A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 


Egy ellenzéki főpolgármester-jelöltnek kell indulnia Tarlós István ellen a jövő évi önkormányzati választáson – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. A volt miniszterelnök a többi településen is ellenzéki összefogást szorgalmaz, de az előválasztást a jelenleg tervezett formájában nem tartja jó ötletnek. Minél előbb találni kell egy ellenzéki főpolgármester-jelöltet a jövő évi önkormányzati választásra – jelentette ki a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány Ferenc szerint jelenlegi formájában nincs szükség előválasztásra, mert azt szeretné, ha Tarlós Istvánnal szemben egyetlen ellenzéki jelölt állna fel. Ezért nem azon kell törniük a fejüket, hogy jelöljenek még tizenkét embert, hanem azon, hogyan lesz egyetlen jelölt. A volt miniszterelnök közölte, a legtöbb településen is valamilyen módon együtt kell működniük az ellenzéki indulóknak. Szerinte minden 10 ezer lakosnál nagyobb helységben meg kell állapodnia az ellenzéknek, a lakosokat pedig tájékoztatni kell arról, hogy kiket javasolnak. A DK elnöke úgy látja, helyben nagyon változatos megoldások lesznek, nem zárta ki, hogy helyi szinten jobbikos jelöltekkel is együttműködjenek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozott az osztrák határ menti települések vezetőivel és kikérte véleményüket a magyar-osztrák határon lévő átkelők átjárhatóságával és az osztrák szigorításokkal kapcsolatban. A miniszter biztosította a településvezetőket arról, hogy mindent meg fog tenni a helyzet megnyugtató rendezése érdekében.

Magyarország szétszakad: a felső 10 százalék jövedelme növekedett, miközben az alsó 10 százaléké alacsony szinten stagnált az elmúlt évtizedekben. A Társadalmi riport 2018 című kiadvány egyik tanulmánya szerint Magyarországon jellemző, hogy a gyermek iskolázottsága erősen függ a szülő képzettségétől, egyre többen azonos társadalmi rangban házasodnak, valamint nagyon nehéz kitörni a szegénységből és szintén nem egyszerű kiesni a gazdagok köréből.

A családok életét és a gyermekvállalást segíthetik a legújabb nemzeti konzultáció kérdései, amelyekkel a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) teljes mértékben egyetért – mondta Gaal Gergely, a kisebbik kormánypárt kommunikációs igazgatója. Gaal Gergely a kérdések közül kiemelte a családi adókedvezményre vonatkozó felvetést, amelyet – mint mondta – sikeres konstrukciónak tartanak, és az a véleményük, hogy a jövőben erősíteni kell. A tíz kérdés mindegyike olyan problémát vet fel, amelyek a magyar emberek számára fontosak – értékelt, egyúttal azt kérte: minél többen adjanak választ, mondják el véleményüket, segítve ezzel a kormány munkáját. A KDNP-s politikus úgy fogalmazott: nagyon fontosnak tartják, hogy a jelentősebb kormányzati intézkedéseknél, illetve azokat megelőzően megismerjék az emberek véleményét, hogy a döntéseket ennek ismeretében hozhassák meg.

Tíz pontból álló közlekedésfejlesztési programot ismertetett Sermer Ádám, a Magyar Liberális Párt (Liberálisok) főpolgármester-jelöltje. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, a főváros közlekedése csak komplex, egymással összefüggő intézkedésekkel javítható, nem pedig egy-egy nagyobb beruházással. Javaslatai között elsőként említette a kötött pályás közlekedés fejlesztését, így a fogaskerekű levezetését a Széll Kálmán térig, a metró- és HÉV-vonalak összekapcsolását, valamint a 3-as és 4-es metró mindkét irányba történő meghosszabbítását. Sermer Ádám az M0-ás körgyűrű befejezését nevezte az egyik legsürgetőbb feladatnak, ami mellett szerinte a P+R parkolókat, a közösségi autóhasználatot, a kerékpárutakat és a rakpartokat is fejleszteni kell.

A 60 évnél idősebbeknek, a két évesnél fiatalabb gyermekeknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a várandós nőknek különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás – mondta Szlávik János infektológus főorvos.   A Szent László Kórház főorvosa hozzátette: az influenza elleni oltás körülbelül 60-70 százalékos védettséget ad, de a beoltottaknál a betegség súlyos szövődményei nem alakulnak ki. Kiemelte: a jelenlegi jó idő nem kedvez az influenzavírusok szaporodásának, így valószínűleg később indul majd a járvány. Az előző évek tapasztalatai szerint decemberben már lesznek megbetegedések, a járvány általában januárban kezdődik, és időjárástól függően elhúzódhat márciusig vagy áprilisig is – fűzte hozzá. Hangsúlyozta: tévhit, hogy megfelelő vitaminbevitellel megelőzhető az influenza, valódi védettséget csak a védőoltás ad.

A MÁV-HÉV Zrt. szeptemberben vezette be új jegyvásárlási szabályait, amelyek szerint csak előre megváltott jeggyel és bérlettel lehet felszállni a szerelvényekre. A rendelkezés rövid idő alatt kaotikus helyzetet okozott, azóta azonban rendeződött a helyzet. A MÁV-HÉV Zrt. szeptemberi, új jegyvásárlási szabályaitnak megfelelően a Budapest közigazgatási határán kívüli megállókban csak előre megváltott kiegészítő jeggyel vagy bérlettel lehet felszállni a vonatokra. Az új üzletszabályzat bevezetése után egy hónap türelmi időszak következett: a HÉV-en dolgozó ellenőrök felhívták az utasok figyelmét a változásra, de a szabályváltozás miatt nem bírságoltak. Az intézkedés bevezetése óta eltelt időszak eredményei igazolták a lépés helyességét – közölte most a társaság. A jegy- és bérletvásárlások száma 27 százalékkal nőtt, az utasok pedig – az első egy-két nap átállási nehézségei után – megszokták az új rendszert. A BKK ügyfélszolgálatán szeptember eleje óta a témában regisztrált megkeresések 90 százaléka az október első felével zárult időszakban érkezett.

Külföld:

A nagy-britanniai zsidók 90 százaléka egy friss felmérés szerint úgy véli, hogy az ellenzéki Munkáspárt egyértelműen antiszemita alakulat – írta az Israel Hayom. A kutatásból az is kiderült, hogy a brit zsidók 40 százaléka készül arra, hogy elhagyja a szigetországot a növekvő antiszemitizmus miatt. Az utóbbi időszakban rengeteg kritika érte Jeremy Corbynt, a brit Munkáspárt vezetőjét, hogy nem lép fel megfelelő eréllyel az antiszemita cselekedet ellen, sőt ő maga is olyan lépéseket tett, ami éles kritikát váltottak ki a zsidó közösség részéről. Corbyn többek között részt vett egy olyan megemlékezésen, amin egy olyan terrorista emléke előtt adóztak, aki az 1972-es müncheni olimpián izraeli sportolókat gyilkolt meg.

Összecsapások törtek ki a Palesztin Hatóság irányítása alatt álló Sechemben (Náblusz), miután a zsidó látogatókat József sírjához kísérő izraeli biztonsági erők bevonultak a városba, közölték az Izraeli Védelmi Erők. Az izraeli hadsereg nyilatkozata szerint az arab lakosok Molotov-koktélokat dobáltak és tüzet nyitottak a biztonsági erőkre, akik tömegoszlató eszközökkel reagáltak. A sírhely területén belül a katonák két robbanóeszközt találtak, amiket tűzszerészek hatástalanítottak. Sérülésről nem érkezett jelentés. A hadsereg őrizetbe vett egy palesztint, aki részt vett a katonákat célzó támadásban. A mintegy 1000 zsidó látogató imája József sírjánál végül incidens nélkül zajlott le.

Nadav Argaman, a Sin Bét biztonsági szolgálat igazgatója figyelmeztette a törvényhozókat a Júdea és Szamáriában (Ciszjordánia) tapasztalható növekvő instabilitásra, mondván, a Palesztin területen tapasztalható relatív nyugalom megtévesztő. A Knesszet Külügyi- és Védelmi Bizottsága előtt beszélve Argaman azt mondta, a Gázai övezet és Júdea és Szamária az elmúlt év során “rendkívül instabil” lett, és ügynöksége ez idő alatt több száz támadást hiúsított meg. Gázában Izrael állandóan be van szorítva a háborúzás és a humanitárius helyzet stabilizálása érdekében tett erőfeszítések közé. Azonban Júdea és Szamáriában, Argaman szerint, “a valóság sokkal komplexebb.” “A felszínen úgy tűnik, mintha viszonylag nyugalom lenne, de ez a csend csalóka, mert a felszíni feszültségek egyre fokozódnak.” Argaman azt mondta, hogy a Júdea és Szamáriában élő Hamász terroristák minden rendelkezésükre álló eszközükkel ügynökeik mozgósítására törekednek, hogy támadásokat hajtsanak végre Izrael ellen Gáza, Törökország és Libanon útmutatásával. A Sin Bét az elmúlt évben 480 terrortámadást hiúsított meg, 219 Hamász sejtet tartóztatott le, és 590 magányos farkas támadást akadályozott meg. Az ügynökség továbbá Izrael elleni kémkedési kísérleteket is meghiúsított, és számos, Júdea és Szamáriából eredő kibertámadást.

Ukrajna főrabbija azt mondja, hogy titkos hangfelvételeket készítő eszközöket és más, kémkedésre utaló jeleket találtak az ukrán főváros egyik legnagyobb zsinagógájában. A hírt Moshe Azman, a két ukrajnai ortodox főrabbi egyike jelentette be. A helyiségeket és a látogatókat megfigyelő embereket a zsinagóga saját biztonsági szolgálata fülelte le, és az épület ez után végrehajtott, gondos átfésülése során bukkantak a poloskákra „Isten Házában”, ahogy Azman rabbi nevezte a zsinagógát, elítélve a megfigyelő tevékenységet. „Kötelességem hangsúlyozni aggodalmamat azon akciókkal kapcsolatban, melyek nemcsak a mi közösségünket veszélyeztetik, és az antiszemitizmus kifejezésének tekinthetők, hanem a nemzet egészét is hiteltelenné teszi.” – mondta. Azman emberei nemcsak az ukrán hatóságokat, de izraeli kollégáikat is értesítették a felfedezésről. Gyanúja szerint a bűnüldözésben résztvevő, magas rangú tisztségviselők állhatnak az ügy hátterében.

Katar ötmillió dollárral (1,41 milliárd forint) segíti a Gázai övezet mintegy 50 ezer szegény családját – jelentette be az övezet újjáépítését segítő katari állami hivatal. A családonként száz dolláros segélyt közvetlenül, postai úton az érintetteknek küldik el a „következő napokban”. A katari bizottság az övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet hatóságaival együttműködve választja ki, hogy melyik legyen az az 50 ezer család, amelyet támogatnak. A Perzsa-öböl menti arab ország régóta támogatja a gázai övezeti palesztinokat. A Hamász szintén bejelentette, hogy pénzügyi nehézségei ellenére hónapok óta először fizetést folyósít közigazgatási alkalmazottainak, noha most sem a nekik járó teljes összeget, csak annak „nagyobb részét”.

A Fidesz bízik abban, hogy a kereszténydemokrácia győzelmével ér véget az Európai Néppárt kétnapos, helsinki kongresszusa – közölte a nagyobbik kormánypárt külügyi kabinetjének a vezetője. Németh Zsolt azt mondta, ahogy Európa, úgy az Európai Néppárt is nagyon fontos választás előtt áll. Jövő májusban az európai parlamenti (EP-) választáson Európa jövőjéről lesz döntés, mostani kongresszuson pedig megválasztják a néppárt jelöltjét az Európai Bizottság elnöki posztjára – magyarázta. Közölte, az egyik aspiráns a néppárt liberális szárnyának a jelöltje, Alexander Stubb volt finn miniszterelnök, aki olyan bevándorláspolitikát képvisel, amelyet Magyarország nem fogad el, mert nem akar bevándorlóországgá válni. Hozzátette: a másik jelölt Manfred Weber, aki a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, a néppárt európai parlamenti frakcióvezetője. Weber a kereszténydemokrata szárny jelöltje és a néppárt magyar tagjai elkötelezték magukat a támogatása mellett – emlékeztetett.

Csökken az esélye annak, hogy még ebben a hónapban egyezség szülessen a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) London és az EU között – vélekedett Leo Varadkar ír miniszterelnök. Az EU vezetői korábban november közepére rendkívüli csúcstalálkozót terveztek abból a célból, hogy ellenjegyezzék az esetleges megállapodást. A két fél tárgyalóinak azonban továbbra sem sikerült megoldást találni arra a kérdésre, hogy miként lehetne elkerülni a régóta nem létező szigorú határellenőrzés visszaállítását Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az Ír Köztársaság között. A brit kormány ugyanis eltökélte, hogy az EU-val együtt az egységes uniós piacból és a vámunióból is kilép, ami elkerülhetetlenné teszi az ellenőrzést Észak-Írország és az Ír Köztársaság között. Minden egyes nap elmúltával egyre valószínűtlenebbé válik, hogy novemberben soron kívüli csúcstalálkozót tarthassanak – mondta Varadkar, miután Juha Sipila finn miniszterelnökkel találkozott. Hozzátette: ha novemberben nem sikerül, a december 13-án kezdődő kétnapos csúcsig még van lehetőség arra, hogy egyezség szülessen, azt követően viszont már az újévbe csúsznának át, ami nem lenne szerencsés.

A Közép-Amerikából az Egyesült Államok déli határa felé tartó menekültkaraván több ezer tagja élt a mexikói hatóságok nyújtotta lehetőséggel és kért menedéket Mexikóban. Eddig 3230 menedékkérelmet nyújtottak be a főként Hondurasból, Guatemalából és El Salvadorból érkező emberek, és közülük 2697-en kaptak ideiglenes okmányokat, amelyekkel munkát vállalhatnak Mexikóban, amíg sorsukat el nem döntik az illetékes szervek. Az utóbbi hónapban az országaikat sújtó erőszak és szegénység elől menekülők három karavánja indult el az Egyesült Államok irányába. A jelenleg 2-4 ezer főt számláló első, amely október 13-án indult el az észak-hondurasi San Pedro Sulából, Mexikóvárosban pihen, a Jesús Martínez stadionban átmenetileg kialakított fogadóközpontban. A migránsok, akik még 930 kilométerre vannak a legközelebbi amerikai határtól, az őket követő sorstársaikat várják. Kedden a második, 1,5-2 ezer fős karaván elérte a mexikói fővárostól mintegy 700 kilométerre fekvő San Pedro Tapanatepec települést a déli Oaxaca államban. A harmadik, nagyjából 2 ezer lelket számláló csoport 250 kilométerre mögöttük, a Chiapas állambeli Huixtla település környékén található.

Nem zárta ki az Iszlám Állam és az al-Kaida iszlamista terrorszervezetek összeolvadásának lehetőségét Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára.”A regionális fiókszervezetekre támaszkodó hálózati modellre való áttérés arra ösztönözheti az Iszlám Állam vezetését, hogy egyesüljön az al-Kaidával, amely szintén érdekelt az aktív terrortevékenységhez szükséges erők, eszközök feltöltésében” – hangoztatta Patrusev. A tisztségviselő szerint egy ilyen fúzió hatékonyabbá teheti a két terrorszervezet működését, ami jelentős fenyegetést jelentene a nemzetközi biztonságra. Ezzel kapcsolatban nemzetközi információcsere megvalósítását sürgette a terroristák személyazonosságáról, mozgásáról, kapcsolattartásáról, terveiről, segítőiről, anyagi támogatóiról és bevételi forrásairól.

Moszkva törvénytelennek fogja tekinteni az ellene a Szkripal-ügyre hivatkozva bevezetendő újabb amerikai szankciókat, csakúgy, mint a korábbiakat – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő közölte: kormánya arra készül, hogy a kongresszussal egyeztessen az Oroszország elleni újabb szankciókról, amelyet a Szergej Szkripal és lánya ellen az angliai Salisburyben megkísérelt mérgezéses merénylet miatt vezetnének be. Nauert szerint Washington fontolóra veszi, hogy kibővíti a Szkripal-ügyre hivatkozva már bevezetett büntetőintézkedéseket. Moszkva mindig is tagadta, hogy köze lett volna az ügyhöz.

Tíz NATO-tagország 17,5 ezer katonájának részvételével hadgyakorlat kezdődött Lengyelországban, a  három balti államban és a Balti-tengeren. Az Anakonda fedőnevű hadgyakorlatokat 2006 óta rendezik meg kétévente Lengyelországban, és az idén először a három balti országban – Litvánia, Lettország és Észtország – is otthont ad az Anakonda-18 manővernek. A gyakorlat három szakaszból áll. Az elméleti rész októberben zajlott, a parancsnoki szakaszt november 26-a és december 6-a között rendezik majd. A szerdán kezdődött műveleti főszakasz november 16-ig tart. A katonák létszámát illetően ez a legnagyobb idei lengyelországi művelet. Létszámában viszont kisebb a 2016-os varsói NATO-csúcstalálkozót megelőző Anakonda-gyakorlattól, amelyet az észak-atlanti szövetség 23 tagállamának bevonásával, 31 ezer katona részvételével tartottak meg.

Gazdaság:
A dél-koreai Doosan 4,7 milliárd forintos vissza nem térítendő kormányzati támogatással 32 milliárd forintos autóipari beruházást telepít Tatabányára. A beruházás bejelentésén Szijjártó Péter közölte, hogy a 181 munkavállalót foglalkoztató új üzem Európában egyedüliként fog elektromos autók akkumulátoraihoz rézfóliát gyártani. A cég évente 2,2 millió jármű számára állítja elő a nélkülözhetetlen alkatrészt, amelyből várhatóan Kínába és az Egyesült Államokba is szállítanak – tette hozzá. A miniszter szerint belföldi keresletet is kielégíthet a tatabányai üzem, hiszen az Audi már megkezdte az elektromos motorok sorozatgyártását Magyarországon, és a BMW is árammal hajtott autók előállítására készül Debrecenben. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarországnak minél több hasonló beruházást kell az erős nemzetközi versenyben elnyernie, hogy az autóipar új korszakában is sikeres lehessen.

A kiskereskedelmi forgalom növekedési ütemének szeptemberi lassulása nem okozott meglepetést piaci elemzőknek, akik a tavalyi magas bázisadatok miatt az év hátralévő részében is mérsékelt növekedést várnak. A keresetek emelkedése miatt azonban a forgalom egész évi bővülése a tavalyit meghaladó ütemű lehet. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: a következő hónapokban a továbbra is erős munkaerőpiac segíthet fenntartani a még mindig kedvező növekedési dinamikát, a maga részéről azonban nem számít a trendszerű lassulás megtörésére. A harmadik negyedév kiskereskedelmi teljesítménye alátámasztja azt a feltevést, hogy a fogyasztás továbbra is erőteljes húzóereje maradt gazdasági növekedésnek, ugyanakkor hozzájárulása a GDP emelkedéséhez mérséklődhetett. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az idén 8 százalékot meghaladó reálbér növekedés, a 16 éves csúcsa közelében tartózkodó fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése, ám az év hátralevő részében a magasabb bázis miatt már lassulhat.

Könnyű:

Hajók és állatok rajzával díszített 2000 éves ciszternát találtak izraeli régészek a Negev-sivatagban lévő Beér-Seván – írta a Jediót Ahronót. Az izraeli régészeti hatóság (IAA) szakértői az i. sz. első vagy második századra becsülik az öt méter átmérőjű és tizenkét méter mély esővízgyűjtő ciszterna elkészítésének idejét, amelynek falaira hajók és állatok részletesen kidolgozott rajzát vésték. Egy új lakónegyed épületeinek alapozásakor bukkantak a vízgyűjtő ciszternára, amelybe gondosan vakolt lépcső vezetett. Az ásatásokat vezető régészek a gödröt kitöltő szemét eltakarítása után lettek figyelmesek a vakolásba vésett rajzokra. A vonalak egy része idővel elmosódott, de világosan ki lehet venni legalább 13 hajó pontos rajzát, valamint egy tengerész és állatok ábrázolását. A motívumok általában 20 centiméteresek, de az egyik hajó egy méter széles.