A kereszténydemokráciának az embereket kell szolgálnia

A kereszténydemokráciának az embereket kell szolgálnia

Hollik István, a Fidesz-KDNP szövetség szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az Európai Néppárt (EPP) legutóbbi kongresszusáról, a kereszténydemokrácia felelősségéről.

A szóvivő elmondta, hogy Helsinkiben az Európai Néppárt kongresszusán járt, ahol megválasztották Manfred Webert az EPP csúcsjelöltjénerk a jövő májusi EP választásokra. Amennyiben a Néppárt szerzi meg a választáson a képviselői helyek többségét, úgy neki van joga jelölni a saját politikusát az Európai Bizottság elnökének. A Helsinkiben megrendezett kongresszuson két jelölt is volt, a volt finn miniszterelnök is ringbe szállt, Manfred Weberrel szemben. A Fidesz-KDNP már korábban rögzítette, ők a bajor politikust támogatják majd, aki a Néppárton belül a kereszténydemokrata szárnyat képviseli. Vele is voltak, vannak vitái a Fidesznek, de a kapcsolat ennek ellenére jónak és kiegyensúlyozottnak mondható, egy biztos, Manfred Webere egy bevándorlásellenes, kereszténydemokrata politikus, ellenfele, Alexander Stub pedig egy bevándorláspárti, az EPP liberális részéhez sorolható. A Fidesz-KDNP ezzel a döntésével azt szerette volna, ha nem folytatódna az a sorozat, ami már elindult az EPP-n belül, hiszen a néppárt nem a saját értékeihez volt hű, sokkal inkább a szocialisták, a liberálisok elvárásainak akart megfelelni – mondta el Hollik István. A politikus megjegyezte azt is, amikor meghallgatták Alexander Stub beszédét, akkor arra a következtetésre jutottak, hogy az elhangzott gondolatok akár egy liberális, akár egy szocialista kongresszuson szólhattak volna.

A politikus hozzátette, szó sem volt arról a mostani kongresszuson sem, hogy a Fidesz-KDNP-t esetleg kizárnák a Néppártból, bár az is igaz, hogy volt egy folyamat az EPP-n belül, aminek a következtében ez a nagy párt kiüresedett, elveszítette a karakterét, nem állt ki a saját értékei mellett, gyakorlatilag nem lehetett megkülönböztetni a többi európai párttól, ez egyébként a Sargentini-jelentés kapcsán is kiderült. Azonban nagy szerencse, hogy vannak az EPP-n belül nem is kevesen, akik azt gondolják, a Néppártnak szemben a szocialistákkal és a liberálisokkal nem világmegváltó ideológiákat kell szolgálnia, hanem az európai embereket. Hollik István szerint, ha végignézzük Európa elmúlt hatvan évét és azokat az eseményeket, amelyek sikeresek voltak, amiket politikailag, racionálisan végre is lehetett hajtani, ami jó volt az európai embereknek, ezt mind-mind kereszténydemokrata politikusokhoz kötődnek, mint az Európai Unió elődjének a létrehozása. Ugyanígy a kereszténydemokrata politikusokhoz köthető például a német szociális piacgazdaság létrejötte és működése. Véleménye szerint a kereszténydemokrata politika mindig is közel volt az emberekhez, az ő valós problémájukat próbálta meg megoldani.

Ugyanakkor az is igaz – tette hozzá a szóvivő, és erről beszélt a miniszterelnök Helsinkiben, hogy bár ezek a kereszténydemokrata politika alapismérvei, de az elmúlt öt évben bebizonyosodott, hogy az egyébként kereszténydemokrata vezetésű Európai Bizottság nem végezte el a feladatát. A jelenlegi elnök, Jean-Claude juncker, akit egyébként a Fidesz-KDNP akkor sem támogatott, alkalmatlan a testület vezetésére. Több kudarcot is szenvedett a néppárti vezetésű Európa, nem sikerült a briteket a közösségben megtartani, a migránsokat meg nem tudták kint tartani. Az EPP bár nagyon sajnálja a brit népszavazás eredményét, de nincsen más lehetőség, mint tiszteletben tartani a döntést.

A jövő májusi választás kapcsán Hollik István megjegyezte, nincs mit csodálkozni azon, hogy megingott a bizalom az Európai Néppártan, megközelítőleg három évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az EPP nagyjából azt az álláspontot hangoztassa, amit a Fidesz-KDNP a kezdetektől fogva mond a bevándorlás ügyében. Most Helsinkiben Manfred Weber is azt hangsúlyozta, először a határokat kell megvédeni, egyszerűen nem igaz, hogy nem lehetséges ezt megtenni. Májusig vissza kell szerezni az emberek bizalmát, az Európai Néppártnak meg arra van szüksége, hogy megerősítse, továbbra is a nemzetek Európájában gondolkodik, hiszen az EU is csak akkor lehet sikeres, ha a tagállamok is azok. Az Európai unió is azért jött létre, hogy segítse az államok polgárait, segítse az országokat abban, hogy a biztonságot és a jólétet könnyebben tudják biztosítani saját állampolgáraik számára.

Azt is megjegyezte a szóvivő, hogy az is látszik, a menekültek ügyében Európa több állama, így Görögország, sem pedig az új kormány létrejöttéig Olaszország. Most már ott képesek megvédeni a határokat, azaz egyértelmű, a migrációt meg lehet szüntetni. Sőt már az is megerősítést nyert, hogy az a megoldás, ha a segítséget elviszik a probléma helyére, nem pedig a bajt behozni Európába, most már Afrikát kell megsegíteni, de ehhez nem lesz elegendő az Európai Unió egyedül, ennél széleskörűbb összefogásra van szükség, egy afrikai Marshall Tervre van szükség.