Deák Andrea és az Adománytaxi kapta a Hanukatalizátor Díjat

Deák Andrea és az Adománytaxi kapta a Hanukatalizátor Díjat

 

Rekordszámú jelölés és szavazat érkezett a Hanukatalizátor Díj idei jelöltjeire: több mint 1800-an szavaztak a Bálint Ház által meghirdetett akció keretében.

DSC_0667.jpg

A Hanukatalizátor Díjat jó pár éve azzal a céllal alapítottuk, hogy megmutassuk a világnak és a közösségünknek azokat az embereket, akik egyéni szinten vagy szervezeti formában a vállukon visznek egy-egy, a zsidóság számára fontos ügyet és kezdeményezést. Értékelni kell közösségi értelemben azokat, akik valami fontosat tesznek. Olyan platformot teremtettünk tehát, amely a közösségre épít: mindenki jelölthet, mindenki szavazhat, és az kapja a díjat, aki az adott kategóriában a legtöbb szavazatot szerzi – mondta köszöntőjében Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója az intézményben szerda este megrendezett Hanukatalizátor Díj átadásán.

Az igazgatónő azt mondta: nagy örömmel jelenti be, hogy évről évre növekszik a jelölések és a szavazók száma, idén pedig egyenesen rekorddöntés történt, hiszen egyéni kategóriában 22 jelölés érkezett, a közösségi innováció kategóriában tíz szervezetet jelöltek, s összesen 1838-an szavaztak a jelöltekre.

Egyéni kategóriában a Mazsihisz kommunikációs csapatának motorja, Deák Andrea kulturális szakember (egyben honlapunk főszerkesztője) kapta a díjat, akiről Fritz Zsuzsa azt mondta: aki ismeri őt, az tudja, hogy nagyon kreatív ember, számos kulturális és művészeti kezdeményezést hozott létre határon innen és határon túl. Hozzátette: az általa szervezett programok mindig nagy részvétellel zajlanak, így Deák Andrea nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a zsidóság minél többet megtudhasson saját magáról.

DSC_0564.jpg

Innováció kategóriában a Horn Tamás által alapított és vezetett Adománytaxi nyerte meg a Hanukatalizátor Díjat. Az Adománytaxi Alapítvány 2015-ben alakult, s azóta a szervezet komoly és látványos fejlődésen ment keresztül. Ruha- és ágyneművel, gyerekholmi val, konyhai eszközökkel segítik a rászorultakat, sőt, a fővárosban pontos címekre mennek ki fölajánlásokat gyűjteni, vagyis házhoz mennek, amivel nem csak az a céljuk, hogy minél több adományt szerezzenek, hanem az is, hogy fejlesszék a hazai adománykultúrát.

K. Zs.

Egyéni kategóriában idén jelölést kapott: Arató Judit, Balla Zsolt, Breuer Balázs, Csí-Komor Krisztina, Deák Andrea, Verő Tamás, Fináli Gábor, Gábor György, Gál Juli, Kőszegi Judit, Kurucz „Csöpi” Balázs, Mondi Mónika, Nógrádi Gergely, Pusztai Hédi, Róna Ivett és Róna Tamás, Ruth Ellen Gruber, Salusinszky András, Schőn Edina, Schwezoff Dávid, Seres Attila, Strell Tamás.

Az innováció kategória jelöltjei a következő közösségi produkciók, szervezetek voltak: 70 év 70 fa – közös faültetés Izraelben és Magyarországon; a MAZS Alapítvány Holokauszt Túlélők Programja; Adománytaxi; BBYO Hungary; EMIH – Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség; Határtalan Kultúra program; Hillel Hungary; Kibic Magazin; Machol Hungaria; Mózes ház.