Mindenki az erős nemzetek Európájában gondolkodik

Mindenki az erős nemzetek Európájában gondolkodik

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Nemzeti Sírkertben történt látogatásáról, a kormányzat kötelességéről, de európai bizton sági ügyek is szóba kerültek a bevándorlástól kezdve a közös európai hadsereg fontosságáig.

 

A politikus beszélt a hétvégén az internetet is bejárt rendezvényről, a karcagi birkapörkölt főző fesztiválról, ahol Németh Szilárd is megjelent, egy birkafejet fogyasztva. mint elmesélte, a karcagi birkapörkölt elkészítése ma már hungarikumnak minősül, aki a pörköltből a fejet kapja meg, az nagy megtiszteltetésnek minősül.

Az államtitkár szintén a hétvégén ellátogatott a Fiumei úti Nemzeti sírkertbe és a szomszédban levő Salgótarján utcai zsidó temetőbe a NÖRI főigazgatójának, Radnainé dr. Fogarasi Katalin társaságában. A politikus szerint a látogatásának az volt a célja, hogy saját szemével is meggyőződjön a Nemzeti Sírkert és a zsidó temető állapotáról. Mint hozzátette, azt nagy örömmel látta, hogy komoly felújítási program zajlik, a NÖRIU vezetőjével szót váltottak Görgey Artúr sírjának a felújításáról is, amihez komoly költségvetési támogatás szükséges. Németh Szilárd szerint erre lesz pénz jövőre, minden ilyenre kell pénzt biztosítani, hiszen – mint hozzátette, teljes mértékben kötelességünk gondoskodni a hőseinkről. A Salgótarján utcai zsidó temetőnél Németh Szilárd megnézte Weiss Manfréd sírját is, ahol szintén jelentős felújítási munkálatok zajlanak, ám sajnos vannak még olyan sírok, amelyeket még fel kellene újítani, amikhez a NÖRI vezetője kérte a kormány támogatását. Az államtitkár ígéretet tett arra, hogy ezt mindenképpen felvesse a kormányzatnál.

A képviselő, aki volt egykor Csepel polgármestere is, hozzátette, a kerület is őrzi Weiss Manfréd emlékét, róla van elnevezve csepeli bevezető út, ott van egy emlékmű is. Véleménye szerint példaképként tekintenek a gyáralapítóra, hiszen ha nincs Weiss Manfréd, akkor Csepel megmarad egy olyan pici falunak, mint amilyennek a XIX. században ismerték meg. Ez az ember kellett ahhoz, hogy Csepel nevét az egész világon megismerhessék – tette hozzá a politikus.

Az európai ügyeket illetően, elsősorban a Németországban történtek kapcsán az államtitkár elmondta, már repedésig ment a koalíciós vita a németeknél, mára az a kérdés maradt, hogy tud-e továbbmaradni az oly stabilnak gondolt CDU-CSU együttműködés. Németh Szilárd szerint ennek az egésznek az üzenete az, hogy látni lehessen, ki van a bevándorlás mellett és ki van ellene, ez az, ami minden más felülír. Ezt lehetett látni az uniós vezetők mostani csúcstalálkozóján, ahol bár történt valami európai szinten is, de mindenki hazafelé üzent. A másik üzenet a képviselő szerint az, hogy bármennyire is akarják azt sokan, a bevándorlók támogatásával létrejöjjön egy Európai Egyesült Államok, ez nem fog megvalósulni, ez működésképtelen, mindenki az erős nemzetek Európájában gondolkodik.

Arra a kérdésre, hogy mit te4zs majd a politikus, ha Németország visszaküldi a nem náluk regisztrált menedékkérőket, Németh Szilárd leszögezte, teljesen világos a magyar álláspont, amit megerősített az Alaptörvény és a Büntető Törvénykönyv is. Ez utóbbiban az szerepel, ha valaki határt sértett, azt támogatja, finanszírozza, az illegális bevándorlásban közreműködik, annak bizony akár börtönbüntetés is lehet a következménye. Az Alaptörvényben pedig az szerepel, hogy Magyarország mindenütt védi a határait, nem csak azokat nem engedik be, akik útra kelnek, de azokat sem akarja szétosztani, akik már itt vannak. Németh Szilárd szerint ez egy világos álláspont, amiről a magyar emberek többször döntöttek, legutoljára április 8-án az országgyűlési választáson.

A közös európai hadsereg kapcsán az államtitkár elmondta, erre mindenképpen szükség van, bár nem lesz egyszerű. Európa gazdag, de gyenge, már azért is, mert képtelen arra, hogy megvédje a határait, a belső rendet fenntartsa.

A honvédelmi kiadások megnövekednek, a költségvetés jelentős összeget biztosít a fejlesztésekre. Németh Szilárd szerint több gép érkezik majd be, repülőgépek, helikopterek, ezeknél sem a márka számít elsősorban, hanem az, hogy miként tudja majd ezeket hasznosítani a honvédség. Például érkeznek majd oktató, felderítő gépek, de hogy ezek milyenek, arról a katonák, a szakemberek döntöttek. A helikopterek beszerzése kapcsán elhangzott, két lépést határoztak el, egyfelől a meglévő helikopterek egy részt fel kell újítani, amelyek tökéletesen megfelelnek a feladatnak, az ország szuverenitásának a védelmét, a katonák elszállítását, de lesznek új gépek is. A politikus hangsúlyozta a Zrínyi 2026 Programban is szerepel, a feladathoz kell alkalmazni a beszerzéseket. A költségvetésben szereplő 513 milliárd forintot az utolsó fillérig Magyarország biztonságára kell fordítani, ebből egy tapodtat sem lehet visszalépni – tette hozzá a politikus. Nem azért, mert majd el kell érni a GDP 2%-át a honvédelmi kiadások kapcsán, ami a NATO elvárása, mert nem az a kérdés, hogy a szövetség mit határoz meg, hanem az, hogy mi mit gondolunk magunkról. Azaz tudunk-e olyan ütőképes honvédséget fenntartani, ami képes az ország biztonságát, függetlenségét megőrizni. Ez a kérdés – mondta el Németh Szilárd.

Arra a kérdésre, hogy felgyorsíthatja-e a közös európai hadsereg létrehozását az amerikai elnök legújabb „fenyegetése”, mely szerint kivonná katonáit Németország területéről, az államtitkár elmondta, éppen ez az egyik mozgatórugója a közös európai haderő felállításának, miért várnánk el egy másik kontinensen található nagyhatalomtól, hogy folyamatosan mi érdekeinket képviselje – vetette fel a képviselő. Mindezek mellett, senki nem kérdőjelezi meg az USA vezető szerepét a NATO-ban, de ott mégiscsak országok vannak, amelyeknek egyrészt teljesíteni kell a két százalékos elvárást, de mellette meg kell tudni védeni saját magukat is. Az Európai Unió tagállamai tudják, van itt egy egységes terület, egy egységes gazdasági, politikai közösség, amelyet erős nemzetállamok alkotnak, amelynek vannak érdekei. Amennyiben ez így van, akkor ennek a közösségnek egységesen kell tudni fellépni a biztonságpolitikai színtéren is.