hírlevél 18-11-08 (ros hódes, névadások, konferenciák, Hegedűs, hanuka stb)

hírlevél 18-11-08 (ros hódes, névadások, konferenciák, Hegedűs, hanuka stb)

x

Radnóti Zoltán

Kedves Barátaink!Hódes tov! – Legyen egy szép hónapunk! (ma van kiszlév 1.)

—— hagyományA Smá Jiszráél ima egyik híres mondata / gondolata, hogy az egész szívünkkel szeressük Istent. Azaz a szívünk azon felével is, amiben esetleg félelem, irigység, düh, harag, vagy bármi más fájdalmas dolog lakozik.
A Tóra azon szakasza (Toldot – azaz nemzedékek) a heti olvasmány, amiben bizony sok sok emberi megingás olvasható. Ám a csúcsa Jákob „ellopott” atyai áldása. Mégsem erről szeretnék most beszélni, hanem arról az útról és módról, ahogyan ezt kezelni kell.A Talmud azt tanítja, hogy lehet, sőt kell tanulni minden csalódásból, konfliktusból, fájdalomból. Azt is Isten adagolta.A Tóra azt meséli, hogy a vad Ézsau és a szelíd Jákob már az anyaméhben tusakodott. Mindenki a saját igazáért.
Azaz nem szabad úgy felnőni, hogy valaki totális védőburokban neveli fel a gyermekét, és nem mesél neki arról az örömről, ami egy fájdalom legyőzésével jár. Vagy arról az önbecsülésről, ami egy felismerés után tölti el az embert.A Smá Jiszráél ima és maga Jákob (azaz Jiszráél) sorsa pont erről mesél nekünk.
Mózes első könyve a zsidó nép története, ám nincs sztaniolpapírba csomagolva. Beszél fájdalmakról, halálról, bűnről, tévedésről és kudarcról. Hovatovább a Misna azt tanítja, hogy a gyermekeket már 5 éves kortól tanítsuk a Tórára.Az igazi szeretet, az igazi aggódás nem az, hogy falakat építek a szeretteim köré, hanem az, hogy hidakat építek számukra.Eleshet egy gyermek, megütheti magát a szerettünk, leforrázhatom magamat vízzel, elvághatja a kezét a testvérem egy késsel… És ebben nincs semmi baj. Fáj. Ez természetes. Ha nem fájna, akkor a harmadik után már bele is halnánk a vérveszteségbe, agyrázkódásba vagy égési sérülésbe.Ezt tanítja nekünk a Tóra.Mert a buborék építésével fájdalmat építünk, hiszen ha kipukkad, akkor egy pillanat zúdúl ránk az addig eltitkolt összes fájdalom. Testi és lelki. A nem ismert félelmek és titkok ezernyi árnyalata, amikről eddig nem is tudtuk, hogy egyáltalán létezik.Tusakodtak a gyermekek az anyaméhben (benne) – mondja a Tóra.Engedni kell… Hiszen ez elkerülhetetlen. Nem létezik sem gyógyszer, sem védőbástya az élet nehéz pillanatai ellen.A nemzedékek első tanítása számunkra, hogy ne váljék a felnövekvő gyermekeink számára a világ első tanulsága – évekkel később hazugsággá, hiszen a teremtett élet teljessége az a hatások feldolgozása csodás élményének gazdag sorozata.
—- sábát —
hetiszakasz: Toldot
sábát: 15:57 – 17:03
rajzfilm:

PÉNTEK:
17:00 Pirké Ávot tanulás – Megyeri J. A.
18:00 – délutáni ima majd szombatfogadás, majd kiddus
*** pészáhig a pénteki esti kezdés: 18.00 ***
dvár Tóra: Megyeri András
SZOMBAT:
8.30: ima-szöveg gyakorlás és törvények – Radnóti
9.00: reggeli ima – majd kiddus – Dupla névadás: Pál Balázs és György Bence.
dvár Tóra: – Büchler András
kb. 12:30: Heti kérdés – Radnóti
(Mivel ez a szombat is „állami munkanap” – ezért kérnénk a segítségeteket, hogy ne legyen bizonytalan a minjen… – Köszönjük!)

—– Ima a jövő héten (és ezen a héten)
holnap / ma: péntek: 7:00 – ros hódes (újhónap) kiszlév 2hétfő: 7:00
csütörtök: 7:00

—– Tanulás a jövő héten:A fentebb olvasottakon kívül…
1)
Ezen a vasárnapon nincs – zsidóság alapjai tanfolyam
lásd: docs.google.com/spreadsheets/d/1yrh74ndpOErIhBH0ADVBYeGItFQoF0RemEFgrmdEEeI/edit#gid=7
2)
[email protected]

—— Hegedűs – Csáky utca
Vasárnap 17.00 – ismét tanítok a Csáky utcában
—— Szemelvények az új Tóra fordításból és kommentárból:mozaikhub.hu/hu/pages/daf-parasa-savuajobbnál jobb kommentek – a kedvencem a Noach (Noé) :))

——- zs-média– 77. pilpul


– Blogom Schőner Alfréd tiszteletére
rabbi.zsinagoga.net/2018/11/07/en-ezzel-a-beszelgetessel-koszontom-irasom-dr-schoner-alfred-70-szuletesnapja-alkalmabol-megjelent-emlekkonyvbe/
– Világ Zsidó Szemmel: