A Mazsihisz leginkább a konkrét programokra, nem pedig a médiaeseményekre szeretne koncentrálni

A Mazsihisz leginkább a konkrét programokra, nem pedig a médiaeseményekre szeretne koncentrálni

Heisler András, a Magyarországi Zsidó hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke beszélt zsinagógákról, a Sorsok Házáról, a Páva utcáról és a temetők felújításáról is, valamint a magyar és az izraeli miniszterelnök találkozójáról.

A Mazsihisz elnöke kérdésre válaszolva elmondta, mindig is komoly kérdésként merül fel, hogy mire is kell fordítani a támogatást, amit kap a hitközség, a romokban lévő zsinagógák megmentésére, netán a közösség építésére. Heisler András hozzáfűzte, a Mazsihisz is akkor jár el helyesen, ha egy jó arányt alakít ki e kettő között.

Természetesen vannak kiemelkedő épületek, mint a Rumbach utcai zsinagóga, amelyik Otto Wagnernek, a neves bécsi építésznek az egyetlen magyarországi műve, amelynek az építészeti felújítása remek ütemben halad. A tervek szerint egyébként az épületet a következő év második felében, a zsidó őszi ünnepek után adják majd át. A felújításhoz nagyon komoly támogatást kapott hitközség a kormánytól, mely összeget a leghatékonyabban igyekeznek felhasználni.

Vannak más zsinagógák is, mint például a miskolci és a szegedi is, amelyek felújításának a második ütemével már a Mazsihisz megkereste a magyar kormányt, a válaszban az szerepel, hogy szeptemberben a nyári szünet után térnek vissza ezekre a kérdésekre. A szervezet vezetője bízik abban, hogy jövőre előrelépést tudnak elérni néhány zsinagóga megmentése érdekében, ami nagyon fontos mindenkinek, hiszen ezek az épületek is a magyar nemzet részét képezik.

A magyar kormány jelentős összeget fordít az elhagyott zsidó temetők felújítására, ezt a pénzt a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) kapta meg, amelyik pályázatot írt ki önkormányzatok számára. Heisler András, aki a Mazsök kuratóriumának is a tagja bízik abban, hogy a nyári kuratóriumi ülésen dönteni is tudnak a kiírás győzteseiről.  Azt lehet tudni, hogy az értékelések szerint a beérkezett pályázatok kétharmadát tartja támogatandónak az előzetes munkát elvégző testület. Ez egy jelentős támogatás – emelte ki a Mazsihisz elnöke, hiszen amikor legutóbb összehívták a V4-es országos zsidó szervezeteinek a vezetőit, akik rendszeresen találkoznak, akkor ott ismertették ezt a programot, amikor kiderült, ilyen sehol nincs a tagállamokban, sőt van olyan ország, ahol különféle telekrendezési ügyletekkel temetőket vesznek el a zsidóktól.

A múlt héten megvalósult Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu közti találkozóról Heisler András elmondta, ez a találkozó a magyar kormány, a magyar külügy számára fontos volt, hiszen egy olyan országgal volt ez, amelyik a világ egyik legerősebb hatalma, a hadiiparban, a gazdaságban, stb. Ugyanakkor az izraeli miniszterelnöknek is fontos volt ez a találkozó, hiszen a V4-es országokon keresztül akár négy uniós tagállamot is Izrael mellé tud állítani. A Mazsihisz elnöke hozzátette, ha ez a találkozó jó volt a magyar kormánynak és jó volt Izraelnek, akkor ezt a magyarországi zsidók csak üdvözölhetik.

Igaz az is, hogy a magyar miniszterelnök izraeli programjaiban látható volt az EMIH vezető rabbija is, aminek kapcsán Heisler András elmondta, a rabbi nem volt a delegáció tagja, ő kint volt Izraelben. Mindezek mellett a Mazsihisz leginkább a konkrét programokra, nem pedig a médiaeseményekre szeretne koncentrálni, ami azt is jelenti, ebben az időszakban a szervezet elküldött egy szemináriumra tíz pedagógust.

Az interjú a 2018. július 27-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.