A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

Levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök a németországi Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnökének, Annegret Kramp-Karrenbauernek a megválasztásához. „Ön a pártja, hazája és a közös Európai Uniónk jövője szempontjából kulcsfontosságú időszakban veszi át a CDU vezetését, a jelentős kihívások sikeres kezeléséhez jó egészséget kívánok” – írta a miniszterelnök, hangsúlyozva: „mi, magyar kereszténydemokraták a Helmut Kohllal kötött szövetség jegyében továbbra is stratégiai jelentőséget tulajdonítunk a Fidesz és a CDU kapcsolatainak, amelyek jelentősége messze túlmutat a kétoldalú dimenzión”. A küszöbön álló európai parlamenti választások kapcsán a miniszterelnök azt írta: ezek még inkább előtérbe helyezik szövetségünk és együttműködésünk jelentőségét, melynek keretében egyszerre törekszünk tradicionális értékeink megőrzésére, és az Európai Unió összetartozásának, biztonságának és versenyképességének erősítésére.

A Nézőpont Intézet ügyvezető igazgatója szerint a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer politikailag erősebb lehet, mint Angela Merkel német kancellár. Mráz Ágoston Sámuel azt mondta, ehhez az kell, hogy az új elnök kilépjen Angela Merkel árnyékából, és a migráció kérdésében a társadalom álláspontját képviselje. Angela Merkel politikája népszerűtlen volt, ezért nem jó, ha azt folytatja – tette hozzá. Kitért arra is: ha az új elnök nem tesz lépéseket a párt egyesítéséért, akkor elveszíthetik azt az elmúlt hetven évben kialakult előnyt, hogy felekezeti, földrajzi, társadalmi státuszbeli különbségeken áthidalóan, valódi néppártként össze tudtak fogni mindenkit.

Sikeresnek nevezték a korrupcióellenes fellépést a Belügyminisztérium, az Országos Bírósági Hivatal (OBH), a Legfőbb Ügyészség és a Kúria vezetői a korrupcióellenes együttműködési megállapodás aláírásának hetedik évfordulóján tartott rendezvényen az Országházban. A politikusok, szakemberek az intézményi összefogás fontosságát hangsúlyozták. Pintér Sándor belügyminiszter kiemelte: jelentősen előreléptek a korrupció visszaszorításában, ugyanakkor küzdeni kell „a kísértések lehetősége ellen”, ennek pedig a legnagyobb támogatója az automatizált ügyintézés. Handó Tünde, az OBH elnöke úgy fogalmazott: mindenki arra vágyik, ügyében pártatlan és tisztességes bírósági eljárás legyen, ehhez a pártatlansághoz kell biztosítani a bírák szervezeti és egyéni függetlenségét. Lajtár István, a legfőbb ügyész közjogi helyettese azt emelte ki, hogy kiváló és folyamatos a munkakapcsolat az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalával (OLAF).

A magyar kormány 9,048 milliárd forintot fordít a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program harmadik ütemére – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos. Grezsa István elmondta, a 2016 novembere óta zajló program harmadik üteme 2021 decemberében zárul. A miniszteri biztos reményét fejezte ki, hogy ez a grandiózus külhoni óvodafejlesztési program mélyreható változásokat hoz a Kárpát-medence azon intézményeiben, ahova magyar gyerekek járnak.

Az Európai Bizottság mandátumából hátralévő időben a legfontosabb ügy a következő többéves uniós költségvetés elfogadása – mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén. Az uniós biztos kifejtette: a 2021-től érvénybe lépő büdzséről szóló bizottsági tervezet jelenleg az Európai Tanács és az Európai Parlament (EP) asztalán van, és a bizottság még tartja azt az ambiciózus elképzelést, hogy a költségvetést még a jelenlegi EP fogadhatja el. Ugyanakkor látják a nehézségeket, és reális esély van arra, hogy őszre tolódik a költségvetés elfogadása, amit már egy új bizottság bonyolítana le – magyarázta. Hozzátette: az intézmények változása a jövő évben nem segíti a költségvetés elfogadásának kérdését.

Ellenzéki frakciók parlamenti obstrukciót terveznek a munkaidőkeret emeléséről szóló fideszes törvényjavaslat miatt. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető közölte, az Országgyűlés hétfőn kezdődő ülésének napirendjéhez 2800 módosító indítványt nyújtanak be, amelyekről külön-külön kell majd szavaznia a parlamentnek. Azt szeretnék elérni – mondta -, hogy ne fogadják el a napirendet, amelyen szerepel a „rabszolgatörvény”, azaz a munka törvénykönyve módosítására vonatkozó kormánypárti javaslat. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezető elmondta, ha a jogszabályt mégis elfogadja az Országgyűlés, akkor az Alkotmánybírósághoz és strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, mert a törvény vitája nem felelt meg a jogszabályoknak. Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese is úgy látta, hogy a parlamenti vita miatt közjogilag érvénytelen lesz a jogszabály és arról addig nem is szabadna dönteni, amíg a parlament igazságügyi bizottsága állást nem foglal a kérdésben.

Jövőre minden eddiginél több forrást fordít a kormány a családokra, és további jelentős lépések várhatók, amennyiben a magyar emberek a nemzeti konzultáción megerősítik a kormány elképzeléseit – közölte a család- és ifjúságügyi államtitkár. Novák Katalin kifejtette: a kormány évről évre egyre többet fordít a családokra – jövőre már a 2010-es összeg dupláját -, bővítették a meglévő intézkedéseket és számos új kedvezményt, támogatást vezettek be. Kiemelten támogatják a gyermekvállalást és a gyermeknevelést. Hozzátette, hogy a családokat érintő kérdésekkel foglalkozó nemzeti konzultáció során már több mint 700 ezren juttatták vissza a kérdőíveket. Kivételes lehetőségnek nevezte, hogy a magyar emberek véleményt mondjanak és meghatározzák a családpolitika jövőbeli irányát.

Külföld:

Az európai zsidók körülbelül 90 százaléka úgy látja, hogy hazájában erősödött az antiszemitizmus az elmúlt öt évben – derült ki az Európai Unió alapjogi ügynökségének (FRA) felméréséből. A közel 16 400 válaszadó több mint negyede számolt be arról, hogy az elmúlt évben legalább egyszer érte zaklatás, nagyjából 10 százalékuk pedig azt mondta, hogy hátrányos megkülönböztetés sújtotta a foglalkoztatás, az oktatás, a lakhatás vagy az egészségügyi ellátás terén. „Mélységes aggodalommal tölt el az antiszemitizmus növekedése. Elengedhetetlen az erőteljes és közös fellépés ezen veszedelem ellen. A zsidó közösségnek otthon, biztonságban kell magát éreznie Európában. Ha ezt nem tudjuk elérni, akkor Európa megszűnik Európa lenni” – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság elnöke.

Egy várandós nő súlyosan megsérült, amikor egy elhaladó palesztin autóból tüzet nyitottak egy buszmegállóban várakozó csoportra Ofra zsidó közösség bejáratánál Szamáriában. Hat másik személy is megsebesült a támadásban. A terroristák elmenekültek a helyszínről, az izraeli hadsereg nagy erőkkel keresi őket. „A fegyveres támadást követően Ofra bejáratánál, az Izraeli Védelmi Erők, a Határrendőrség és a biztonsági erők átfogó keresést folytatnak a környező falvakban a terroristák utáni hajtóvadászat részeként,” nyilatkozta az izraeli hadsereg szóvivője. A kisfiút a terhesség 30. hetében császármetszéssel segítették világra, és azonnal a jeruzsálemi Shaare Zedek Orvosi Központ koraszülött osztályára került. Kezdetben azt mondták, “stabil” állapotban van, de a kórház hétfőn azt nyilatkozta, hogy a baba állapota romlott, lélegeztetőgépre csatlakoztatták, és az újszülött intenzív osztályon kezelik. A 21 éves anya műtéten esett át, hétfő reggel a kórház közölte, hogy állapota stabilizálódott. Ugyanakkor Yonatan HaLevy professzor, a Shaare Zedek orvosigazgatója figyelmeztetett arra, hogy mind az anyának, mind a gyermeknek “hosszú utat kell megtenniük, hogy túl legyenek az életveszélyen.”A támadásról készült biztonsági kamera felvételén látszik, ahogy egy fehér autó lelassít, az utasok tüzet nyitnak a csoportra, majd elhajtanak. A terrortámadást üdvözölte a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet.

Idén is rendeztek hanukai ünnepséget a Fehér Házban. Donald Trump feleségével együtt köszöntötte a zsidóságot az ünnep alkalmából. Idén úgy döntöttek a Fehér Házban, hogy két hanukai fogadást is rendeznek. Az elsőt csütörtökön tartották, ahol Donald Trump amerikai elnök is megjelent – olvasható a Jerusalem Post írásában. „Melania és én a baráti üdvözletünket küldjük zsidó testvéreinknek, akik az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy a világ bármely pontján ünneplik a hanukát” – üzente ünnepi köszöntőjében az elnök. A zsidó tradíciók szerint megtartott fogadásnak messzire visszanyúló hagyománya van a Fehér Házban. Tavaly Donald Trump családja mellett Mike Pence alelnök és felesége, valamint Meir Soloveichik ortodox rabbi is részt vett az ünnepségen. Az esemény díszvendégeként Louise Lawrence-Israels holokauszt túlélő is megjelent, aki elmesélte személyes élettörténetét az összegyűlt résztvevők előtt.

Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Gadi Eisenkot találkozott az Egyesült Nemzetek Szervezetének Libanoni Békefenntartó Missziója (UNIFIL) vezetőjével, Stefano Del Col vezérőrnaggyal, hogy megvitassák az izraeli-libanoni határon zajló folyamatban lévő műveletet a határokon átnyúló alagutak megsemmisítésére. Az Izraeli Védelmi Erők kedden indította el az Északi Pajzs-műveletet, hogy megsemmisítse a Hezbollah Dél-Libanonból Izraelbe átnyúló alagútjait. Találkozásuk során a vezérkari főnök közölte, hogy a Hezbollah terrorista szervezet támadóalagútjai az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701. sz. határozatának súlyos megsértését jelentik, és a Hezbollah Izrael elleni támadási tervének meglepetés elemeként szolgáltak volna.

Irán képes a meglévőknél nagyobb hatótávolságú ballisztikus rakéták előállítására – jelentette ki az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka a Fars hírügynökség jelentése szerint. Irán rakétái jelenleg 2000 kilométeres hatótávolságúak, és az ország több „ellenséges bázisa” 800 kilométeren belül elérhető – mondta Amirali Hadzsizádeh, a Forradalmi Gárda légi osztagának vezetője. Hozzátette: Iránnak megvan a képessége, hogy nagyobb hatótávolságú rakétákat is gyártson, ebben technikai szempontok nem korlátozzák. Donald Trump amerikai elnök májusban felmondta az Egyesült Államok részéről az iráni atomprogramot korlátozó többhatalmi megállapodást, és ismét szankciókat vezetett be Irán ellen. Az elnök azzal indokolta ezt, hogy a megállapodás rossz, mert nem tiltja Iránnak a ballisztikus rakéták kifejlesztését és a vele szövetséges erők fegyverrel való támogatását Szíriában, Jemenben, Libanonban és Irakban.

Lényegtelen az Európai Bíróság ítélete, miszerint az Egyesült Királyságnak jogában áll egyoldalúan leállítani az európai uniós kiválás (Brexit) folyamatát, a londoni kormánynak ugyanis ez nem áll szándékában – jelentette ki Jeremy Hunt brit külügyminiszter Brüsszelben. A Brexit leállítása vagy elhalasztása elfogadhatatlan lenne a lakosság azon 52 százaléka számára, aki a kilépésre voksolt a 2016-os referendumon – emelte ki Hunt az uniós külügyminiszterek tanácsülésének megkezdése előtt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „valódi kockázatokhoz” vezetne, ha a parlament alsóháza kedden elutasítaná a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodást, ami pedig szakértők szerint több mint valószínű.

Theresa May brit miniszterelnök szóvivője szerint a terveknek megfelelően megtartják kedd este az alsóházi szavazást a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodásról. Nem megerősített médiaértesülések szerint azonban a kormány mégis a szavazás elhalasztásáról döntött. A Downing Street szóvivője kijelentette, hogy Theresa May a hétvégén az Európai Unió vezetőivel tartott telefonos megbeszéléseket, és erről hétfőn konferenciahívásban számolt be kabinetje tagjainak. A konferenciahívásról már hétfő délelőtt hírek terjedtek el a brit médiában, azzal a feltételezéssel, hogy May a szavazás elhalasztást közli kormányának tisztviselőivel. A kormányfői hivatal szóvivője hétfői tájékoztatójában a parlamenti szavazás megtartásáról számolt be a sajtónak, a konferenciahívás után azonban két kormányforrás is azt mondta a BBC közszolgálati médiatársaságnak, hogy nem lesz szavazás a keddi időpontban.

Oroszország lépett elő a világ második legnagyobb fegyvergyártójává az Egyesült Államok után – állapította meg éves jelentésében a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI). A svéd parlament által 1966-ban alapított intézet szerint Oroszország megelőzte Nagy-Britanniát, amely 2002 óta tartotta magát a második helyen, de továbbra is vezeti a fegyvergyártó országok rangsorát Nyugat-Európában. A SIPRI beszámolója szerint a 100 legnagyobb fegyvergyártó cég összesen 398,2 milliárd dollár (mintegy 113 ezer milliárd forint) értékben adott el fegyvereket és védelmi szolgáltatásokat ügyfeleinek tavaly, ami 2,5 százalékos növekedést jelent 2016-hoz mérten. Ebből orosz fegyverkezési vállalatok 9,5 százalékkal, vagyis 37,7 milliárd dollárral részesedtek, ami 2016-hoz képest 8,5 százalékos növekedést jelent.

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását a marokkói Marrákesben 164 ország támogatásával, több tagállam nyílt rosszallása és távolmaradása mellett. A házigazda Neszer Burita marokkói külügyminiszter jelentette be, hogy a dokumentum kidolgozásában részt vevő 192 ENSZ-tagállam nagy többsége jóváhagyta a paktumot. António Guterres ENSZ-főtitkár azt hangsúlyozta: nem szabad engedni a félelemnek és a migráció kérdését övező hamis narratíváknak. A főtitkár szerint számos félrevezető információt terjesztettek a most jóváhagyott migrációs csomaggal kapcsolatban, amelyet Guterres a szenvedés és a káosz megelőzését szolgáló útitervnek nevezett. A nemzetközi közösség kollektív szégyenének minősítette, hogy 2000 óta útja során több mint 60 ezer migráns halt meg. Az ENSZ globális migrációs megállapodását, amely jogilag nem kötelező érvényű, december 19-én a világszervezet közgyűlése előtt is szavazásra bocsátják.

Kétszáznyolcvanhárom ember halt bele az ebolába eddig a Kongói Demokratikus Köztársaságban, így a jelenlegi a leghalálosabb ebolajárvány az ország történetében. A halottak közül 235 azoknak a száma, akik laboratóriumi eredmények szerint biztosan ebolába haltak bele, a többi 48 pedig „valószínűleg” a betegség következtében vesztette életét december 8-ig. Az ebolás esetek száma 494, közülük 446 ember esetében erősítették meg a betegség tényét, a többi páciensnél pedig valószínű, hogy valóban ebolásak. A járvány, amelyet hivatalosan augusztus 1-jén hirdettek ki Észak-Kivu és Ituri tartományban, egyben a történelem második legsúlyosabb ebolajárványa az esetek számát tekintve.

A negyedik kormányalakítási próbálkozás is zátonyra futhat Svédországban, miután Annie Lööf, a Centrum Párt vezetője bejelentette, hogy pártja nem fog együttműködni a szociáldemokratákkal. December elején a svéd házelnök újra Stefan Löfvent, a szociáldemokrata ügyvezető miniszterelnököt bízta meg azzal, hogy próbáljon a törvényhozók többségének támogatását élvező kormányt alakítani és kivezetni az országot a szeptember 9-i választások nyomán kialakult patthelyzetből. Löfven az utóbbi napokban intenzív tárgyalásokat folytatott a liberálisokkal és a Centrum Párttal. Még mielőtt Löfven tájékoztatni tudta volna a házelnököt hétfőn arról, hogy halad a kormányalakítás folyamata, Annie Lööf közölte: a szociáldemokraták nem tudták teljesíteni a Centrum Párt – egyébként konstruktív és a kompromisszumra nyitott – feltételeit, ezért a parlamentben a kormányfő személyéről szóló szavazáson Löfven ellen fognak voksolni. A pártvezető nem zárta ki, hogy új választásokra lesz szükség.

Az ötödik hete fizetésemelésért sztrájkoló litván tanárok addig folytatják tiltakozásukat, amíg nem teljesítik követeléseiket – közölte a sztrájkolók akcióit összehangoló pedagógus szakszervezet.”Ha a követeléseinket nem veszik figyelembe, nem hátrálunk meg, a sztrájkhoz még több iskola fog csatlakozni” – jelentette ki a szakszervezet elnöke, Andrius Navickas. A szakszervezet adatai szerint a tiltakozó akcióban jelenleg körülbelül 100 oktatási intézmény vesz részt, és a héten további mintegy 30 iskola és gimnázium csatlakozik hozzájuk. Navickas megköszönte a sztrájkoló tanárok nevében a támogatást az állami szektorban dolgozók szakszervezeti tagjainak, akik vasárnap tiltakozó menetet és tüntetést tartottak mintegy hatezer ember részvételével a kormány székházánál. A sztrájkoló tanárok legfőbb követelése, hogy 20 százalékkal emeljék meg fizetésüket 2019. január 1-jétől.

A jemeni polgárháború 2014-es kirobbanása óta 70 ezer ember sebesült meg vagy vesztette életét a harcok miatt – tudatta legújabb jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A WHO adatai szerint az áldozatok között 9000 gyerek van. A szervezet hangsúlyozza, hogy adatai helyi kórházaktól és elsősegélynyújtó helyektől származnak, és a valós áldozatok száma jóval magasabb lehet annál, mint amennyiről a WHO-nak tudomása van. A WHO 10 ezer halottról és 60 ezer sebesültről tud. A szunnita többségű Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott jemeni elnökhöz hű erők között. A kormányerőket támogató arab koalíció 2015-ben avatkozott be a konfliktusba, miután a húszi lázadók száműzetésbe kényszerítették az elnököt, és elfoglalták az ország északi felének nagy részét, benne a fővárossal, Szanaával. Az arab koalíciót számos bírálat éri, mert az akciók során többször civilekkel végeztek.

Gyúlékony folyadékot locsolt magára, és saját autójában felgyújtotta magát egy dél-koreai taxis a szöuli parlament épülete előtt, hogy így tiltakozzon egy közösségi taxiszolgáltató piacra lépése ellen. A dél-koreai hatóságok csak a férfi vezetéknevét közölték. A hivatalos tájékoztatás szerint a Csoj nevű taxis helyi idő szerint délután 2 órakor lobbantotta lángra magát, a kiérkező hatóságok kórházba vitték, ahol nem sokkal délután 3 óra előtt meghalt. Ismerősei és a rendőrség is azt állítják, Csoj az ellen tiltakozott így, hogy a dél-koreai Kakao Corp. internetes vállalat közösségi taxiszolgáltatást tervez indítani. Úgy tudni, előre szólt barátainak, hogy felgyújtja magát. A Kakao Corp. szolgáltatása pénteken kezdte meg a tesztüzemet, és jövő hétfőn indul élesben a cég közösségi taxiszolgáltatása. Novemberben taxisok tízezrei tüntettek Szöulban azt követelve, hogy a törvényhozás tiltsa be a Kakao Corp. piacra lépését. A taxisok attól tartanak, hogy a Kakao T Carpool telekocsi-szolgáltatás miatt elveszítik megélhetésüket.

Kína tiltakozott amiatt, hogy a kanadai hatóságok „embertelenül bánnak” a Huawei kínai távközlési óriásvállalat amerikai kérésre Vancouverben letartóztatott globális pénzügyi igazgatójával. A külügyminisztérium szóvivője azt mondta: Kanada súlyosan megsérti Meng Van-csou jogait, egyebek között elmulasztotta értesíteni Pekinget letartóztatásáról, és nem biztosít neki megfelelő egészségügyi ellátást. Kanada számára „súlyos következményei” lesznek, ha „nem megfelelően bánik vele” – tette hozzá a szóvivő. A 46 éves Meng magas vérnyomástól szenved, és kérte, hogy óvadék ellenében helyezzék szabadlábra – jelentette korábban a CBC kanadai műsorszolgáltató, de egyúttal azt állította, hogy az igazgatónő kap megfelelő egészségügyi ellátást.

Gazdaság:

Rekordösszegű hitelfelvételre számít a Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén karácsonykor: 450 milliárd forint fölött lehet a felvett személyi kölcsönök összege – mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője. A 2008-as 160 milliárd forinthoz képest akár megháromszorozódhat a személyi hitelek állománya. A megfontolt költekezés érdekében újra karácsonyi tájékoztató kampányt indított a jegybank. Binder István kiemelte: a panaszok száma nem csökken, mintegy 1200 fogyasztási hitellel kapcsolatos panasz érkezett az MNB-hez novemberig. Ismertette: a jegybank honlapján elérhető fogyasztási hitel és lízingválasztó kalkulátor tájékoztatást nyújt, összehasonlítást tesz lehetővé, és mobiltelefonon is elérhető, előzetesen érdemes tájékozódni. A hitel típusától és az azt kínáló pénzügyi intézménytől függően akár 45 ezer forint is lehet az eltérés a visszafizetendő tartozásnál egy egyéves futamidejű, 200 ezer forintos hitel esetében – mondta Binder István.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke szerint idén az elmúlt évek egyik legerősebb karácsonyi szezonja várható a magyarországi szállodákban, a forgalom a tavalyinál átlagosan 10-15 százalékkal nagyobb lehet. Könnyid László elmondta: az idei előfoglalás jóval korábban elindult, már nyár végén érkeztek hírek arról, hogy keresik a vendégek a karácsonyi időszak csomagajánlatait. Októberben számos szállodában élénkebb érdeklődés mutatkozott néhány hétig a karácsonyi és szilveszteri időszak iránt, mint az őszi szünet iránt.  Decemberben három időszak a legnépszerűbb a szállodákban: a karácsonyi, a két ünnep közötti, és a szilveszteri évbúcsúztatók idején ugrik meg a foglaltság.

A Világgazdaság arról közöl cikket, hogy mivel a távol-keleti játékgyártókkal dollárban számolnak el a forgalmazók, a hosszabb távon jósolt 250 forintos árfolyam esetén 10-15 százalékkal is olcsóbbak lehetnek Magyarországon a játékok – mondta a Világgazdaságnak a Formatex ügyvezetője. Borhi János kiemelte, hogy csak az lehet sikeres a játékpiacon, aki a vetélytársainál többet fordít innovációra.

A Portfolio arról közöl cikket, hogy a jelzáloghitelek miatt még mindig százezres tömeg van bajban. A portál kiemeli, hogy a néhány száz adós számára vonzó magáncsőd kudarca után nem látszik olyan állami program, amely kimentené az adósságcsapdába kerülőket. A legfrissebb statisztikák szerint az öt évvel ezelőtti 164 ezerről 114 ezerre csökkent a késedelmes jelzáloghitel-szerződések száma. A válság kitörése után 10 évvel az adósok kétharmada már nem a bankjának, hanem valamelyik követelésvásárló cégnek tartozik. 33 ezer család lakása a Nemzeti Eszközkezelőhöz került, 18 ezer családnak pedig el kellett hagynia otthonát.

Könnyű:

Napi egy kis pohár narancslé jelenősen csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát. A Neurology folyóiratban megjelent tanulmány szerzői 1986 és 2002 között kísérték figyelemmel csaknem 28 ezer amerikai férfi gyümölcs- és zöldségfogyasztását és kognitív funkcióit. A résztvevők a kutatás kezdetekor átlagosan 51 évesek voltak. Az étkezési szokásaikat kérdőívvel mérték fel, melyet négyévente töltettek ki a résztvevőkkel. A kutatás eredményei szerint a napi egy kis pohár narancslét elfogyasztó férfiaknál 47 százalékkal csökkent a demencia kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik kevesebb mint egy pohár narancslét ittak havonta. Egy másik fontos megállapítása a kutatásnak, hogy a legtöbb zöldséget fogyasztó férfiaknál 34 százalékkal kisebb esélye volt az emlékezet hanyatlásának. „A tanulmány legfontosabb faktora, hogy több mint húsz éven át tudtunk követni egy nagy létszámú csoportot, és nagyon beszédes eredményeket kaptunk” – hangsúlyozta a Harvard Egyetem T. H. Chan Közegészségügyi Intézetének kutatója, Changzheng Yuan, a tanulmány vezető szerzője. Yuan ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel a gyümölcslé rendszerint sok kalóriát, nagy mennyiségű gyümölcscukrot tartalmaz, nem tanácsos napi 1,2-1,7 deciliternél többet inni belőle.