Több mint 300 éve léteznek a szabadkőműves páholyok

Több mint 300 éve léteznek a szabadkőműves páholyok

Szűcs Balázs református lelkész, a Párbeszéd önkormányzati képviselője, Erzsébetváros egyházügyi tanácsnoka a szabadkőműves mozgalomról beszélt egy új sorozat kapcsán, ami a Heti TV adásaiban lesz látható.

 

Az Ünnepi könyvhétre jelent meg a Szabadkőművesség titkok nélkül című könyv, e kötet kapcsán mondta el Szűcs Balázs, hogy őt mindig is foglalkoztatta ez a téma, már azért is, mert a szabadkőműves mozgalmat eredetileg református lelkészek alapították, bármennyire is valamilyen zsidó összeesküvésnek gondolják nem kevesen sajnos, sőt – mint azt a lelkész kiemelte, a mozgalomba eleinte nem is fogadtak be zsidókat. A szabadkőműves filozófia, szervezettség egyébként ma is sok szervezetben megtalálható, mint például a Rotary Klubban.

Arra a kérdésre, hogy a XXI. században mi lehet a szabadkőművesség célja, Szűcs Balázs elmondta, a mozgalom célja a szabadság, testvériség, egyenlőség szellemiségének a továbbvitele, hiszen a szabadkőművesség egyik gyökere a felvilágosodás kora. Ez egy társadalmilag progresszív szervezet, nem véletlen, hogy Magyarországon a Vakok Intézetének a megépítéséhez jelentősen járultak hozzá, ahogy az sem véletlen, hogy a Mentőszolgálat megalapítója, Kresz Géza is szabadkőműves volt. De ez a mozgalom szállt síkra a nők egyenjogúsítása mellett, az általános és az egyenlő választójogért is, az első iskolatej és iskolai gyümölcs akciókat is a szabadkőművesek kezdték el szervezni.

Érdekes történetet osztott meg Szűcs Balázs, főleg a szabadkőműves mozgalomnak a szocializmus alatti üldöztetése kapcsán. Volt egy magyar nyelvű szabadkőműves páholy egykor Fiuméban, ahol az egyik testvér szólt, hogy találkozott egy megesett cselédlánnyal, akinek akkor semmilyen jövedelme nem volt. Az ottani páholy tagjai pénzt gyűjtöttek, a cselédlény megszülte így a gyermekét, lett munkája, majd később Budapestre költöztek. A cselédlány gyermeke később Kádár János néven lett Magyarország első embere.