Felkészült, egészséges lelkű és jó eszű emberekre van szükség.

Felkészült, egészséges lelkű és jó eszű emberekre van szükség.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, a Fidesz alelnöke beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában azokról a példaképekről, akiket újból meg kell ismerni, de szóba került még a biztonság helyzete, valamint a birkózó világbajnokságra való felkészülés is.

 

Németh Szilárd nemrégiben járt a Felvidéken az Eszterházy János Alapítvány és a Magyar Közösség Pártja által szervezett szabadegyetemen, ahol egy közönségtalálkozón vett részt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel, itt a honvédelemről, a honvédség fejlesztéséről beszélt, de említésre került az is, hogy miként kívánnak a magyar ifjak felé fordulni. Mint azt a politikus elmondta, ez egy igazi fesztivál volt, egy nagy ünnep, ahol számos szervezet, a felvidéki magyar sajtó, művészek, zenészek tették tiszteletüket. Az államtitkár külön is beszélt Eszterházy Jánosról, aki az a magyar képviselő volt, aki emberségből, humanizmusból, magyarságtudatból is példát mutatott, tette ezt akkor is, amikor embereket hurcoltak el származásuk miatt, ő teljes mértékben ellenállt az embertelenségnek. sajnos meg is lett a következménye, hiszen őt is elhurcolták, és a mai napig sem történt meg az ő rehabilitációja. Nagy öröm a politikus számára, hogy a felvidéki magyarok felvállalták Eszterházy Jánost, aki egy igaz ember, egy igaz európai, egy igaz magyar volt. Németh Szilárd szerint van még feladat, de nem csak Eszterházy János tekintetében, hiszen, mint azt kiemelte, nagyon sok magyarral vagyunk még így, nagyon sok olyan ember van, akiről a mai negyvenes-ötvenes korosztály még csak nem is tanulhatott, az ő neveik be sem kerülhettek a tankönyvekbe, a közbeszédbe, az irodalomba. Voltak olyanok, akiknek a műveit nem lehetett megjelentetni vagy pedig elferdítve adták ki azokat. Erre hozta példaként a politikus Dr. Urmánczy Nándor nevét, a Magyarország Zászló Mozgalom megalapítója. Róla sem lehetett tudni éveken át, de még nagyobb baj, hogy ma sem lehet a nevével találkozni a tankönyvekben. Az államtitkár hozzátette, ma már a kormányzat kezdi felbontani ezeket a szálakat, ami eddig nem volt egyszerű, például már dolgozik egy Eszterházy Jánosról szóló könyv támogatásán. Külön beszélt Németh Szilárd arról is, a Zrínyi 206 Programnak nem csak a haderő fejlesztésével, a laktanyák, a helyőrségek rendbetételével, a műszaki felszerelések modernizálásával kell foglalkoznia, hanem a kormány azt szeretné, ha olyan fiatal, hazaszerető tisztjei lennének a honvédségnek, akik már tudják, ismerik ezeknek az embereknek a nevét, ennek az időszaknak a történetét. Mint a legutóbbi Múzeumok Éjszakáján, ahol a Szent István csatahajó kapcsán volt egy népszerű program, szó volt a magyar honvéd kötelességéről. Arról, hogy ő arra tesz esküt, hogy megvédje a hazáját, a magyar emberek biztonságát. Ehhez felkészült, egészséges lelkű és jó eszű emberekre van szükség. Már azok a tisztek, tiszthelyettesek, akik most tettek esküt, már jóval előrébb vannak ebben a tekintetben, mint azok, akik tíz évvel ezelőtt tették ugyanezt.

Németh Szilárd elmondta azt is, ha feladjuk magunkat, az önazonosságunkat, ha elveszítjük a saját kultúránkat, ha nem tudjuk megvédeni magunkat, képtelenek vagyunk az összefogásra, akkor rosszul is járhatunk. Az államtitkár véleménye szerint azért a magyar emberek pont az előbb felsoroltak ellenkezőjéről döntöttek április 8-án, amikor két dolog közül lehetett választani, az önfeladás és az önmegtartás között. Azóta is folytatódott a munka, megtörtént az Alaptörvény módosítása, pont úgy, ahogy azt az emberek kérték, bekerült a migráció teljes elutasítása, de megszavazásra került a Stop Soros törvénycsomag is, amelyik az illegális migrációt börtönnel sújtja. Rövidesen elfogadásra kerül a jövő évi költségvetés, aminek a fő szempontjai, mint a gazdasági növekedés alapjainak a megteremtése, a teljes foglalkoztatottság, a családok további támogatása, a gyermekvállalás ösztönzése és az ország biztonsága, a honvédelmi költségvetés növelése arról szól, hogy megmaradhasson a jövőnk.

Azzal kapcsolatban, hogy a honvédséget kivonták a határellenőrzés alól, az államtitkár elmondta, a katonák odarendelése egy ideiglenes intézkedés volt, amire azért is volt szükség, mert sem az ország, sem pedig Európa nem volt arra felkészülve, ami 2015-ben történt. Világos volt az üzenet a politikus szerint, ha engedünk a nyomásnak, akkor elsöpörnek bennünket, a magyar emberek a Nemzeti konzultáció, a népszavazás és végül a választás során is megmondták, ők ezt nem akarják, ebből nem kérnek. Ezért hozta meg a kormány az intézkedéseit, hogy a magyar határőrségért felelős rendőrséggel együtt járőrözzenek a honvédek, mindeközben háromezer határvadászt vettek fel a rendőrséghez, így ők ezt a feladatot maximálisan képesek ellátni. Persze amennyiben szükséges, a honvédek azonnal elindulnak újra a határra.

Több közép-európai ország is közös hadgyakorlatot tart az orosz hadsereggel, Magyarország ebben nem vesz részt, az államtitkár szerint hazánk az elfogadott kiképzési terv szerint vesz részt feladatokban, a távolmaradásnak is ez az oka.

Németh Szilárd, mint birkózószövetségi elnök beszámolt arról, hogy szerdán a sajtónak beszámolnak a sportolók felkészüléséről, hiszen októberben Budapest rendezi a sportág világbajnokságát. Arról is beszélt, hogy a birkózók mindent megtesznek a minél sikeresebb szereplés érdekében, hiszen itthon rendezik meg az eseményt, a kötött-, szabadfogású és a női világbajnokságot. A képviselő elmondta, ő a lelátóról szurkol majd jó hangosan.