Élni az igazság erejével

Élni az igazság erejével

Szanyi Tibor, az MSZP alelnöke, az Európai Parlament képviselője beszélt pártja esélyeiről a jövő évi EP választáson, valamint arról is, hogy milyen feladatok állnak a szocialisták és az Európai Unió előtt.

 

A politikus elmondta, nagy örömmel vállalná pártjának listavezetését a jövő évi EP választáson. Nem egyszerű dolog ez a feladat, hiszen összesen 21 képviselőit adhat Magyarország, amiből jelenleg 12 fideszes képviselő van, Szanyi Tibor nagyon bízik abban, hogy jövőre ez az arány változni fog, de az a reális, ha 10-12 mandátummal számolnak, amelyen az ellenzék fog megosztozni. Több ellenzéki párt is bejelentkezik majd, bár azt nem lehet tudni, hogy Jobbik lesz-e, ez a párt most három EP képviselővel rendelkezik, azt sem lehet tudni, hogy egyáltalán hány Jobbik lesz, az LMP-ről sincsenek most még megfelelő információk.

Szanyi Tibor határozott célkitűzése a jövő májusi választásra, hogy az MSZP-nek legalább egy képviselővel többje legyen,m azaz minimum hárman legyenek tagjai az új Európai Parlamentnek. Az uniós választások alkalmasak arra – tette hozzá a politikus, hogy a pártok képesek megmérni azt, hogy önmagukban mit és mennyit is érnek a választók szemében. Szanyi Tibor szerint ebben az esetben nincs értelme a koordinálásnak, annak leginkább a szintén jövőre megtartandó önkormányzati választás esetében lehet szerepe. Hozzátette azt is, hogy az országgyűlési választáson sem volt nagy értelme a koordinációnak, bár annyiban mindenképpen, hogy a kisebb pártok erősebben kerültek be, mint amekkora a tényleges súlyuk, a balhét egyedül az MSZP vitte el. A politikus beszélt arról is, hogy amikor megírta a pártelnök-jelölti programját, amit végül nem mutatott be, akkor abban nagy szerepet kapott az a gondolat, hogy a Magyar Szocialista Pártnak egyedül, kizárólag magát megmutatva kell politizálnia, hiszen például a kutatások szerint ma Magyarországon az emberek közel 40 százaléka mondja magát baloldalinak, ám ez nem látszott meg az áprilisi választás végeredményén.

Az Európát jelenleg erősen foglalkoztató migrációs helyzettel, a magyar miniszterelnök következetes álláspontjával, amit a német kancellárral való találkozóján is hangoztatott, amelyet már egyre több európai kormány is támogat, az EP képviselő elmondta, ez egy nagyon összetett kérdés. Ez azt is jelenti, hogy egyáltalán nem biztos, hogy egyre többen osztják Orbán Viktor véleményét. Azt sem szabad elfeledni, hogy annak ellenére, hogy Németország nem rendelkezik olyan határokkal, ami közvetlenül lenne kitéve a migrációs nyomásnak, ez az ország a legnagyobb befogadó. A probléma összetettségét az is mutatja, hogy a menekültek több tengerparton is megérkezhetnek Európába, nem csak Görögországon keresztül. Angela Merkel megállapodott Törökországgal, ennek 6 milliárd euró volt az ára, természetesen az Európai Unió kontójára. Ennek az összegnek, ami fejlesztési támogatás címén érkezett a törökökhöz, a második felét a múlt héten fizették ki. A támogatásért cserébe a török határokon keresztül nem érkeznek menekültek Európába. Arr a kérdésre, hogy ez a megállapodás meddig szól, Szanyi Tibor nem tudott felelni, annyit tett hozzá, mindenki bízik abban, hogy a szír helyzet valamikor megoldódik. A menekültprobléma azonban ezzel nem ért véget, hiszen komoly nyomás helyeződik a Földközi-tenger mentén lévő országokra Észak-Afrikából, ugyanakkor ennek az aránya elhanyagolhatóbb. Az arányokat tekintve a politikus elmondta, 2015 októberében egyszerre több százezren jöttek Európába, míg most ebben az évben összesen nem lesz 100 ezer ez a szám. Az Európai unió vezetőinek múlt heti csúcstalálkozóján elhangzott, az embercsempészek elleni küzdelem a legfontosabb feladat.

Most Ausztria lesz az Európai Unió soros elnöke, Szanyi Tibor szerint lesznek változások, nekik a legnagyobb vállalásuk az, hogy számottevő előrehaladást ígérnek a Dublini Egyezmény, amely a menekültekről szól, kapcsán.

A politikus elmondta, az elkövetkezendő időszakban az lesz a legfontosabb feladatainak az egyike, hogy a valóságtól erősen eltérő kormányzati kommunikáció helyet az igazságról is beszéljen, aminek biztosan van szerepe, hiszen nem igaz, hogy mindenki el van hülyítve. Véleménye szerint a jelenlegi hatalom egy intézményesített csalással győzött, amire az egyik példa az úgynevezett győztes-kompenzáció. Az MSZP meg kívánja mutatni az igazság erejét, ami Szanyi Tibor szerint náluk van.