A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei  

Elfogadhatatlan kezdeményezésnek nevezte a kormányszóvivő a közös uniós határvédelmet és az európai bevándorlási ügynökséget. Kovács Zoltán szerint államhatár nélkül államiság sem létezhet, így a határvédelem központosítása sértené a tagállamok szuverenitását. A uniós vezetés nem vonhatja magához a döntés jogát a menekültek befogadásáról sem – tette hozzá. Az ilyen kezdeményezésekkel – mint fogalmazott – a brüsszeli bürokrácia újra és újra a migránsok befogadására kötelező és azt állandósító rendszereket javasol, miközben ezekre nem lenne szükség, ha az EU képes lenne a külső határok ellenőrzésére.  Magyarország az elmúlt három évben egymilliárd eurót költött határvédelemre, ezzel teljesítette a rá háruló kötelezettségeket, miközben Németország és a skandináv államok szabadulnának attól a több mint kétmillió bevándorlótól, akik az utóbbi három évben érkeztek illegálisan Európába – mondta Kovács Zoltán.

Semjén Zsolt, a KDNP elnőke nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, melynek lényege, hogy megteremtse az uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok számára az aktív választójog gyakorlásának lehetőségét az Európai Parlament tagjainak választásán. A törvénymódosítás értelemszerűen nem terjedne ki minden határon túli magyarra, hiszen például mivel Románia EU-tag, egy erdélyi magyar elvben kétszer szavazhatna, ami nyilván képtelenség. Ugyanez a helyzet a felvidéki magyarokkal is.

Öt kontinens magyar közösségei tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. A Nemzetpolitikai Államtitkárság Kőrösi Csoma Sándor és Petőfi Sándor Programjának ösztöndíjasai idén is világszerte segítik a megemlékezések szervezését vagy felelevenítését ott, ahol ennek még nincs hagyománya.    A diaszpórában sok ötvenhatos menekült él, október 23. megünneplése számukra és leszármazottaik számára is a nemzeti összetartozás, az anyaországhoz kötődés kifejezése is. A legtöbben az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában, Németországban, Svájcban és Franciaországban telepedtek le, így ezekben az országokban a megemlékezés kiemelkedő kulturális esemény.

Nem korlátozhatja a munkáltató belső szabályzata a kártérítés-fizetési kötelezettségét – erősítette meg a Kúria joggyakorlat-elemző munkacsoportja, amely a munkáltató egészségkárosodásért fennálló kártérítési felelősségével kapcsolatos pereket vizsgálta, az egységes ítélkezési gyakorlat érdekében. A Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiuma (KMK) az év elején már megvizsgálta a munkáltatók egészségkárosodásért fennálló kártérítési felelősségének általános szabályait, a mostani vizsgálat az összegszerűséggel kapcsolatos kérdéseket tekintette át. A bíróság azért vizsgálta a kérdést, mert a munkáltató kártérítési felelősségével összefüggő ügyek az összes munkaügyi per egyharmadát teszik ki, és az ezekben az ügyekben hozott bírói döntések nemcsak a munkavállalók, hanem családjuk egzisztenciájára is kihatnak. A kártérítés megállapításának alapelveit a KMK kollégiumi véleményben is rögzítette.

Az LMP-s Demeter Márta ismét nem nyilvános, érzékeny katonai információt szivárogtatott ki és hamisított meg – mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára. Németh Szilárd elmondta: Demeter Márta ismét parlamenti írásbeli kérdésnek álcázva, most egy kiképzési repülésen résztvevő gépről állította, hogy azon indokolatlanul és jogtalanul szállították Maróth Gáspárt. A HM államtitkára kiemelte: Maróth Gáspár a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatója, és a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért felelős kormánybiztos. Így ha utazott is volna a repülőn, azzal sem lett volna probléma, de nem utazott – közölte. Németh Szilárd elmondta: Demeter Mártának ezek után semmi keresnivalója nincs az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában, sem alelnökként, sem tagként, távoznia kell a szakbizottságból. Ezen felül, mivel visszaélt parlamenti mandátumával, arról is le kell mondania – szögezte le.

Kétharmados támogatással választotta meg társelnökévé az LMP Demeter Mártát. Demeter Márta, aki a női társelnöki posztért egyedül indult, a megválasztását követően elmondta: célja, hogy pártja minél hatékonyabban képviselje azokat az embereket, akik az áprilisi választáson az LMP-re szavaztak. Az új társelnök a kormány legkeményebb ellenfelének nevezte az LMP-t. A jelenlegi rendszer kártyavárként omlik majd össze, „mi pedig készen fogunk állni a kormányzásra” – fogalmazott. Hozzátette: maximálisa támogatja az LMP vezetése által eddig követett politikát.

Romániában háromszor, négyszer többet keresnek az egészségügyi dolgozók magyar társaiknál – közölte Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője.  „Van egy bizonyos anyag, amelyből nem lehet várat építeni” – fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint a „propagandagépezet” a napokban azt a szöveget adta a fideszes politikusok szájába, hogy Magyarországon európai színvonalú egészségügy van. Hozzátette: ennek ellentmond, hogy két év alatt már negyven magyar orvos vállalt munkát Romániában, továbbá az egészségügyben tömegesek felmondások és szinte minden héten bezár egy sürgősségi osztály.

Négy elítéltet részesített kegyelemben az év első kilenc hónapjában Áder János köztársasági elnök. Január 1. és szeptember 30. között 405-en nyújtottak be kérvényt, az államfő azonban alig egy százalékuknak adott kegyelmet. Tavaly 11 kérelmező, 2016-ban pedig 22 elítélt kérelmét bírálta el pozitívan a köztársasági elnök. Az alaptörvény értelmében Magyarországon az államfő gyakorolja az egyéni kegyelmezés jogát, döntése során a köztársasági elnök nincs kötve semmilyen feltételhez vagy körülményhez.

Magyarország törődik az üldözött keresztényekkel – mondta Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára, amikor azt a 187 közel-keleti keresztény fiatalt köszöntötte, akik a magyar állam ösztöndíjasaiként szeptemberben kezdték meg tanulmányaikat különböző magyar egyetemeken. Azt államtitkár úgy fogalmazott: jó hírünk van, „mi magyarok törődünk veletek”, „imádkozunk értetek és szolidárisak vagyunk veletek”. Hozzátette: ez a jó hír nemcsak az itt tanulóknak szól, hanem családtagjaiknak, barátaiknak és nemzeteiknek is.  Azbej Tristan kitért arra: ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás, a keresztényüldözés több mint 200 millió embert érint a világon. Ez a „világ szégyene”, és alig esik szó róla. Magyarország nem nagy ország és nem is a leggazdagabb országok közül való, de segít, és nemcsak itt, Magyarországon, hanem a lakóhelyükön is támogatja az üldözötteket.

Vizsgálatot követel a Demokratikus Koalíció a főpolgármestertől a 3-as metró felújításának csúszása miatt. Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője közleményében azt írta: az eredetileg decemberre tervezett átadás helyett legkorábban március környékén fejeződhet be a rekonstrukció a földalatti északi szakaszán.

 

Külföld:

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő további rendelkezésig felfüggesztette egy ciszjordániai beduin falu lerombolását.  „Adunk egy esélyt a tárgyalásoknak és az ajánlatoknak, amelyeket a különféle érdekeltektől kaptunk az utóbbi napokban” – indokolta döntését Netanjahu. A Jeruzsálemtől keletre, két izraeli telep között található Hán al-Áhmarban mintegy kétszázan élnek, többségük tákolmányokban. A beduin falu az izraeli telepespolitika  jelképévé vált az utóbbi időben. Az izraeli hatóságok azzal vádolják Hán al-Áhmar lakóit, hogy illegálisan telepedtek le a térségben. A falusiak október elsejéig kaptak időt arra, hogy elhagyják otthonaikat, amelyeket a földdel akarnak egyenlővé tenni. Az Európai Unió és az ENSZ is aggodalmát fejezte ki a település sorsa miatt és döntése felülvizsgálatára szólította fel az izraeli kormányt.

A rendőrség letartóztatott egy 20 éves palesztin arab férfit a Jeruzsálem melletti Har Adar zsidó településen, aki az előzetes vizsgálat szerint terrortámadást akart végrehajtani. A gyanúsítottat letartóztatták, miután a helyi biztonsági személyzet értesítette a rendőrséget és a határőrséget. A csapatok a helyszín átfésülésekor egy kést találtak. A gyanúsítottat átadták a biztonsági szerveknek kihallgatásra. A vizsgálat során arra is fény derült, hogy a gyanúsított a biztonsági kerítésen áthatolva, az erdőn keresztül gyalog jutott el Har Adarba. 30 métert tett meg a településen, mielőtt egy biztonsági őr észrevette és riasztotta a Jeruzsálem környéki biztonsági erőket. A helyi tanács vezetője, Chen Filipovitz az incindest követően nyilatkozatot adott ki, dicsérve a biztonsági erők éberségét. Tavaly Har Adarban három izraelit lelőtt és megölt egy arab terrorista.

Életét vesztette Kína legmagasabb rangú makaói megbízottja, aki lezuhant annak az épületnek a tetejéről, amelyben élt – közölte a pekingi kormány. Cseng Hsziao-szung depressziótól szenvedett, de nem részletezték halálának körülményeit. Az 59 éves Csenget 2017 szeptemberében nevezték ki a makaói összekötő iroda élére. A tisztségviselő a belső kormánykörökhöz tartozott: a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának tagja volt. Korábban a Központi Bizottság nemzetközi részlegének vezető-helyettese, 2013 és 2017 között pedig Fucsian tartomány kormányzó-helyettese volt.

Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok felmondja a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodást (INF), mivel Oroszország megsérti az 1987-ben aláírt egyezményt. Trump a nevadai Elkóban tett kampánykörútja után jelentette be ezt, de nem bocsátkozott részletekbe, nem mondta, hogy Oroszország mivel sérti meg az egyezményt. „Felbontjuk a szerződést, majd fegyvereket fogunk fejleszteni, hacsak Oroszország és Kína nem egyezik bele egy új megállapodásba” – fogalmazott Trump. A The New York Times című napilapban már egy nappal Trump bejelentése előtt azt írta, hogy az INF felmondásáról fogja tájékoztatni Moszkvában az orosz külügyminisztert John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó. A lap emlékeztetett arra: a Trump-kormányzat régi szándéka a kilépés e szerződésből, részben mert Oroszország szerinte megsérti az egyezményt, részben pedig azért, mert az egyezmény betartása megakadályozza Washingtont olyan új fegyverzetek telepítésében, amelyekkel ellensúlyozhatja Kína közepes hatótávolságú fegyverzetének növekvő arzenálját.

Nyolcvanéves korában elhunyt Wim Kok volt holland miniszterelnök. A politikus halálát szívelégtelenség okozta. A munkáspárti politikus 1938-ban született, 1989-től 1994-ig pénzügyminiszter, majd két cikluson át, nyolc évig Hollandia miniszterelnöke volt. Három középutas kormánykoalíciót irányított abban az időben, amikor Hollandiára erőteljes gazdasági növekedése volt jellemző. Kormányzása idején Hollandiában engedélyezték az aktív eutanáziát, és 2001-ben Hollandia lett a világ első országa, ahol legalizálták az azonos neműek házasságát.

Bizonyosan elvesztette egyfős parlamenti többségét az ausztrál kormány a szombaton tartott időközi választáson. A választást Sydney keleti részén, a jómódú tengerparti Wentworth kerületben tartották. A szavazatok közel felének összegzése alapján Kerryn Phelps orvos, független képviselőjelölt mintegy tíz százalékkal vezet Dave Sharma kormánypárti jelölttel, volt izraeli nagykövettel szemben. Sharma hátránya gyakorlatilag behozhatatlan, ezért Scott Morrison miniszterelnök még a végleges adatok közzététele előtt elismerte a kormánypárti jelölt vereségét, de fogadkozott, hogy folytatja a harcot a következő választásokig. „Küzdeni fogunk azért, amiben hiszünk, amíg meg nem szólal a gong. A gong még nem szólalt meg, liberálisok, még nem szólalt meg!” – így Morrison. Száztizenhét éve nem fordult elő, hogy ne a liberálisok győztek volna Wentworthban.

Minden eddiginél nagyobb, több százezres tüntetést tartottak Londonban a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) ellen, illetve azért, hogy legalább a Brexit feltételrendszeréről újabb népszavazás dönthessen. A hatalmas megmozdulást a People’s Vote – A nép voksa – nevű kampánycsoport szervezte, amely tavasszal alakult ismert közéleti személyiségek, politikusok és üzleti vezetők részvételével az újabb népszavazás kiharcolására. A People’s Vote júniusban, az EU-tagságról tartott népszavazás második évfordulóján már tartott egy tömegdemonstrációt, amelyen hozzávetőleg százezren vettek részt. A szombati tüntetésre azonban a szervezet saját becslései szerint ennek a tömegnek a sokszorosa gyűlt össze. A People’s Vote a rendezvényt biztosító aktivisták helyszíni számításait idézve szombat délután azt közölte, hogy a résztvevők száma 570 ezer körüli. A Scotland Yard szóvivője szerint a londoni rendőrség nem tudja felbecsülni a tömeg nagyságát.

Az orosz titkosszolgálatok provokációjának tartja a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal a kárpátaljai magyar politikai vezetők képeit és magyarellenes feliratot tartalmazó óriásplakátok kihelyezését a megye több járásában – közölte Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója hivatalos honlapján. Bejegyzésében a megyevezető jelezte, a rendvédelmi szervek jelenleg nyomoznak a provokatív cselekmény elkövetői után, de szerinte „a végrehajtás módja és stílusa arra utal, hogy ez is az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) primitív provokációja”. Megjegyezte, hogy az FSZB az utóbbi években igyekszik egymásra uszítani az ukránokat és magyarokat Kárpátalján. Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy tavaly áprilisban ismeretlenek szintén az éj leple alatt provokatív magyar feliratokat helyeztek ki a Beregszászi és a Nagyszőlősi járások közigazgatási határán. Azok a feliratok, akárcsak a mostaniak, ukrán nyelvűek voltak, és hibákat tartalmaztak, mert oroszból ültették át őket tükörfordítással – írta Moszkal.

Nem maradhat következmények nélkül az EU és Szaúd-Arábia kapcsolatait illetően egy „olyan súlyos ügy”, mint Dzsamál Hasogdzsi halála Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán – mondta Karin Kneissl osztrák külügyminiszter. A brit kormány mérlegeli a szaúdi bejelentést, Hollandia további vizsgálatot sürget. Szaúd-Arábia szombaton ismerte be, hogy az újságíró meghalt isztambuli főkonzulátusán egy dulakodás következtében. „Őszinte részvétünket küldjük Dzsamál Hasogdzsi családjának, miután megerősítést nyert halálának híre. Mérlegeljük a szaúdi bejelentést és a következő lépéseinket” – közölte a brit külügyi tárca, hozzátéve: „ez egy szörnyű tett volt, amelynek felelőseit el kell számoltatni”. A szaúdi bejelentésre reagálva Mark Rutte holland miniszterelnök további vizsgálatot sürgetett az üggyel kapcsolatosan.

Gazdaság:

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közzétette évkönyvét az uniós tagállamok makrogazdasági adatairól. Az EU-s átlaghoz képest Magyarországon kevés az autó, a fiatalok korán kilépnek az oktatási rendszerből, de a turizmust illetően csúcskategóriásak vagyunk. Azok, akik korán befejezik a tanulást nagyobb valószínűséggel kényszerülnek szembe nézni a szegénységgel, munkanélküliséggel, a társadalmi kirekesztettséggel, vagy a rossz egészségi állapottal. Ezért az EU azt tűzte ki céljául, hogy a korai lemorzsolódók arányát 2020-ra 10 százalék alá csökkenti a jelenlegi 10,6-ról. 2017-ben a fiatal férfiak nagyobb arányban (12,1 százalék) léptek ki korán az oktatásból, mint a fiatal nők (8,9 százalék), ez alól kivételt képez Magyarország, ahol az uniós átlaghoz képest éppen fordítva történik mindez – hazánkban a lányok előbb hagyják ott az iskolát, mint a fiúk. 2016-ban 258 millió személygépkocsit tartottak nyilván az EU útjain. A legmagasabb arányban Luxemburgban tartanak autót, ahol 1 ezer lakosra 660 autó jut. Magyarországon ez a szám 300-400 közé tehető. Az unióban a legnépszerűbb úti célok a Kanári-szigetek, Katalónia és a horvátországi adriai térség voltak, de nem panaszkodhatunk mi sem, ugyanis Budapest is a legmagasabb kategóriába tartozik. Hazánkban szintén szép turisztikai eredményt ért el a nyugat-magyarországi régió is, ahol 5-7,5 millió vendégéjszakát töltöttek a turisták.

A brüsszeli Ázsia-Európa találkozón résztvevő országok, több mint ötven állam, a globális gazdaság 65 százalékát képviselik – mondta Deák Dániel politológus. A politológus szerint a találkozón a világgazdaság meghatározó szereplői vettek részt. Ázsiában Kína, Szingapúr és Vietnam térsége mutatja a legnagyobb fejlődést az elmúlt években, az adatok arról tanúskodnak, hogy a globális növekedés legjelentősebb hajtómotorjaiként tűnnek fel ezen országok – fűzte hozzá. Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború idejében az uniónak kulcsfontosságú, hogy „utat törjön” magának Ázsia irányába, a szabadkereskedelmi megállapodás megkötése az unió és ezen országok között kiemelten fontos – vélte a politológus.

Könnyű:

A klímaváltozás és a globális kereskedelem is okolható az elmúlt hetek poloskainváziójáért a MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének igazgatója szerint. Kontschán Jenő kifejtette, hogy a klimatikus viszonyok megváltozása új fajok megjelenését segíti, az egész világot behálózó szállítmányozással pedig könnyen kerülnek egyik kontinensről a másikra a legkülönfélébb egyedek. A szakértő hangsúlyozta, hogy az ágyi poloska kivételével a poloskák emberre és állatra nem veszélyesek, kórokozókat nem terjesztenek, de a gyümölcsösöknek és a zöldségültetvényeknek már tavasztól kezdve árthatnak. Az általuk okozott kár – mint mondta – azért jelentős, mert nem válogatnak, sokféle növény lehet a táplálékuk. Irtásuk ezért a lakásokban is ajánlott, hiszen az otthoni környezet alkalmas az áttelelésükre – tette hozzá.