A Magyar Honvédség pedig a magyar emberek, a magyar családok biztonságának elsősszámú garanciája

A Magyar Honvédség pedig a magyar emberek, a magyar családok biztonságának elsősszámú garanciája

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az új honvédségi fegyverekről, de mellette szóba került még Európa jövője.

Az államtitkár örömmel számolt be arról, hogy a kormány döntése értelmében a Zrínyi 2026 Program keretében döntés született arról, hogy visszaállítják a magyar hadiipart, ennek keretében a holnapi nap folyamán ünnepélyes keretek között kerülnek magyar fegyverek bemutatásra a Magyar Honvédség részére, a rendezvényre pedig a Petőfi laktanyában kerül sor. A mostani bemutatón egy cseh-magyar együttműködés keretében készült kézifegyvereket lehet majd látni. Gépkarabélyok, géppisztolyok, maroklőfegyverek kerülnek bemutatásra, ezeket kapják majd meg a Magyar honvédség katonái, valamint a rendőrség tagjai.

Németh szilárd szerint most abban a helyzetben vagyunk, amilyen helyzet most Európára ráköszöntött pár évvel ezelőtt, amely helyzet csak egyre inkább fokozódik, jó tudni, hogy megőrzik, megvédik az emberek biztonságát. A Magyar Honvédség pedig a magyar emberek, a magyar családok biztonságának elsőszámú garanciája, hiszen a haza védelme, szolgálata, a katonai eskü a legerősebb, hiszen a legfontosabbat, az életét ajánlja fel a hazájáért a honvéd. Ám ehhez a garanciához egy erős honvédség is kell. Az erős Magyar Honvédséghez meg kellenek jó fegyverek, jó lelkű, jó fizikumú katonák, meg persze ész is, azaz képzettség.

A politikus ennek kapcsán megjegyezte, békeidőben kétféle módon lehet elmenni katonának, egyrészt ezt a szakmát választva képzik ki az embert profi katonává, másrészt pedig el lehet menni önkéntesnek. 2010-ben 17 önkéntese volt a honvédségnek ma már meghaladták a 8000-es számot is.

Arra a kérdésre, hogy mennyi lehet az önkéntesek felső száma, az államtitkár azt felelte, ezt nem ő határozza meg, hanem a helyzet, pontosabban a szakemberek. Az Országgyűlés döntése alapján a honvédség létszámát 38000 főben határozták meg, ma már megváltoztak a belső arányok, így lehetőség jóval nagyobb számú önkéntes felvételére. Az önkéntes haderő szervezésével kapcsolatban azt jegyezte meg a politikus, hogy az egyetemisták, főiskolások például a saját felsőoktatási intézményükben is kapcsolódhatnak. Tudni kell azt is, hogy az önkéntesek ugyanúgy regulákba vannak szervezve, mint a hivatásosok.

Hogy mennyire van helyzet most Európában, Németh Szilárd a párizsi eseményeket hozta fel, véleménye szerint a mostani konfliktusnak nagyon komoly politikai okai is vannak, mégpedig az elitista politika csődje. Mint kiemelte, ez nyomja rá bélyegét Európára, ma Brüsszelt is az elitista politika jellemzi. Akik ezt teszik, azok sem meghallani, sem meghallgatni nem akarják az embereket, ennek a következménye a teljes anarchia, ami most Párizst jellemzi. Sajnálatos módon ebben az anarchiában az erőszak rettenetesen előbújik, előbukkannak azok, akik csak törni-zúzni akarnak, akiknek nincs más céljuk, mint lángba borítani mindent, ami addig volt, hogy aztán majd legyen valahogy. Erre a hatalom is erőszakkal válaszol, hatalmas rendőri mozgósítás keretében. Ennek a helyzetnek pedig nem csak politikai, hanem nagyon komoly gazdasági ára is van, a boltok jelentős visszaesést tapasztaltak, a tulajdonosok bedeszkázták a kirakatokat, a turisták sem akarják így megnézni a várost. Annak is üzenete van – tette hozzá Németh Szilárd, hogy a diákok egy része úgy döntött, hogy felgyújtanak egy iskolát, erre pedig lépnie kell a politikának.

A héten megrendezésre kerülő uniós csúcson várható történésekkel kapcsolatban a politikus szerint sorra jönnek az információk, hogy még mindig a bevándorlás a legfontosabb kérdés, hiszen véleménye szerint most törvényessé akarják tenni a törvénytelent. Mint megjegyezte, le akarják bontani a határokat, migránsokkal akarják elárasztani Európát. Jelenleg az EU vezetői ezt nyomják, ez jelent meg Párizsban is, hiszen a tüntetéseken már a bevándorlás megállítását is követelik. Mint kiemelte, ha nem kérdezik meg az emberek véleményét ilyen fontos, történelmi kérdésről, hogy kikkel akarnak együtt élni, pedig nekik lenne véleménye, amit nem vesznek figyelembe, akkor az várható, ami a francia fővárosban történik. Az államtitkár szerint az uniós csúcson is ez a helyzet állhat elő, az elképzelések szerint a migránsok beáramlását még finanszírozni is akarják, azaz az európai emberek pénzét erre akarják költeni. Azokat az alapokat akarják erre fordítani, amire a kelet-közép-európai országok felzárkózását finanszíroznák. Hozzátette, szükség van olyan országokra, amelyek megmutatják, képesek megállítani a menekülteket a határaiknál.