A humánum eszközével kell a problémákat megoldani

A humánum eszközével kell a problémákat megoldani

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában az általa benyújtott törvénymódosításról, amelyet a hajléktalanokkal kapcsolatban nyújtott be.

 

Bajkai István beszélt arról a javaslatról, amelyet a Fidesz nevében ő nyújtott be, az életvitelszerűen az utcán élőkkel kapcsolatban. A képviselő elmondta, az utcán való élés az nagyon nem normális, nem egy elfogadható állapot. Szerinte sokan félreértették a szavait, megerősítette, a hajléktalanságot nem tudják megszüntetni, arról kell gondoskodni egy civilizált államnak, hogy ezek az emberek ne közterületen töltsék a mindennapjaikat, ez tulajdonképpen a fedél nélkül élők érdeke is. Az utcán élők olyan lelki és testi leépülésen mennek keresztül, amely szinte visszafordíthatatlanná válik, ha tartósan erre rendezkedik be.

A megoldásokat illetően Bajkai István kérdésre válaszolva megerősítette, nagyon hasznosak lennének a munkásszállások, ez lehetne az egyik első lépcsőfok az utcán élők számára, akik így képesek lennének újra munkába állni, persze a legjobb az igazi otthon lenne. Az utcán élők talán már el is vesztették a hitüket arra, hogy újra legyen saját otthonuk, hogy újra dolgozni tudnak.

Arra a kérdésre, hogy valóban büntetni kellene-e azokat, akik az utcán élnek, és a számuk nőhet, hiszen nem kevesen lehetnek azok, akik különböző hiteltörlesztési gondok kapcsán veszíthetik el az otthonukat, Bajkai István elmondta, nyilvánvalóan nem a büntetés a magyar állam célja, sőt, ilyen javaslat még nincs is, majd hozzátette, a humánum eszközével kell a problémákat megoldani, de a szabályokat mindenkinek be kell tartania. Mindezekhez szükség van tanácsadó szolgálatokra, szociális szakemberek segítségére. Az utcán élőkkel kell megértetni, ez az állapot az ő szempontjukból sem elfogadható. A képviselő szerint vannak kezdeményezések arra, hogy legyenek újra munkásszállások, de mégis fontosabb lenne – ismételte meg, hogy nem szállást, hanem lakhatást kellene biztosítani, hogy újból legyen hitük ezeknek az embereknek a munkára, az életre. Nem lehet egy fogalmat használni az utcán élőkre, hiszen mindenkinek megvan a maga története.

A képviselő hozzátette, nem a törvénymódosítás az, ami megold mindent, majd kellenek részletszabályok, de az biztos, a magyar állam komoly anyagi erőfeszítéseket tesz, hogy az utcán élőket visszavezesse a társadalomba, a családba, a munkába. Ehhez kellenek szociális munkások, akiknek egy része valóban elment már külföldre dolgozni, mert itthon nem találta meg a számítását, de ma már – tette hozzá Bajkai István, többen jönnek vissza az országba, különböző területekről, mint amennyien elmennek.