. Ezzel a jobbikos fiatalember is kénytelen volt egyetérteni.

Az úgynevezett rabszolgatörvény kapcsán – mondta el Lendvai Ildikó, az ellenzéki akcióegység még tart, nem tudni, hogy meddig, de a törvény további sorsa nem az utcán fog eldőlni. Már azért sem, mert nem lehet tudni, megindulnak-e további munkavállalói akciók. A szakszervezetek sztrájkokat, útlezárásokat szerveznek, most az a kérdés, mennyire alakulhat ki egyfajta tömeges ellenállás, ami túllép a fővároson, a nagyobb városokon. Hiszen nem lehet tudni, hogy mit gondol a vidéki Magyarország, az a vidék, amelynek a szavazói egy részét az ellenzék elveszítette – ismerte el a volt pártelnök. Itt kell az ellenzéknek újraépítenie magát, hogy a vidéki kistelepüléseken élőknek a biztonság kérdése ne a migrációtól való félelmet jelentse, hanem a létbizonytalanság elleni lépéseket.