Lassan vége a nyárnak Erzsébetvárosban is.

Lassan vége a nyárnak Erzsébetvárosban is.

Szűcs Balázs önkormányzati képviselő értékelte a nyári időszakot, de beszélt már az új évad terveiről is. A kerület új városképvédelmi rendelete kapcsán lakossági fórumot hívtak össze Dienes János főépítész vezetésével. Bajkai István országgyűlési képviselő és Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke az ifjúsági világbajnokságot mutatta be, amelynek Budapest ad otthont.

Be kell zárni a kegyeletsértő intézményt!

Szűcs Balázs, a Párbeszéd erzsébetvárosi képviselője, egyházügyi tanácsnok, református lelkész beszélt az egyházakról, a botrányos álmúzeumról, de szóba került még a bulinegyed ügye is.

 

A képviselő örömmel számolt be arról, hogy a mostani hosszú hétvégén két fiatal párt esketett, mint református lelkész, mellette megköszöntötte Ébenhardt Klárát, aki a Bethlen Színház munkatársa és most vehette át a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét. A színház a VII. kerületi önkormányzat épületében van, a testület több programját is támogatta az intézménynek. A színház mára ismét elfoglalta a helyét a pesti kulturális, művészeti életben, mint azt tette évtizedekkel ezelőtt is, hiszen itt volt valamikor – többek között – a pesti humor szülőhelye. A mostani színházat Szögi Csaba vezeti igen eredményesen.

Szűcs Balász beszámolt arról is, hogy a kerületben van még a Tesla Teátrum is, amelyet Vas Zoltán Iván vezet már második esztendeje. Itt több nagysikerű bemutatót is tartottak, mint például a Pisti a vérzivatarban című Örkény darabot.

Nyáron többféle gyermektábor volt a kerületben élők számára is, ezek között voltak önkormányzatiak, iskolaiak, egyháziak is. Az önkormányzatnak van egy táborhelye a Balaton mellett és egy másik is a Felvidéken, idén mindkettőt sikerült felújítani, így sokkal jobb körülményekkel várták a gyerekeket.

Képviselőként, egyházügyi tanácsnokként Szűcs Balázs arra törekszik, hogy a következő tanévben sem a gyerekek, sem pedig a pedagógusok életét, munkáját ne befolyásolják a soron következő kampányok, az EP és az önkormányzati választási. Ugyanígy szeretné a politikát és a kampányt is távol tartani az egyházközösségektől. A képviselő a következő időszak egyik kiemelt feladatának tartja, hogy a Budapesti Zsidó Hitközséggel és már zsidó szervezetekkel együtt bezárják a Wesselényi utcai álmúzeumot. A céljai eléréséhez már beszélt az egyéni országgyűlési képviselővel, Dr. Oláh Lajossal, ha kell, akkor megkeresi még Dr. Bajkai Istvánt is, a kerület volt alpolgármesterét, aki szintén a Parlament tagja lett. Szűcs Balázs szerint, nem lehet, hogy a fél világ a kerületen röhög és Erzsébetváros kegyeletsértő múzeumok otthona.

A képviselő mindezek mellett a jövőben is nagy örömmel látogat majd el a kerületi egyházak eseményeire, istentiszteleteire. Szerencsére Erzsébetvárosban nagyon sok olyan közösség, egyházi gyülekezet van, ami egyedülálló, van olyan is, mint a fasori evangélikus gyülekezet, ahova rengetegen járnak, nem csak a kerületből, hanem a fővárosból és az agglomerációból egyaránt. Ugyanilyen fontos a Rózsák terén lévő görögkatolikus közösség, ahova szintén messziről is eljárnak a hívek. A kerületben van a román ortodox közösség központja is szerencsére, ahol egy nagyon erős és összetartó közösség van. A képviselő hozzátette, pezsgő egyházi élet van Erzsébetvárosban, az nagy öröm, hogy ezt az önkormányzat is tudja a maga módján támogatni.

Ugyanakkor nem lehet ilyen jókat mondani a bulinegyeddel, a szórakozóhelyekkel kapcsolatban – tette hozzá Szűcs Balázs. Mint elmondta, a nyár eleje óta többször is megkérdezték a városvezetést a tervezett változásokról, de az látszik, hogy ne történt semmiféle változás. Az igaz, hogy a vendéglátóipari egységek részéről vannak változások, de az önkormányzat nem lépett előre egy tapodtat sem a tavaly októberi testületi ülés óta, ahol születtek döntések, de ezeknek nincs nyoma.

 

Modern városképvédelem Erzsébetvárosban

Dienes János kerületi főépítész Erzsébetváros építészeti rendeletét mutatta be egy lakossági fórum keretében, ahol a kerület városképvédelmi rendeletének a módosítását mutatta be a szakember.

 

„Csak” hozzák ki magukból a maximumot

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője és Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszéltek a budapesti ifjúsági ökölvívó világbajnokságról.

 

Ifjúsági ökölvívó világbajnokság kezdődik ma Budapesten, 78 országból 421 sportoló jött el a versenyre, tegnap már megtörténtek a sorsolások, ma reggel már mérlegre álltak az öklözők.

Erdei Zsolt elmondta, ő is nagy izgalommal készül a versenyre, ő maga is többször bejárta már a Duna Arénát, ahol minden készen áll arra, hogy a nézők és a sportolók egyaránt otthon érezzék magukat.

Bajkai István hozzátette, számára is fontos ez az esemény, már azért is, mert ő maga is 18 éves koráig öklözött a Vasasban. Az esélyeket illetően a politikus elmondta, nyilvánvaló, hogy minél több hazai érmet lenne jó szerezni, minél fényesebbeket, de ez egy erős mezőnnyel rendelkező világbajnokság. Az biztos, a magyar sportolók a szívüket, a lelküket beleteszik minden egyes mérkőzésbe.

A hazai pálya előnyeit, hátrányait illetően a sportvezető hozzáfűzte, az, hogy ez mennyire teher, azt mindenki másként éli meg, számára, amikor 1997-ben itthon nyert felnőtt világbajnoki címet, nagy segítség volt a hazai közönség. Amikor a magyar csapat tagjai előtt beszélt, akkor pont ezt emelte ki, hogy a hazai közönség biztatása, hangereje nem lehet teher, a nézők „csak” azt kérik a sportolóktól, hogy hozzák ki magukból a maximumot. Erdei Zsolt két érmet remél, de a sorsolást látva kissé elbizonytalanodott. Már azért is, mert vannak a sportban feltörekvő nemzetek, akik nagyon erősek és a magyar sportolók közül sokan már az első-második fordulóban megkapták innen az ellenfelüket. Arra a kérdésre, hogy miért erősek ennyire a kazahok, üzbégek, amerikaiak, angolok, franciák, miért kell tartani tőlük, a szövetségi elnök nem tudta a választ, talán az lehet, hogy egy kissé elszaladt a világ az egykor bokszoló-nagyhatalom Magyarország mellett.

Bajkai István szerint ennek az is oka lehet, hogy a mai fiatalok számára nem a sport az elsődleges, sokkal inkább a számítógép előtt ülnek.

Pedig Erei Zsolt véleménye szerint a sport, az ökölvívás lehetőséget tud adni a leszakadó fiatalok számára, olyan lehetőségekhez juthatnak a sport által, amihez egyébként nem, igaz az is, ezért sokat kell dolgozni. Vannak ökölvívó akadémiák itthon, a gyerekek kollégiumba kerülhetnek, ahol a sport mellett tanulnak is.

Mindezekhez pénz is kell, Bajkai István ezzel kapcsolatban megjegyezte, soha nem látott mértékben támogatta a kormány a sportot, ehhez hozzátartozik az infrastruktúra kiépítése is. Látni kell azt is, hogy az elmúlt évtizedekeben az országnak komoly hiányossága volt, hogy nem volt elegendő futballstadion, sportcsarnok, úszómedence, ahogy korábban nem léteztek klasszikus nevelőklubok, akadémiák. Nagyon bízik a politika, a társadalom abban, hogy a mostani befektetéseknek meglesz az eredménye, nem csak a sportsikerekben, hanem egy egészségesebb, boldogabb társadalom létrejöttében is. Mindehhez szükség van jól felkészült edzőkre, szakemberekre, a képviselő szerint, bár sosem lehetünk elégedettek, de vannak nagyszerű szakemberek a sportban.

Erdei Zsolt szerint a mostani ifjúsági világbajnokságon feltűnhetnek olyan sportolók is, akik közül egy-két ember már akár a tokiói olimpián is szerepelhet. Egyébként úgy véli a sportvezető, hogy 10-12 éves korban érdemes elkezdeni az ökölvívást a gyerekeknek, fiúknak, lányoknak egyaránt. Saját példáját felhozva, Erdei Zsolt elmondta, neki javultak is a tanulmányi eredményei, miután aktívan elkezdett öklözni. Bajkai István hozzátette, számára a férfivé válást, a magabiztosságot segítette az ökölvívás, valamint a pofonok megkapása növeli az akaraterőt és a kitartást is.