A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei

 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei

Az 1848-49-es vesztes szabadságharcot követően Aradon kivégzett 13 honvéd tábornokra, Batthyány Lajos miniszterelnökre és az osztrák Habsburg-megtorlás áldozataira emlékeztek szombaton állami vezetők az ország és a Kárpát-medence több pontján. Áder János köztársasági elnök azt mondta, 1848-49 szabadságvágya a magyarok lelkében, gondolataiban és értékrendjében olyan erős alapra épült, hogy soha többé nem tudta lerombolni egyetlen korszak sem. Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Nyárasdon tartott megemlékezésen arról beszélt, hogy a magyarság elleni fegyveres harcot 1849. október 6. után felváltotta a magyarság ellen folytatott kultúrharc, amelyet az idegen politikai önkény kísért és segített, és tapasztalható napjainkban is. „Ebben a kultúrharcban legelőször azt támadták meg, ami szellemi kovásza volt az 1848-as forradalomnak: a magyar nyelvet és annak gyökereit” – fogalmazott a politikus.

 

Delegáció érkezése miatt forgalomkorlátozásokra kell készülni a fővárosban hétfőn és kedden – közölte a BKK. A török elnök érkezik Budapestre. Elsősorban a belvárosi főútvonalakon kell időszakos forgalomkorlátozásra számítani, és több közösségi közlekedési járat rövidített vagy módosított útvonalon közlekedik. Lezárják hétfőn kora reggeltől késő délutánig a Kossuth Lajos teret és közvetlen környékét, a téren az M2-es metró sem áll meg. Rövidebb időszakra korlátozzák a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környéki utakat is. Ezért akinek a repülőgépe 8-án hétfőn 11 és 14 óra között, illetve 9-én kedden délután indul, annak célszerű lényegesen korábban elindulnia otthonról – javasolják. Hétfő reggel 6 órától kedden délután 6-ig lezárják a Lánchidat és a fővárosi Széchenyi István teret delegáció miatt – ezt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közölte még pénteken, jelezve, hogy ezeken a napokon tartózkodik Magyarországon Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök.

 

A bírói bérek rendezésének a közigazgatási bíróságok létrejöttével, legkésőbb 2020 január elsejével „nagy lépésekkel kell megkezdődnie” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a bírói fizetéseket méltatlannak nevezve úgy fogalmazott: „ha európai uniós összehasonlításban megnézzük, hogy ma egy bíró mennyit keres, akkor talán most már a román szinten vagyunk, de az sem kizárt, hogy az alatt”. A miniszter beszélt arról, hogy Magyarország európai összehasonlításban rosszul áll az e-közigazgatás bevezetése és használata területén, méghozzá azért, mert rendkívül bonyolultak ezek a rendszerek. Ha van terület ma, ahol a magyar államigazgatás a működésen úgy tudna spórolni, hogy közben egyszerűvé is teszi az állampolgárok számára saját ügyeik intézését, az kifejezetten az e-közigazgatás fejlesztése – szögezte le. Jelezte, hogy a munka előkészületei már megkezdődtek.

Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslat – jelentette be Trócsányi László igazságügyi miniszter. Úgy fogalmazott: a mostani jogalkotási folyamat több mint egyszerű igazságügyi reform, az átalakítás az 1990-es évek óta tartó alkotmányos fejlődés utolsó fejezete. Kijelentette: a kormány a jogállamiság védelme, az állampolgárok jogvédelmének erősítése felé tesz óriási lépést az új bírósági rendszer kialakításával, s a szándéka az, hogy teljessé tegye a jog uralmát a közigazgatás fölött. Trócsányi László azt mondta: „a hazai és az Európából érkező politikai jellegű támadásokat azért is érzem visszásnak, mert az új bírói rendszer kedvezőbbé teszi a különféle hatóságokkal pereskedő állampolgárok helyzetét”.

 

A Corvinus Egyetem új működési modelljéhez vezető folyamatot az egész magyarországi felsőoktatásra szükséges kiterjeszteni – erről az innovációs és technológiai miniszter beszélt Pécsett. Palkovics László a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) tisztújító közgyűlésén azt mondta: az a cél, hogy egy egyszerűbb, hatékonyabb működési környezet révén megteremtsék a versenyképesség alapjait a felsőoktatásban. Hozzátette: azt szeretnék, ha a magyar egyetemek ugyanolyan feltételek mellett tudnának működni, mint a más országban működő egyetemek, vagy egy magyarországi magánegyetem, s nem terhelnék az intézményeket feleslegesen olyan ügyekkel, ami ebbe a struktúrába nem fér bele.

 

A Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) egyik fő célkitűzése, hogy bevonja a gyerekeket a megemlékezésbe – mondta Radnainé Fogarasi Katalin, a szervezet igazgatója. Az igazgató elmondta, ezen a héten több mint 2500 diákot láttak vendégül a Fiumei úti sírkertben, ahol élő történelemórákat tartottak. Az idegenvezetők nemcsak az aradi vértanúk életéről beszéltek, hanem felidézték Batthyány Lajos és Kossuth Lajos temetését is – tette hozzá. Az érdeklődők szombaton is felkereshetik a sírkertet, ahol megtekinthetik az 1848-as hősök, özvegyeik és neves történelmi személyiségek sírjait.

Külföld:

 

A német konzervatív pártoknak a politikai spektrum közepét kell elfoglalniuk – szögezte le Angela Merkel német kancellár a kormányzó konzervatív uniópártok ifjúsági szervezetének (JU) rendezvényén. „Mi középre helyezkedő néppárt vagyunk, amelynek mindhárom tőről táplálkoznia kell: a konzervativizmusból, a keresztényszocializmusból és a liberalizmusból” – fogalmazott a kancellár-pártelnök. A Merkel irányította Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja a Keresztényszociális Unió (CSU) a szociáldemokratákkal nagykoalícióban irányítja az országot, de mindkét párt népszerűsége apadóban van. Merkel összetartásra, egységre szólította fel a két pártot ahelyett, hogy „egymással bonyolódnának kötélhúzásba”. A kancellár világossá tette, hogy véget kell vetni a migrációs kérdésben kialakult pártok közötti marakodásnak.

 

Mintegy húszezer ember vonult az utcára Edinburgh-ban Skócia függetlenné válását követelve. Skóciában 2014-ben tartottak népszavazást az országrész függetlenné válásáról, és akkor a többség, 55,3 százalék arra szavazott, hogy Skócia maradjon az Egyesült Királyság része. Az alig két évvel későbbi brit népszavazást követően azonban, melyen a britek szűk többsége úgy határozott, hogy az egész ország lépjen ki az Európai Unióból, felerősödtek azok a hangok, melyek újabb népszavazást tartanak időszerűnek Skócia elszakadásáról. Ettől azonban London egyelőre elzárkózik. Nicola Sturgeon skót kormányfő korábban úgy nyilatkozott, akkor fogja nyilvánosságra hozni ezzel kapcsolatos terveit, ha a brit kilépés, a Brexit feltételei világosak lesznek.

 

Christian Kern volt osztrák szociáldemokrata kancellár bejelentette, hogy végleg távozik a politikából és az üzleti életben folytatja pályáját. Kern két héttel ezelőtt közölte már, hogy távozik az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) éléről, hogy jövőre jelöltesse magát európai parlamenti képviselőnek. Nem sokkal később azonban bejelentette, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) csúcsjelöltje szeretne lenni, hogy a párt EP-választási győzelme esetén pályázhasson az Európai Bizottság elnöki posztjára. Távozásáról a volt kancellár úgy fogalmazott: „ez hivatásos politikai pályám végét jelenti, és nem mondhatom, hogy emiatt teljesen boldogtalan lennék”.

A Harmónia Központ nevű oroszbarát párt nyerte a lettországi választásokat. A Harmónia a szavazatok 19,9 százalékát kapta, míg a KPV LV (Kié az ország?) nevű populista párt 14,06 százalékot, az Új Konzervatív Párt pedig 13,6 százalékot szerzett. A nemrég alakult KPV LV jelezte, hogy kész koalícióra lépni bárkivel, előzetes feltételek nélkül. A FOR/Fejlődés elnevezésű liberális párt a voksok 12 százalékát, míg a konzervatív Nemzeti Szövetség 11 százalékát, a Maris Kucinskis miniszterelnök vezette Zöldek és Földművesek Szövetsége pedig 10 százalékát kapta. Az Új Egység nevű jobbközép párt 6,7 százalékot szerzett.

 

Határozottan tagadta Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusa azt a török közlést, mely szerint megölték Jamál Khasshogi szaúdi újságírót a diplomáciai létesítményben. A török ügyészség szombaton indított nyomozást az ellenzéki újságíró keddi eltűnése nyomán, a vizsgálatot ismerő két török forrás pedig arról számolt be a Reuters hírügynökségnek, hogy a hatóságok előzetes megállapítása szerint megölték Hasogdzsit, majd eltüntették a holttestet a konzulátusról. A szaúdi abszolút monarchia éles bírálójaként ismert Khasshogi tavaly hagyta el hazáját, és azóta az Egyesült Államokban él. Kedden azért kereste fel az isztambuli konzulátust, mert szüksége volt szaúdi dokumentumokra, hogy házasságot köthessen. Menyasszonya az épületnél várta, és szerinte Hasogdzsi nem jött ki az épületből, és azóta senki sem látta. Egy szaúdi konzulátusi forrás alaptalannak nevezte a török állítást, és tudatta: szombaton szaúdi nyomozók is érkeztek Isztambulba, hogy részt vegyenek a vizsgálatban.

 

Donald Trump amerikai elnök nagyszerűnek, demokrata párti vezető politikusok szomorúnak nevezték Brett Kavanaugh kinevezését az Egyesült Államok alkotmánybíróságaként is működő legfelsőbb bíróság tagjának. Az elnök a kansasi Topeka városában kampánygyűlésen vett részt, és több ezer ujjongó híve körében történelminek nevezte a napot Kavanaugh kinevezése miatt. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a szavazás „fantasztikus győzelem nemzetünk és alkotmányunk számára”. Trump dicsérte a republikánus politikusokat, akik – ahogyan fogalmazott – „nem voltak hajlandóak meghátrálni a demokraták szégyentelen politikai kampánya előtt”. Demokrata párti politikusok a szavazás után arra sürgették híveiket, hogy a lehető legnagyobb számban menjenek el voksolni a novemberi félidős választásokon. Tom Perez, a Demokrata Párt elnöke közleményében leszögezte: „nem hagyjuk abba a menetelést, nem hagyjuk abba a harcot, és a választás napján olyan vezetőkre szavazunk majd, akik a mi értékrendünket képviselik”.

 

Két izraeli meghalt, egy súlyosan megsérült, amikor egy arab fegyveres tüzet nyitott a ciszjordániai Barkan Ipari Parkban . Az áldozatok közül kettő – 30-as éveikben járó férfi és nő – eszméletlen és kritikus állapotban volt, amikor a mentősök a helyszínre értek. Az Izraeli Védelmi Erők később közölte, hogy mindketten meghaltak. A harmadik sérültet, egy 54 éves nőt súlyos de stabil állapotban a petach tikvai Beilinson Kórházba szállították. A kórház szóvivője szerint az áldozat hasi sérüléssel került hozzájuk, állapota közepesen súlyos de nincs életveszélyben. A hadsereg és a helyi rendőrség hajtóvadászatot indított a terrorista után, aki elmenekült a helyszínről. Az elkövető, egy 23 éves arab a Tulkarem melletti Shuweika lakosa (Palesztin Hatóság területe). Az előzetes vizsgálat szerint a terrorista egy helyi készítésű Carlo-stílusú fegyverrel érkezett az ipari terület egyik részlegére. Felment a második emeletre, tüzet nyitott, és megsebesített három személyt. „A barkani lövöldözés új fejezetet nyitott ciszjordániai ellenállásunkban,” nyilatkozta a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet. “Az incidens bizonyítékul szolgál arra, hogy a Palesztin Hatóság kísérletei sikertelennek bizonyultak a kapcsolatok normalizálására a cionista megszállóval. A palesztin ifjúság harcot akar.”

 

Gazdaság:


Várhatóan az olajkartell is képtelen lesz megakadályozni, hogy az olajárak már 2018-ban 100 dollárig ugorjanak, ami egyben azt is jelentheti, hogy a magyarországi üzemanyagárak még idén megközelíthetik vagy meghaladhatják az eddigi abszolút rekord szinteket. A Brent elmúlt napokban produkált drágulása hatására a benzinkúti árak egyetlen hét alatt 10-12 forinttal emelkedtek, amennyiben pedig az olajpiaci várakozások beigazolódnak, további több tíz forintos drágulásra lehet készülni. Az eddig abszolút rekord benzin esetében 451, a gázolajárnál 449 forint volt országos átlagban – ha az olajár idén eléri a 100 dolláros szintet, úgy a magyarországi üzemanyagárak megközelíthetik vagy meg is haladhatják az eddigi csúcsértékeket.

 

Időjárás:

Hétfőn hosszabb-rövidebb napos időszakokra mindenhol számíthatunk, de kezdetben még keleten és délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor előfordulhat, délután már csak a Dunántúl déli felén lehet néhol egy-egy rövid ideig tartó zápor.

Északkeleten és nyugaton élénk lehet az északias szél. Reggelre foltokban párássá válhat a levegő. Hajnalban 7-14, délután 20-25 fokot mérhetünk.

Hétfőn sem lesz front térségünkben, de a fokozottan érzékenyek körében melegfronti tünetek előfordulhatnak, migrén, dekoncentráltság, fáradékonyság jelentkezhet.