Bízni kell az európai emberekben

Bízni kell az európai emberekben

Hollik István, a Fidesz-KDNP pártszövetség szóvivője beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában az ellenzéki pártokról, az Európai Unióról, az EP választás jelentőségéről.

 

A szóvivő arra a hírre reagálva, hogy esetleg készül egyféle összefogás a Jobbik, az LMP és a Momentum között elmondta, nem először történik az meg, hogy egy időközi választáson teljes ellenzéki összefogás valósul meg. Ez történt legutóbb, amikor a Belvárosban volt ilyen választás, de ennek ellenére nagy fölénnyel győzött a kormánypárt jelöltje. Hollik István szerint, bár fél évvel ezelőtt még azt mondták, hogy szó sem lehet róla, de ma már látszik, van valamilyen együttműködés az ellenzéki pártok között, példaként hozta fel a DK elnökének a szavait, aki szerint ma már kell beszélni a Jobbikkal. A kormánypártok ezzel ellentétben azért dolgoznak, hogy minden magyar ember bizalmát megszerezzék, amit az időközi választások eddig vissza is igazoltak.

Hollik István szerint az ellenzéki pártok, így a jelenleg kettéváló Jobbik, nem a magyar emberek problémáival vannak elfoglalva, hanem egymással és ez sohasem vezet jóra. Semmi másról nem szóltak a hírek az áprilisi választás előtt, mint az egyeztetésekről, arról, hogy ki lép vissza, ki nem lép vissza, nem pedig arról, hogy mit szeretnének az országért tenni.

Az ellenzéki pártok ma már sokat beszélnek a V4-es országok megerősítéséről, a helyükről az EU-ban, de mindezek mellett a Fidesz-KDNP kormány meg tesz is ezért lépéseket, sőt a jövőben mindent meg is tesz azért, hogy ez a szövetség még erősebb legyen. Ez a szövetségi lét azért is érdekes, mert vannak olyan kérdések, amelyekben egyértelmű és egységes az álláspont, mint a migráció ügye, ugyanakkor – tette hozzá a szóvivő, vannak olyan ügyek, ahol egymás versenytársai a visegrádi országok, mint akár legutóbb a BMW gyár beruházása kapcsán, ahol végül Magyarország és Debrecen győzött.

Vannak remények arra nézve, hogy a visegrádi együttműködés megerősödik az új osztrák és olasz kormány álláspontjával, a 2019-es EP választásnak például a legfontosabb kérdése is a bevándorlás, a migráció lesz, ahol egymással szemben állnak a bevándorlást támogató és az azt elutasító erők. A szóvivő bízik abban, hogy az európai emberek az elmúlt évek tapasztalatai nyomán, az elmúlt évtizedek integrációs politikájának a tapasztalata nyomán, képesek eldönteni, hogy erre a kérdésre milyen választ adjanak.

Azt a hírt kommentálva, hogy a norvég külügyminisztert arra kérte az izraeli kormányfő, hogy szüntessék be az Izrael-ellenes civil szervezetek támogatását a szóvivő azt mondta, sajnos az látszik, hogy Svédország és Norvégia támogatja a migrációt, azzal is, hogy az azt szintén támogató civil szervezetek működéséhez hozzájárulnak. Azt tette hozzá Hollik István, hogy van baj az Európai Unióval, akkor, amikor felhatalmazás nélküli emberek, mint Mogherini asszony olyan akciókba kezdenek bele, amelyek nem képviselik az EU közös álláspontjá