Humánum Napja Magyarországon

Humánum Napja Magyarországon

Dr. Sebes József beszélt a Humánum Napjára megszervezett rendezvényükről, amelyet a mai napon tartanak meg a Szent István parkban, de természetesen szóba kerültek még az egyesület más programjai is.

2001 óta a Raoul Wallenberg Egyesület évente háromszor emlékezik meg a névadó, zsidómentő svéd diplomata tevékenységéről. Január 17-én, amikor is arra emlékeznek, hogy a szovjet csapatok letartóztatták Wallenberget, ezen a napon kerülnek kiosztásra a Wallenberg díjak is, de ezen a napon hirdetik ki az országos középiskolai vetélkedő végeredményét, amelyet augusztus 4-től indítanak el. A vetélkedőn a diákok a következő kérdések mentén lehet pályázni, mint antiszemitizmus, rasszizmus, xenofóbia, embermentés. A legutóbbi vetélkedőt egyébként a kassai Mária Sándor iskola nyerte meg, ami azért is külön érdekes, hiszen náluk a tanárra van bízva, hogy oktat-e a diákjainak magyar történelmet. A Wallenberg Egyesület fontosnak tartja, hogy a határontúli pedagógusok is megfelelő információkkal legyenek ellátva a XX. századi magyar történelem oktatása során, ezért is szerveznek rendszeresen összejöveteleket, képzéseket számukra. A mostani iskolai pályázathoz az egyesület támogatást, együttműködést kapott a magyar kormánytól.

Az egyesület augusztus 3-án, a Humánum Napján azokról az emberekről emlékezik meg, akik a Világ Igaza kitüntetést kapták meg, akik a vészkorszakban embereket mentettek, a több mint 800 magyar emberre. A Szent István parkban található Wallenberg szobornál megtartandó rendezvényre már most 15 állam képviselője lesz jelen. De jelen lesznek a zsidó és cigány szervezetek képviselői is.

Sebes József elmondta, a Wallenberg Egyesületet elsősorban tagdíjakból, magánadományokból és pályázati pénzekből tartják fenn, ezekből is fedezik például a szervezet által alapított díjakat is, mint a Wallenberg díj, az Ember Mária díj, amelyet rövidesen kiír az egyesület. Ezt az elismerést azok kaphatják, akik munkájukkal is bizonyítják, a magyar-zsidó együttélés mindig is a magyar nemzet szerves része volt.

A Wallenberg Egyesület idén megjelenik a Pozsonyi pikniken, de szervez még egy történész kerekasztalt októberben, ahol Horthy Miklós kormányzói szerepéről lesz szó.