Az önkormányzati választásra az összes demokratikus ellenzéki párttal kell megállapodni

Az önkormányzati választásra az összes demokratikus ellenzéki párttal kell megállapodni

Gréczy Zsolt, a DK országgyűlési képviselője, a párt parlamenti frakciójának szóvivője beszélt a jövő évi választásokról, az ellenzéki összefogás fontosságáról.

 

A politikus a hétvégi időközi önkormányzati választások kapcsán, ahol az összefogott demokratikus ellenzék súlyos vereséget szenvedett azt mondta, az eredményeken látszik a letargia, a kiábrándultság. A nyár miatt is nagyon kevesen mentek el szavazni. Gréczy Zsolt hozzátette, a választásokon civil jelöltek indultak, ami az eredmények tükrében azt is jelenti, az sem megoldás, ha azt mondják, nincs szükség a pártokra, a helyzetet a civilek sem oldották meg. Ami a demokratikus ellenzéket illeti, a szóvivő szerint az sem volt jó, hogy pártjának azt a javaslatát, ami az országgyűlési választás utáni közös beszélgetésre vonatkozott, a többi párt egy nap alatt söpörte le. Véleménye szerint, hiába volt most csak egy demokratikus ellenzéki jelölt a fideszessel szemben, nem sikerült elvinni azokat a szavazókat, akik tavasszal még az ellenzéket támogatták, ennek is a kiábrándultság lehet az egyik oka.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben lenne jó, ha a jövő évi EP és önkormányzati választást egyszerre tartanák meg, Gréczy Zsolt határozottan kijelentette, ez az ellenzéknek nem lenne jó, ezeket külön kellene megtartani. A májusi EP választás az tisztán listás voksolás, ami egyébként meg is mutatná az aktuális erőviszonyokat a pártok között, míg az őszi önkormányzati választás lehetőséget teremt a különböző együttműködések megkötésére. Együttműködni az ellenzéknek kell, a politikus itt elsősorban azokat a pártokat értette, amelyek bejutottak a Parlamentbe. A DK ezért is beszélt arról, hogy üljenek le a pártok, tárgyaljanak arról, miként csinálnak majd alternatív nemzetgyűlést, vegyenek napirendre olyan kérdéseket, amelyek ma valóban fontosak, mert a például a migráció már nem sorolható ide, bár a kormány ezt sulykolja. Az ellenzéki pártok közül egyedül a Demokratikus Koalíció az egyetlen, amelyről nem szivárognak ki botrányos felvételek, ott nincs széthúzás, mert a szóvivő szerint ez egy egységes, erős párt, komoly belső szolidaritással. A Jobbikot illetően Gréczy Zsolt kijelentette, semmilyen együttműködés nem lehet velük, főleg a Stop Soros törvénycsomag megszavazása után.

Az őszi önkormányzati választás Gréczy Zsolt szerint sok szempontból az igazság órája lesz. Sok helyen lehetne megbontani a Fidesz hatalmát, Budapesten mindenképpen.

A többi ellenzéki párt közül az MSZP-t emelte ki Gréczy Zsolt, amelyik párttal tartják a kapcsolatot, estenként egyeztetnek a képviselőik, de meggyőződése szerint az önkormányzati választásra az összes demokratikus ellenzéki párttal kell megállapodni. A DK mindenesetre továbbra sem támogatja az előválasztások ötletét, sokkal inkább a megbeszélésekben hisznek. Ám mindezek előtt lesz még májusban is választás, amikor az Európai Parlement képviseéőiről döntenek, a politikus azt szeretné, ha a DK megőrizné helyét, azaz minimum két képviselőt küldene Brüsszelbe, de reménykednek abban is, hogy akár hárman is ott lehetnek. Az még nem dőlt el, hogy ki vezeti majd a pár listáját, kik lesznek rajta, ahogy még arról sem született döntés, hogy kit javasolnak majd főpolgármester-jelöltnek.